28/3/12


ΑΡΓΩ
ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Για άλλη μια φορά τα τελευταία επτά χρόνια η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της ακύρωσης όλων των επιτευγμάτων της. Η εγκεκριμένη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας είναι μειωμένη κατά 55% για το 2012 και συγκεκριμένα μόλις 40 εκατ. ευρώ, αντί των 90 εκατ. ευρώ που απαιτούνται.
Εκτός όμως από τα 50 εκατ ευρώ διαμορφούμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2012 τα ΝΠΙΔ χρωστάνε και 12 εκατ. ευρώ από τον απολογισμό του 2011, δηλαδή έχουμε μια συνολική υστέρηση πόρων της τάξης των 62 εκατ. ευρώ.
Με αυτή την υστέρηση πόρων δεν έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε ούτε το 60% της μισθοδοσίας των 3000 εργαζομένων, ούτε τις εισφορές προς το ΙΚΑ, ούτε βασικά λειτουργικά έξοδα για τις 216 μονάδες ψυχικής υγείας, ούτε τις δαπάνες διαβίωσης των 1500 φιλοξενούμενων στις στεγαστικές δομές, αλλά ούτε να καλύψουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε 35.000 λήπτες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.
Οι φορείς του Δικτύου έχουν ήδη ενημερώσει το Υπουργείο Υγείας για την αδυναμία τους να διαχειριστούν την παρούσα τραγική κατάσταση και για την άμεση απειλή παύσης λειτουργίας πολλών μονάδων, καθώς όπως διαφαίνεται, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και των επιταγών του Μνημονίου, θα υπάρξει δυσκολία στην εξεύρεση των αναγκαίων πόρων. 
Το Υπουργείο Υγείας με τον Υφυπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη, έχει τοποθετηθεί θετικά σχετικά την απρόσκοπτη συνέχιση  της λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των ΝΠΙΔ, όμως τίποτα δεν έχει γίνει έως σήμερα για την εξεύρεση επιπλέον πόρων. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, τα υπέρογκα χρέη προς τους προμηθευτές και η αβεβαιότητα που κυριαρχεί οδηγούν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση τις μονάδες με ορατό τον κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας και σε συνολική κρίση την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.
Στο πλαίσιο αυτό ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Αντόρ επισκέπτεται την Ελλάδα στο τέλος της εβδομάδας για να συμμετάσχει στο Πανελλήνιο Συνέδριο για την «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες Οικονομικής Κρίσης» (30-31 Μαρτίου) στο ξενοδοχείο Classical Athens Imperial, που υλοποιεί η Ε.Π.Α.Ψ.Υ. (Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας) με τη συνεργασία της W.A.P.R και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και για να αποκτήσει και ο ίδιος εικόνα της ιδιαίτερα κρίσιμης κοινωνικής κατάστασης και της κρίσης του Συστήματος Ψυχικής Υγείας ώστε άμεσα να παρέμβει μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
Η επίσκεψη του Επιτρόπου επιβεβαιώνει την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης ώστε να αποφευχθεί η κατάρρευση του Συστήματος Ψυχικής Υγείας, αφού η διακοπή λειτουργίας των 216 Μονάδων Ψυχικής Υγείας που λειτουργούν με ευθύνη των ΝΠΙΔ θα συνεπάγονταν αδυναμία παροχής του 35% των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, και οριστικό τέλος στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Δεδομένης της δημοσιονομικής αδυναμίας της Ελλάδας απαραίτητη είναι και η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ με την άμεση υλοποίηση δράσεων και οριζόντιων προγραμμάτων. Τα ΝΠΙΔ και το Δίκτυο έχουν προτείνει τρία οριζόντια προγράμματα (100 προστατευμένα διαμερίσματα, Ψυχοκοινωνική υποστήριξη ανέργων και Ολοκληρωμένη Κοινοτική Φροντίδα των ψυχικά πασχόντων) που θα συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και έμμεσα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των υπαρχόντων μονάδων.
Βάσει των παραπάνω, θεωρούμε αναγκαία την άμεση άσκηση πίεσης προς το Υπουργείο Οικονομικών για πλήρη κάλυψη του προϋπολογισμού των Μονάδων της Ψυχικής Υγείας και προχωράμε σε κλιμάκωση των δράσεων μας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ως ύστατο μέτρο διεκδίκησης για την κάλυψη των αναγκαίων πόρων για τη λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας και για την κάλυψη των μισθών των εργαζομένων μας, το Δίκτυο και οι φορείς που εκπροσωπεί θα υποβάλουν εξώδικο διεκδικώντας:
- Εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του Ψυχαργώς με τακτική και επαρκή χρηματοδότηση των μονάδων από τον κρατικό προϋπολογισμό και από το ΕΣΠΑ αν δεν επαρκούν οι Εθνικοί πόροι
-Επαρκή και άμεση χρηματοδότηση όλων των μονάδων για την κάλυψη των αναγκών και του 2011 και του 2012 με αύξηση του Τακτικού Προϋπολογισμού στα 90 εκατ. ευρώ
-Χρηματοδότηση νέων δράσεων από το ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης 
-Διασφάλιση της Ποιοτικής λειτουργία όλων των μονάδων
-Επίλυση όλων των διαχειριστικών και λειτουργικών ζητημάτων των μονάδων (συμβάσεις με ΥΥΚΑ, νοσήλια, ολοκλήρωση θεσμικού πλαισίου, αξιολόγηση, υποστήριξη).
Για την προώθηση των παραπάνω το Δίκτυο ΑΡΓΩ συμμετέχει στην Συνέντευξη Τύπου που διοργανώνεται από την ΕΠΑΨΥ και την WAPR, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου  «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες Οικονομικής Κρίσης» , την Πέμπτη 29 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Classical Athens Imperial (2-4-6 Αχιλλέως και Μ. Αλεξάνδρου, Μεταξουργείο), στην αίθουσα Miami 2, στον 1ο όροφο. Ώρα Έναρξης-Λήξης: 11.00-12.15.

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή και την υποστήριξη σας.
Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής.
Μενέλαος Θεοδωρουλάκης,
Παναγιώτης Χονδρός,
Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩ,

Γενικός Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου ΑΡΓΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: