5/3/07

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 04/03/2007

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

Αύξηση ασθενών, μείωση χρημάτων

«Δύο χιλιάδες ασθενείς θα πάρουν εξιτήριο από τα ψυχιατρεία». «Θα δημιουργηθούν 100 νέες μονάδες ψυχικής υγείας». «Θα προσληφθούν 3.000 εργαζόμενοι». «Θα δημιουργηθούν 200 επιπλέον κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία». Είναι οι υποσχέσεις της κυβέρνησης πριν από τρία χρόνια, όταν πέρασε στα χέρια της η περίφημη ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Το ΨΥΧΑΡΓΩΣ, πρόγραμμα «αποασυλοποίησης και κοινωνικής επανένταξης», αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλήματα.

**Σήμερα 370 μονάδες ψυχικής υγείας απειλούνται με λουκέτο, 3.000 ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο και 2.000 εργαζόμενοι είναι πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους: «Τα 22 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για το 2007, τα μισά δηλαδή από όσα δόθηκαν το προηγούμενο έτος, δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη του 35% των αναγκών», λέει ο Χ. Ασημόπουλος, κοινωνικός λειτουργός και συντονιστής των προγραμμάτων της ΕΨΥΠΕ (Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου).

Ηδη τα κονδύλια του περσινού προϋπολογισμού ήταν μειωμένα κατά 30%, παρ' όλο που η κυβέρνηση είχε και τότε παραδεχτεί ότι υπήρχε πρόβλημα χρηματοδότησης.

**Το «Ψυχαργώς» ξεκίνησε το 1997 με στόχο «τον αποϊδρυματισμό και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας», όπως επαναλαμβάνουν συχνά εκπρόσωποι του υπουργείου. Παρά τη γενναία χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Γ' ΚΠΣ, το πρόγραμμα κόλλησε, ως συνήθως, στα κρατικά κονδύλια. Ειδικοί του χώρου αναφέρουν πως «την ίδια στιγμή που μειώνονται τα χρήματα και το προσωπικό, αυξάνονται οι ασθενείς». Υπολογίζεται ότι για κάθε ασθενή που φιλοξενείται σε ξενώνα ή οικοτροφείο το κόστος είναι 3 χιλ. ευρώ το μήνα.

**Οι εργαζόμενοι έχουν επανειλημμένως καταγγείλει τις συνθήκες στις οποίες διαβιούν οι ψυχικά ασθενείς. Ατομα με βαριά προβλήματα, στα οποία κανείς δεν δίνει σημασία. Στο μεταξύ, δεκάδες νοσηλευόμενοι στα ψυχιατρικά νοσοκομεία περιμένουν να βρεθεί θέση στα προγράμματα αποασυλοποίησης. Οπως αναφέρουν ψυχίατροι, το 40% των εισαγωγών στα ψυχιατρεία είναι ασθενείς που έχουν ξανανοσηλευτεί σε αυτά.

* Οσο οι υπάρχουσες μονάδες υποχρηματοδοτούνται, η ιδιωτική πρωτοβουλία αναπτύσσεται. Περίπου 25 νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου άρχισαν τα δύο τελευταία χρόνια να παίρνουν κρατικά κεφάλαια χωρίς τεχνογνωσία, χωρίς αξιολόγηση, χωρίς άδειες λειτουργίας. Κι αυτό τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ενωση απαιτεί να ελέγχονται αυστηρά οι φορείς που επιχορηγούνται, τονίζουν επιστήμονες του δικτύου Αργός.

Σε αυτό συμμετέχουν 27 μη κερδοσκοπικοί φορείς, 2.500 ασθενείς και 1.800 εργαζόμενοι, ανάμεσά τους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο χώρο επί δεκαετίες.


Μ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 04/03/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: