9/10/08

ΙΑΤΡΟΝΕΤ 9 Οκτωβρίου 2008

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Με σημαντικές ελλείψεις στις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, ‘γιορτάζεται’ στην Ελλάδα η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου). Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΨΥΠΕ), επισημαίνει μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας:

Η ΕΨΥΠΕ λειτουργεί δύο ξενώνες για ενήλικες με νοητική καθυστέρηση και προβλήματα ψυχικής υγείας (ΘΕΤΙΣ, ΑΡΙΑΔΝΗ), ένα Ξενώνα για ενήλικες με ψυχικές διαταραχές (ΟΔΥΣΣΕΑΣ), ένα Θεραπευτικό Ξενώνα για εφήβους με ψυχικές διαταραχές (ΙΡΙΣ), ένα Ξενώνα για παιδιά ψυχικά ασθενών γονέων (ΜΕΛΙΑ) και ένα Κέντρο Ημέρας για εφήβους με ψυχικές διαταραχές (ΩΡΙΩΝΑΣ).

Οι μονάδες αυτές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το υπουργείο Υγείας το τρέχον έτος 2008 έχει μειώσει μέχρι τώρα δραστικά την χρηματοδότηση των πιο πάνω Μονάδων κατά 50%

Αποτέλεσμα είναι σοβαρά οικονομικά προβλήματα στη λειτουργία των Μονάδων με αδυναμία εξόφλησης ενοικίων και άλλων βασικών δαπανών, επικρατεί η αβεβαιότητα, οι εργαζόμενοι παραμένουν δίχως μισθούς για τέσσερις μήνες, παρατηρείται επαγγελματική εξουθένωση και πτώση του ηθικού, έχει επηρεαστεί η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας και έχει αυξηθεί σε σοβαρότατο βαθμό η επικινδυνότητα για τους ασθενείς (παιδιά, έφηβοι και ενήλικες).

Εάν συνεχισθεί αυτό οι μονάδες κινδυνεύουν στο άμεσο μέλλον να κλείσουν. Επισημαίνεται ότι οι τρεις Μονάδες εξ’ αυτών που αφορούν σε παιδιά και εφήβους είναι πρότυπες και οι μοναδικές αυτού του είδους που λειτουργούν στη χώρα.

Παρόλα τα επανειλημμένα έγγραφα προς το υπουργείο Υγείας από τον Ιούνιο δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση της κρίσιμης αυτής κατάστασης.

‘Κομισιόν’

Με έγγραφο που έστειλαν στις 15 Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρουν τα εξής:

Η Ελλάδα πρέπει να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των εν λόγω δομών και να εφαρμόσει πλήρως τη μεταρρύθμιση του ψυχιατρικού τομέα σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι των διαδοχικών κοινοτικών πλαισίων στήριξης και των σχετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων.

Η Επιτροπή δεν θα παραλείψει να υπενθυμίσει στις ελληνικές αρχές τις υποχρεώσεις τους ως προς το θέμα αυτό, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: