8/4/09

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Μνημόνιο συνεργασίας για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση
ρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα δεν έχει ολοκληρωθεί", ήταν το σχόλιο του επιτρόπου απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Βλαντιμίρ Σπίντλα κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στα Χανιά.
Ο κ. Σπίντλα ξεναγήθηκε στον χώρο του ψυχιατρικού τμήματος του Νοσοκομείου Χανίων και σε δομές αποασυλοποίησης μαζί με τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο και στη συνέχεια υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να διασφαλίσει τη λειτουργία του προγράμματος "Ψυχαργώς" και την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.
Σε ερώτηση των "Χ.Ν." αναφορικά με την πρόοδο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης σε επίπεδο Κρήτης και αφού επισημάνθηκε στον κ. Σπίντλα ότι η εικόνα στα Χανιά είναι ικανοποιητική σε σχέση με την υπόλοιπη Κρήτη (μόνο στα Χανιά λειτουργεί Κοινωνικός Συνεταιρισμός, δεν υπάρχει Κέντρο Ψυχικής Υγείας στο Λασίθι, στο Ηράκλειο λειτουργεί μόνο ένα ψυχιατρικό τμήμα για 300.000 κατοίκους, το 50% των δομών αποασυλοποίησης στην Κρήτη βρίσκονται μόνο στα Χανιά) ο επίτροπος απάντησε πως "ήξερα ότι στα Χανιά η κατάσταση είναι καλύτερη γι' αυτό και ήλθα εδώ προκειμένου να μελετήσω τις δυνατότητες του συστήματος".
Σε άλλη ερώτησή μας για το κατά πόσο η οικονομική κρίση θα έχει ως αποτέλεσμα το "πάγωμα" των κοινωνικών πόρων της Ε.Ε. ο επίτροπος ανέφερε πως "παρά τις δυσκολίες υπάρχει θέληση ενίσχυσης των κοινωνικών προγραμμάτων. Η κοινωνική πολιτική εξάλλου είναι αυτό που διαφοροποιεί την Ε.Ε. από τις ΗΠΑ".
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, ο κ. Σπίντλα σημείωσε πως και στην Ελλάδα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει μία ηλικία 30 ετών και ότι "το τελευταίο διάστημα και ειδικά τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζεται σημαντική πρόοδος, χωρίς όμως να έχουμε φτάσει στα επιθυμητά για μας επίπεδα.
Δίδονται όμως όλες οι εγγυήσεις και οι διαβεβαιώσεις ότι τα πάντα λειτουργούν ομαλά και κάθε χρόνο κάνουμε ένα παραπάνω βήμα. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον υπουργό για όλα αυτά τα θέματα, αλλά παράλληλα να τον παρακαλέσω να επισπευστούν οι διαδικασίες και όσα προβλέπονται για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Ο κ. Αβραμόπουλος με διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τους στόχους που έχουν τεθεί από εμάς, με βάση το ΕΣΠΑ 2007 - 2013, κάνοντας ό,τι μπορεί για να καταστεί πραγματικότητα στο σύνολό της η ψυχιατρική μεταρρύθμιση μέχρι το 2015. Υπάρχουν όλες εκείνες οι καλές πιθανότητες για να πετύχουμε το στόχο μας και να ολοκληρώσουμε το σκοπό μας, που είναι να δεχθεί η κοινωνία στους κόλπους της τους ψυχικά πάσχοντες".
Από τη μεριά του, ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας κ. Αβραμόπουλος στάθηκε στη συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε με τον επίτροπο. "Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας θα τηρηθούν στο ακέραιο και θα εδραιωθούν μέσα από το Δ' ΚΠΣ. Δεν έχουμε φτάσει στη φάση της τελικής ολοκλήρωσης. Με την υπογραφή της συμφωνίας αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις ώστε μέχρι το 2015 να έχει ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση" ανέφερε.
Στο μνημόνιο αναφέρονται οι δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να ολοκληρώσουν την ψυχιατρική μεταρρύθμιση ως το 2015, για να διασφαλιστεί η συμβατότητα των δράσεων με τους στόχους και τη φιλοσοφία του προγράμματος "Ψυχαργώς" θα δημιουργεί ομάδα εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με υπηρεσίες της Ε.Ε. για την αξιολόγηση στην πρόοδο υλοποίησης του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εξασφαλίσουν την πλήρη στελέχωση των δομών που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του "Ψυχαργώς" και να προσλάβουν ως το τέλος του 2009 100 γιατρούς και 800 επαγγελματίες ψυχικής υγείας για τα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων και τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας. Επίσης στο θέμα της χρηματοδότησης των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και επειδή υπήρξαν σοβαρά προβλήματα, αναφέρεται στη συμφωνία, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται για το έτος 2008 να εξασφαλίσουν και να καταβάλουν άμεσα τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη των μέχρι σήμερα δαπανών, να εξασφαλίσουν μέχρι τέλος του έτους και να προκαταβάλλουν ανά τρίμηνο τους απαραίτητους πόρους για την κάλυψη των δαπανών για το έτος 2010, να εξασφαλίσουν ετησίως στον Τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας το σύνολο των απαραίτητων πόρων για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία τους κ.ά.

“Κατάλαβα τι θα πει ελευθερία”
“Τώρα καταλαβαίνω τι θα πει ελευθερία, τι θα πει λεύτερος". Ο 53χρονος Σπύρος Παπακαστρίτσιος έζησε για 25 χρόνια έγκλειστος στο Ψυχιατρείο Χανίων, και χθες δώρισε στον κ. Βλαντιμίρ Σπίντλα, κατά την επίσκεψη του τελευταίου στα Χανιά, έναν ιμάντα, απ’ αυτούς που χρησιμοποιούνταν για να τους κρατούν καθηλωμένους στην απομόνωση. Τώρα, ο Σπύρος χάρις την αποασυλοποίηση ζει σε ένα ξενώνα - διαμέρισμα μαζί με τον φίλο του τον Γιάννη. Κάνει βόλτες στην πόλη, πίνει τον καφέ του στο λιμάνι ή στη Ρέμβη και το καλοκαίρι τον συναντάμε στον δημοτικό κινηματογράφο.
"Ήμουν έγκλειστος στο ψυχιατρείο για 25 περίπου χρόνια συνεχόμενα. Εδωσα στον επίτροπο ως δώρο μια ζώνη από αυτές που μας έδεναν. Ημουν για επτά μήνες δεμένος στην απομόνωση τη δεκαετία του '80" μας λέει. Για ποιο λόγο ήσουν δεμένος ρωτάμε τον Σπύρο; "... ο λόγος τώρα. Τι να σου πω. Υπήρχε λόγος;".
Ο Γιώργος Κοκκινάκος, ένας από τους ψυχιάτρους που συνέβαλλε τα μέγιστα στο να προχωρήσει η αποασυλοποίηση στην Κρήτη, θυμάται. "Τον Μάιο του 1989 ξεκίνησα στο Ψυχιατρείο Χανίων. Βρίσκω τον άνθρωπο αυτόν στην απομόνωση να είναι δεμένος. «Γιατί τον έχετε δέσει ρε παιδιά;», είπα. Κανείς δεν ήξερε. Είπα να τον λύσουν αμέσως. Ο Σπύρος είναι μια από τις χιλιάδες ανάλογες περιπτώσεις που χαρακτήριζαν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε στα ψυχιατρεία. Ο Σπύρος μου θύμισε το περιστατικό πριν από μερικά χρόνια. Ξέρεις γιατρέ ότι τότε ήμουν δεμένος για μήνες, αυτό μου είπε".
"Η ζωή των ανθρώπων αυτών άλλαξε όταν έκλεισε το ψυχιατρείο και βγήκαν στην κοινωνία, απελευθερώθηκαν, άρχισαν να ζουν σαν άνθρωποι, και όχι σαν φυλακισμένοι, πενήντα άνθρωποι σε ένα θάλαμο ο ένας πάνω στον άλλο" λέει ο Νίκος Μπλαζάκης υπεύθυνος του εργαστηρίου ζωγραφικής του ψυχιατρείου. "Τώρα ζουν όπως ο καθένας από εμάς. Χωρίς το στίγμα του "τρελού". Χάρη στους γιατρούς, τους νοσηλευτές που εδώ και χρόνια πάλεψαν για την αποασυλοποίηση, αυτοί οι άνθρωποι μπορεί να κυκλοφορούν στους δρόμους των Χανίων χωρίς το φόβο ότι θα τους κοροϊδέψουν, θα τους φοβηθούν. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση αυτή" τονίζει ο κ. Μπλαζάκης στο εργαστήριο του οποίου απασχολείται ο Σπύρος και άλλοι πρώην τρόφιμοι του Ψυχιατρείου και τώρα κάτοικοι των ξενώνων και των διαμερισμάτων.
"Είναι πολύ καλύτερα που έκλεισε το ψυχιατρείο, τώρα νιώθουμε και εμείς ελεύθεροι" λέει ο Σπύρος, που έχει πια βάλει σε μια άκρη του μυαλού του τη ζώνη. Πλέον είναι ένα δραστήριο μέλος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Χανίων, στον οποίο απασχολούνται ψυχικά πάσχοντες και ο οποίος διατηρεί και ένα θαυμάσιο κατάστημα στη Δημοτική Αγορά με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα και είδη λαϊκής τέχνης κατασκευασμένα.
Ο Σπύρος είναι Χανιώτης, γέννημα - θρέμμα. Πριν μπει στο ψυχιατρείο εργάζονταν στις οικοδομές, κάποια στιγμή έβαλε ναυτικό φυλλάδιο και μπάρκαρε σε εμπορικό πλοίο στην αρχή και σε επιβατηγό στη συνέχεια. "Τότε ήταν που έγιναν τα γεγονότα στην Κύπρο. Το πλοίο μας επιστρατεύτηκε και πήγαμε στην Κύπρο και μεταφέραμε τραυματίες και γυναικόπαιδα. Τότε μελαγχόλησα βλέποντας τόση δυστυχία. Έκλαιγα συνέχεια και το πλήρωμα με πήγε σε μια κλινική. Τότε δεν υπήρχαν και ψυχολόγοι και ψυχίατροι, μου έδωσαν φάρμακα, έβγαλαν τις γνωματεύσεις και ξεκίνησε η περιπέτεια του ψυχιατρείου..."
Το 24ωρο της ζωής του Σπύρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό του φίλου του και συγκάτοικου του Γιάννη Παπαδάκη. "Σηκωνόμαστε το πρωί και πηγαίνουμε στο εργαστήριο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Εγώ ασχολούμαι με τον πηλό ο Γιάννης με τη ζωγραφική. Μετά τις 2 σχολάμε μαζί και ερχόμαστε σπίτι μας, τρώμε το φαγητό μας και ξεκουραζόμαστε. Το απόγευμα μπορεί να πάμε μια βόλτα, ένα καφέ. Οτι κάνει ο κάθε άνθρωπος, το ίδιο και εμείς. Πιο παλιά τα πράγματα ήταν δύσκολα. Οταν έβγαινα για λίγο έξω από το ψυχιατρείο έβλεπες τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους, να σε κοροϊδεύουν, να μιλάνε άσχημα για σένα. Και μετά... ξανά μέσα".
Ο Γιάννης έχει ταλέντο στη ζωγραφική. Στον ξενώνα που μένουν βλέπεις δεκάδες έργα τους αναρτημένα στους τοίχους. Ο Σπύρος είναι καλύτερος στην αγγειοπλαστική... "και στο ποδόσφαιρο", συμπληρώνει. "Πιτσιρικάς έπαιζα στην ομάδα των Μουρνιών στον Μινώταυρο. Τώρα βλέπω στην τηλεόραση την Εθνική και τον Παναθηναϊκό".
Γ.ΚΩΝ.

“Τίποτα για τον χώρο
του Ψυχιατρείου”
“Δεν έχουμε να πούμε τίποτα για τον χώρο του πρώην Ψυχιατρείου" ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος όταν ρωτήθηκε σχετικά συμπληρώνοντας πως έχει δοθεί για αξιολόγηση η μελέτη αξιοποίησης (σ.σ. προφανώς του Υπουργείου που προβλέπει την ανάπτυξη ιατρικού τουρισμού κα.). Επίσης τόνισε πως υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες προτάσεις που όλες θα εξετασθούν (σ.σ. αναφερόμενος στις προτάσεις των τοπικών φορέων). Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία ξενώνων που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλοι για να φιλοξενήσουν ψυχικά πάσχοντες, ένας από αυτούς μάλιστα βρίσκεται και στα Χανιά, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε πως θα γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από μεριάς Υπουργείου.

Δώρα... πολλά
Πίνακες ζωγραφικής με ιδιόχειρη αφιέρωση του δημιουργού τους, δόθηκαν από τον ψυχικά πάσχοντα κ. Γιάννη Παπαδάκη στον επίτροπο και στον κ. Αβραμόπουλο. Οι επίσημοι μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον καλλιτέχνη και ο Υπουργός είπε μπροστά στις κάμερες ότι θα βάλει τον πίνακα στο σπίτι του. Ο ίδιος προσέφερε δώρα, δείγμα της ελληνικής φιλοξενίας, σε όλη την αντιπροσωπεία της Ε.Ε.

Χωρίς δημοσιογράφους;
Το πρόγραμμα του επιτρόπου ανέγραφε ξεκάθαρα ότι δεν επιτρέπεται να τον ακολουθήσουν δημοσιογράφοι κατά τις επισκέψεις του στους ξενώνες των ψυχικά πασχόντων. Τι φοβήθηκε ο επίτροπος ή αυτοί που συνέταξαν το πρόγραμμα; Αγνωστο - και κανείς δεν είχε να μας δώσει κάποια συγκεκριμένη απάντηση. Κάποιοι στην Ε.Ε. και στο Υπουργείο φαίνεται ότι θέλουν τους δημοσιογράφους μόνο για να καλύπτουν τις δημόσιες σχέσεις τους, τις συνεντεύξεις τους και... μόνο αυτά.
Γ.ΚΩΝ.

Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ:
“Ηλθε, είδε και απήλθε
ο κ. Αβραμόπουλος”
“Ήλθε, είδε και απήλθε ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος, δίχως να δώσει καμία συγκεκριμένη απάντηση και δίχως να δρομολογήσει καμία συγκεκριμένη λύση, για τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια τις υπηρεσίες υγείας, ψυχικής υγείας και καταπολέμησης των ναρκωτικών στα Χανιά», τονίζει σε δήλωσή του ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Χανίων, Μ. Σκουλάκης, σχολιάζοντας τη χθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στα Χανιά.
Παράλληλα, ο κ. Σκουλάκης κατηγορεί τον Υπουργό Υγείας πως «αν και γνωρίζει πολύ καλά την πολύ δύσκολη -έως οριακή- κατάσταση που επικρατεί -για τους ασθενείς, τους γιατρούς και τους εργαζόμενους- στις υπηρεσίες υγείας και ψυχικής υγείας του νομού, εν τούτοις απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά σε κρίσιμα ζητήματα όπως οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού σε νοσοκομείο και ΕΚΑΒ, τα χρέη του Νοσοκομείου Χανίων, οι οφειλές του ΟΚΑΝΑ στο Κέντρο Πρόληψης και η αξιοποίηση του πρώην ψυχιατρείου Χανίων.
«Και όχι μόνο αυτό, αλλά την ίδια ώρα που απέφευγε να δεσμευτεί για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών προκειμένου να δρομολογηθούν έγκαιρα λύσεις για την βελτίωση της σημερινής κατάστασης, ο κ. Αβραμόπουλος επέλεγε το κουκούλωμα των μεγάλων προβλημάτων, αρκούμενος σε μια εκδήλωση των "καλών προθέσεων" και της "ύπαρξης της αναγκαίας πολιτικής βούλησης από πλευράς Υπουργείου" για την επίλυση των προβλημάτων του χώρου της υγείας», σημειώνει ο Χανιώτης βουλευτής.
Τέλος, ο κ. Σκουλάκης καλεί «όλους τους εργαζόμενους των υπηρεσιών υγείας του νομού, τους πολίτες αλλά και όλους τους θεσμικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και παραγωγικούς φορείς των Χανίων να κάνουν δική τους υπόθεση τα προβλήματα του νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας, των Μονάδων Ψυχικής Υγείας, του ΕΚΑΒ και των δομών κατά των ναρκωτικών και να συστρατευτούν στον κοινό αγώνα για την άμεση επίλυσή τους».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

I am regular visitor, how are you everybody? This piece of writing posted at this
web site is really nice.

My site ... buy semenax

Ανώνυμος είπε...

Quality posts is the important to be a focus for the users
to pay a quick visit the site, that's what this web page is providing.

my web blog: buy volume pills

Ανώνυμος είπε...

pet insurance What worked well to suit your needs before may well now be inadequate, especially when your state of health has changed or you need to include somebody to your insurance. Put together in advance by understanding the maximum amount of understanding of insurance plan that you can.