Δελτίο Τύπου για τα δημοσιεύματα στο BBC WORLD και στην Ελευθεροτυπία
Με ιδιαίτερη ανησυχία και προβληματισμό διαβάσαμε στον σημερινό εθνικό και διεθνή τύπο και στα ΜΜΕ σχετικά με την κατάσταση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας και τα περιστατικά εφαρμογής μη επιτρεπτών μεθόδων (μηχανικές καθηλώσεις) σε δομές του Δημόσιου αλλά και του Κοινωνικού μη κερδοσκοπικού Τομέα.
Το BBC World καυτηρίασε και πάλι τις άθλιες συνθήκες νοσηλείας στα δημόσια ψυχιατρεία και η εφημερίδα Ελευθεροτυπία την υπολειτουργία των μονάδων ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και την καταπάτηση βασικών αρχών της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ως απόρροια της υποχρηματοδότησης. Και τα δύο άρθρα τονίζουν ότι η έλλειψη προσωπικού, πόρων και βασικών υποδομών οδηγούν σε φαινόμενα μη επαρκούς φροντίδας και υποχρεώνουν τους ψυχικά πάσχοντες ακόμα και σε καθήλωση ώστε να διασφαλιστεί η προστασία της ζωής και της υγείας τους.
Το Δίκτυο ΑΡΓΩΣ αλλά και στο σύνολο η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση δεν υιοθετεί πρακτικές βίαιου ή μηχανικού περιορισμού των χρηστών των υπηρεσιών και αντιθέτως μάχεται για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων και για την ισότιμη κοινωνική ένταξη τους στην κοινωνία μας.
Οι πρακτικές αυτές σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τα οράματα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που υπηρετούμε ακόμα και αν είναι αποτέλεσμα της τεράστιας μείωσης του προσωπικού λόγω της εξουθενωτικής υποχρηματοδότησης των φορέων και της
συνεχούς αποχώρησης ή της έλλειψης έμπειρου και εκπαιδευμένου προσωπικού, είτε αυτά τα προβλήματα αφορούν το Δημόσιο είτε τον κοινωνικό μη κερδοσκοπικό τομέα του Συστήματος Ψυχικής Υγείας.
Το Δίκτυο ΑΡΓΩΣ είναι από τους πρώτους φορείς που κατήγγειλαν ότι η πολιτική της υποχρηματοδότησης που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Υγείας και η πλήρη απαξίωση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας θα οδηγούσαν σε οπισθοδρόμηση το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και σε καταπάτηση πολλών κεκτημένων και δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων με επαναφορά πρακτικών του παρελθόντος.
Δυστυχώς επαληθευτήκαμε. Η διαρκής υπονόμευση του Ψυχαργώς και των ΜΚΟ, η απαξίωση κάθε δραστηριότητας και του έργου είκοσι ετών έχουν οδηγήσει στην παραπάνω κατάσταση και το γεγονός ότι δεν έχουμε και άλλα φαινόμενα οπισθοδρόμησης οφείλεται στον ηρωισμό του προσωπικού και στον επαγγελματισμό του. Όμως δεν πάει άλλο…
Οι μηχανικές καθηλώσεις αποτελούν μια παγκόσμια ιατρική πρακτική που εφαρμόζεται για την προστασία των ίδιων των ψυχικά πασχόντων και υποστηρίζεται ότι σε ειδικές περιπτώσεις και υπό αυστηρούς περιορισμούς που περιγράφονται σε σχετικά πρωτόκολλα επιτρέπεται η εφαρμογή της.
Παράλληλα, υποστηρίζουμε ότι η μόνη και
ουσιαστική απάντηση σε τέτοια φαινόμενα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, η στελέχωση με επαρκές και εξειδικευμένο προσωπικό, η σταθερή και επαρκής χρηματοδότηση, η βελτίωση των υποδομών, η ολοκλήρωση της τομεοποίησης και του δικτύου υπηρεσιών στην κοινότητα, η συστηματική αξιολόγηση και ο ποιοτικός έλεγχος των φορέων και των μονάδων με την παράλληλη αλλαγή στάσεων και αντιλήψεων για τη παροχή φροντίδας και τους ψυχικά πάσχοντες καθώς και την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων.
Χωρίς το Δίκτυο να είναι αρμόδιο να διερευνήσει τα συγκεκριμένα περιστατικά, στο πλαίσιο του ρόλου του για την προώθηση των στόχων της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων, προχώρησε στην υποβολή σχετικής αναφοράς στην Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές ώστε η Επιτροπή να διερευνήσει αρμοδίως την πιθανή καταπάτηση των δικαιωμάτων και γενικότερα τις πρακτικές που εφαρμόζονται και αναμένουμε τις επίσημες θέσεις της Επιτροπής.
Πέρα όμως από το μείζον ζήτημα της καταπάτησης των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων, τα δημοσιεύματα ανέδειξαν και την μη τήρηση της Συμφωνίας της 7ης Απριλίου 2009 που υπογράφθηκε μεταξύ του Επιτρόπου Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Σπίντλα και του Υπουργού Υγείας κ. Αβραμόπουλου.
Δυστυχώς, την αισιοδοξία που κυριάρχησε τους προηγούμενους μήνες σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της ψυχικής υγείας την ακολούθησε και πάλι η απογοήτευση αφού οι πολιτικές του Υ.Υ.Κ.Α. ακύρωσαν την όποια αισιοδοξία μας και η υποχρηματοδότηση συνεχίζεται ξανά.
Η πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους προβλεπόμενους πόρους για την προκαταβολική καταβολή των δαπανών ανά τρίμηνο, δεν έχει εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους και για το υπόλοιπο του 2009, δεν ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για σύναψη συμφώνων με παράλληλη διαμόρφωση συστήματος διασφάλισης ποιότητας, και δεν έχει υλοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με την Συμφωνία της 7ης Απριλίου.
Φτάνει πια, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. δεν κατανοεί ότι το πρώτο της μέλημα πρέπει να είναι ο ψυχικά πάσχοντας ως άνθρωπος και η παροχή ποιοτικής φροντίδας.
Ελπίζουμε τέλος ότι όλα αυτά δεν θα οδηγήσουν σε κατάρρευση το Σύστημα Ψυχικής Υγείας και ότι η πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α. θα αντιληφθεί ότι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας δεν είναι πολυτέλεια αλλά υποχρέωση του κοινωνικού κράτους και αναγνώριση δικαιωμάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου