10/10/08

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Παρασκευή, 10 Oκτωβρίου 2008

«Αν δεν βρεθεί λύση, θα κλείσουν»
Σε οριακό σημείο οι μονάδες ψυχικής υγείας, λόγω των καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση

Της Πεννυς Μπουλουτζα

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στη χώρα μας, παραμονές της 10ης Οκτωβρίου - Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. Δεκάδες μονάδες αποασυλοποίησης του προγράμματος «Ψυχαργώς» αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αναστείλουν τη λειτουργία τους, εξαιτίας των καθυστερήσεων στη χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα ενοίκια, προμηθευτές αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι των μονάδων να μένουν για μήνες απλήρωτοι.

Οπως επεσήμανε στην «Κ» ο πρόεδρος του Δικτύου ΑΡΓΟΣ που αντιπροσωπεύει τις εταιρείες ΝΠΙΔ που έχουν αναπτύξει 145 δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (έτσι ονομάζονται οι μονάδες οι οποίες υποδέχθηκαν όσους εξήλθαν από τα «μεγάλα άσυλα»), κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης οι φορείς καθυστερούν τα ενοίκια 6-7 μήνες. Εχουν γίνει περισσότερες από 30 αγωγές εξώσεων σε δομές (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα) και μέχρι τώρα, τουλάχιστον τέσσερις υποθέσεις εκδικάστηκαν κατά των φορέων. Οι εταιρείες ΝΠΙΔ έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, αφού δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς εγκαίρως, ενώ κανένας προμηθευτής δεν δέχεται να δώσει στις μονάδες πετρέλαιο επί πιστώσει. Στο 70% των δομών οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν από τον Ιούνιο, ενώ περισσότερο από το 25% του προσωπικού έχει παραιτηθεί. «Το μεγάλο πρόβλημα αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο πολύ δύσκολα αντικαθίσταται», τονίζει ο κ. Θεοδωρουλάκης. «Εκανα 30 συνεντεύξεις για τρεις θέσεις νοσηλευτών και κανένας δεν δέχθηκε να έρθει. Το τελευταίο διάστημα έχω υπογράψει 12 βεβαιώσεις προϋπηρεσίας σε εργαζομένους του ξενώνα που έχουμε δημιουργήσει (συνολικά είναι 25) οι οποίοι θέλουν να αποχωρήσουν».

Τέσσερις μήνες είναι απλήρωτο το προσωπικό στις 6 μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης παιδιών, εφήβων και ενηλίκων που έχει δημιουργήσει η Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου. «Για το 2008 το υπουργείο Υγείας έχει μειώσει τη χρηματοδότηση των μονάδων της εταιρείας κατά 50%», επισημαίνει στην «Κ» ο συντονιστής προγραμμάτων της εταιρείας κ. Χάρης Ασημόπουλος. «Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την εξουθένωση και τη μείωση ηθικού του προσωπικού, γεγονός που επηρεάζει τη συνολική ατμόσφαιρα λειτουργίας των μονάδων». Οπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Ασημόπουλος, εάν δεν βρεθεί λύση, οι μονάδες θα κλείσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι πολλοί φορείς εξετάζουν το ενδεχόμενο να συγχωνεύσουν οικοτροφεία, που σημαίνει κατακόρυφη πτώση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και δημιουργία «μικρών ασύλων».

Εως τώρα, στις μονάδες που λειτουργούν οι φορείς ΝΠΙΔ έχουν δοθεί 31 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 72 εκατομμυρίων ευρώ που σύμφωνα με το Δίκτυο «ΑΡΓΟΣ» χρειάζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες. Εχουν εξασφαλισθεί 44.800.000 ευρώ μέσω του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας και διαδοχικές οικονομικές ενισχύσεις. Η επιχορήγηση προς τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα γίνεται με εντάλματα προπληρωμής με 4 τριμηνιαίες προκαταβολές στη βάση των προϋπολογιστικών τους στοιχείων για τη διευκόλυνση των φορέων. Επιπλέον, σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» η γενική γραμματέας Πρόνοιας του υπουργείου Υγείας κ. Μαρία Τροχάνη, ήδη έχει προωθηθεί η σύναψη συμβάσεων των φορέων με τα ασφαλιστικά ταμεία που θα καταβάλλουν το ειδικό νοσήλιο. Το υπουργείο προωθεί νομοθετική ρύθμιση για αναδρομική καταβολή των νοσηλίων.

Οι εργαζόμενοι των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης θα «εορτάσουν» αύριο το πρωί την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση αυτή έξω από το υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: