8/4/09

Ελευθεροτυπία Οι ευρωπιέσεις «φέρνουν»... αποασυλοποίηση

Ελευθεροτυπία

Οι ευρωπιέσεις «φέρνουν»... αποασυλοποίηση

Η πίεση από την Ε.Ε., η οποία είχε προσωρινά αναστείλει την κοινοτική χρηματοδότηση για την αποασυλοποίηση των ψυχικά ασθενών, πίεση που φαίνεται πως επιτάθηκε κατά την επίσκεψη του επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων, ήταν το μόνο μέσο που απέδωσε ύστερα από χρόνια οικονομικών παλινωδιών και μήνες «ακινησίας» στις διαπραγματεύσεις με τους φορείς υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Ετσι, όπως επισημαίνει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας ΑΡΓΩΣ, κατά την προχθεσινή επίσκεψη του Βλ. Σπίντλα υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Υγείας και της Ε.Ε. που περιλαμβάνει τις υποχρεώσεις:

*Της πλήρους κάλυψης των προϋπολογισμών των ΝΠΙΔ που υλοποιούν την αποασυλοποίηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

*Της δημιουργίας ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση της προόδου υλοποίησης του προγράμματος μέχρι την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

*Της σύναψης συμφώνων αποδοχής όρων υλοποίησης των δράσεων ψυχικής υγείας μεταξύ του υπουργείου και των ΝΠΙΔ.

*Της επέκτασης της χρηματοδοτικής στήριξης των κοινωνικών συνεταιρισμών περιορισμένης ευθύνης.

Το Δίκτυο ΑΡΓΩΣ, αφού επισημαίνει ότι άσκησε εντονότατες πιέσεις ώστε εκπρόσωποί του να συναντηθούν με τον κ. Σπίντλα -κατά την οποία αναγκάστηκε να τονίσει το γεγονός της εγκατάλειψης από πλευράς του υπουργείου κάθε ενέργειας συνεργασίας και δέσμευσης επίλυσης χρονίων προβλημάτων- εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρώτη ουσιαστική αλλαγή πολιτικής έστω και μέσω του Ευρωπαίου επιτρόπου.

Το παράδειγμα του Δικτύου ΑΡΓΩΣ και της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, αναφέρουν, «αποδεικνύει ότι με τη στήριξη θεσμικών παραγόντων και φορέων της κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε ακόμη και στην Ελλάδα να οραματιζόμαστε, να ανατρέπουμε λάθος πολιτικές των όποιων κυβερνήσεων και το βασικότερο, να προστατεύουμε τα δικαιώματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: