10/2/09

ΕΘΝΟΣ 10/2/2009

«Αγκάθια» στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση
10/2/2009

Σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις στις υποδομές σχετικά με την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση του παιδιού στη χώρα μας ανέδειξε η σχετική ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα ο Συνήγορος του Παιδιού και συμμετείχαν επαγγελματίες και εκπρόσωποι φορέων που ασχολούνται με την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.

Συγκεκριμένα, μέσα από τις παρουσιάσεις των εισηγητών εντοπίστηκαν κυρίως τα εξής προβλήματα: (α) έλλειψη μονάδων για ανηλίκους, ιδίως εφήβους, που χρήζουν επείγουσας παιδοψυχιατρικής νοσηλείας, (β) απουσία εξειδικευμένων δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές ή άλλα σοβαρά προβλήματα που χρήζουν ειδικής θεραπευτικής αντιμετώπισης, και (γ) σοβαρή δυσλειτουργία στις υπάρχουσες μονάδες ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών φορέων, λόγω των σημαντικών περικοπών και καθυστερήσεων στη χρηματοδότησή τους και της συνακόλουθης ανασφάλειας σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Οπως επεσήμανε ο Συνήγορος του Παιδιού κ. Γιώργος Μόσχος, «μεγάλος αριθμός παιδιών και εφήβων παραμένουν ακάλυπτοι από τις παροχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με άμεση συνέπεια τη σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους».

Στην ημερίδα παρέστη και ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, ο οποίος δεσμεύθηκε να εξετάσει τις

Δεν υπάρχουν σχόλια: