17/6/08

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/06/08

«ΑΡΓΩΣ» κατά Αβραμόπουλου

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων «πρέπει να πάψει να είναι θεατής της κατάρρευσης του συστήματος δημόσιας ψυχικής υγείας», κάτι που συμβαίνει γιατί δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο στο πρόβλημα της χρηματοδότησης των φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγείας, καταγγέλλει το Δίκτυο των φορέων ΝΠΙΔ «ΑΡΓΩΣ».

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με σειρά θεσμικών-οικονομικών αιτημάτων θα πραγματοποιήσει το Δίκτυο «ΑΡΓΩΣ» αύριο στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διεκδικήσει την απρόσκοπτη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα και τα «υπεσχημένα» με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου προ ενός έτους, τα οποία ακόμη βρίσκονται στα χαρτιά! Αποτέλεσμα: η επώδυνη καθημερινότητα της κρίσης που διαρκεί πλέον 4 χρόνια και η συνεχής υποχρηματοδότηση (τα κρατικά χρέη ανάγονται στο 2005-7) οδηγούν σε απώλειες εξειδικευμένου προσωπικού και υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους στους φορείς του Δικτύου που πραγματοποιούν ύστερα από κρατικό αίτημα σημαντικό κομμάτι της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα εξυπηρετώντας 2.100 ψυχιατρικούς ασθενείς σε 140 δομές και περί τα 5.000 άτομα στην κοινότητα οι λύσεις που πρότεινε το υπουργείο και δεν υλοποίησε είναι και ανεφάρμοστες.

Η εφαρμογή του τέλους κοινωνικής συναντίληψης, που είχε αναγγελθεί προ ενός έτους, δεν έχει επιφέρει κανέναν πόρο και η αρμόδια επιτροπή ορκίστηκε προ μηνός. Η δε σύναψη συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ακόμη πιο προβληματική, αφού το μόνο που έχει κάνει σχετικές προπαρασκευαστικές ενέργειες είναι το ΙΚΑ, χωρίς να υπάρξει τελικό αποτέλεσμα.

Οι εργαζόμενοι ζητούν και την άμεση εξασφάλιση όλων των πόρων για το 2008, για το οποίο έχει βρεθεί μόνο το 50% των χρημάτων, αλλά και την άμεση διεξαγωγή συστήματος αξιολόγησης με ξεκάθαρους όρους και χωρίς διακρίσεις προκειμένου να πάψουν ατεκμηρίωτες κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης και αναποτελεσματικότητας των μονάδων.


Ν.ΓΙΑΝΝΙΡΗ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/06/

1 σχόλιο:

Xpapathan είπε...

Οι παραλείψεις της Πολιτείας απέναντι στον τομέα της ψυχικής υγείας στη χώρα μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αντανάκλαση αντίστοιχων κοινωνικών στάσεων,πρακτικών και αντιλήψεων που περιθωριοποιούν τους ψυχικώς ασθενείς,τους απομονώνουν,τους θέτουν εκτός κοινωνικού ιστού και εντέλει οδηγούν στην επιδείνωση της κατάστασής τους.Ευτυχώς που υπάρχουν ομάδες και πρωτοβουλίες όπως η δική σας ή ανάλογες που αποτελούν πραγματική όαση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψυχικώς ασθενείς.