30/3/12

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: οικονομική κρίση θέτει νέα δεδομένα και νέες προτεραιότητες


 οικονομική κρίση θέτει νέα δεδομένα και νέες προτεραιότητες
Συνέδριο «Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης σε συνθήκες Οικονομικής Κρίσης».
Το παρόν και το μέλλον της Ψυχικής Υγείας, καλούνται να διαμορφώσουν όσοι λαμβάνουν αποφάσεις για την ψυχική και κοινωνική πολιτική αλλά και οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, υπό τις παρούσες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες. Καλούνται, επίσης, να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν από τη μια τις αυξανόμενες ανάγκες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης των πληθυσμών που επηρεάζονται από την οικονομική κρίση και από την άλλη τη μείωση των δαπανών.
Οι επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος στο συνέδριο με θέμα «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες Οικονομικής Κρίσης», που διοργανώνεται από την Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), με τη συνεργασία της Παγκόσμιας Εταιρίας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR) και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συμφώνησαν ότι σήμερα έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα -κατάθλιψη και αυτοκτονίες, αύξηση ανέργων και φτωχών, εξάρτηση από το Διαδίκτυο κ.ά.- και υπάρχουν νέες ανάγκες ψυχικής υγείας που θέτουν άλλες προτεραιότητες.
Οι άνθρωποι σήμερα βιώνουν δύσκολες καταστάσεις που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους δημιουργώντας μια σειρά από προβλήματα.
Το 80% των εργαζομένων στην Ευρώπη, λόγω της ανασφάλειας που αισθάνονται για την εργασία τους ζει με το άγχος. Η απελπισία και η απόγνωση προκαλούν κακή απόδοση στην εργασία και η κακή ψυχική υγεία αυξάνει τη ζήτηση των υπηρεσιών υγείας, είπε κατά την ομιλία του ο Andor Laszlo, Ευρωπαίος επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών.
Δυστυχώς, σήμερα 24,3 εκατ. άνθρωποι είναι άνεργοι και το 1/4 του πληθυσμού της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών, βρίσκεται σε κίνδυνο με επακόλουθο τον κοινωνικό αποκλεισμό. Το να έχει κάποιος δουλειά, είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος, βάζει φραγμό στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε, μελετά δράσεις με μακροχρόνια στρατηγική, καθώς αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα βοηθάει, θα ενισχύει και θα θωρακίζει τις οικονομίες των χωρών, αλλά ταυτόχρονα δεν θα απομακρύνει από τους στόχους της Δικαιοσύνης και Αλληλεγγύης.
Η ανάπτυξη, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να βασίζεται στον ανταγωνισμό αλλά στο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Σε περιόδους κρίσης, είπε ο επίτροπος, οι υπηρεσίες Υγείας πρέπει να παραμένουν προτεραιότητα και οι κοινωνικές υπηρεσίες επαρκείς.
Στόχος μας, είπε, είναι ένα υγιές και παραγωγικό εργατικό δυναμικό και ελπίζουμε, πρόσθεσε, αυτό να αποτελέσει προτεραιότητα των κρατών-μελών, τα οποία έχουν αναλάβει να εκτελέσουν σχετικά προγράμματα και δράσεις και να βελτιώσουν την Ψυχιατρική Υγεία όχι μόνο στο επίπεδο της θεραπείας αλλά και της πρόληψης.
Στα προγράμματα της ΕΕ για την Ψυχιατρική Υγεία, συνέχισε, πρέπει να συμμετάσχει και η Ελλάδα και μάλιστα σε συνάντηση που είχε στο περιθώριο του συνεδρίου με τον υφυπουργό Υγείας, Μάρκο Μπόλαρη, επισήμανε ότι θα πρέπει να επισπευθούν οι διαδικασίες ένταξης έργων στο ΕΣΠΑ, ώστε να μη χαθούν πόροι από την Ψυχική Υγεία.
Ο κ. Μπόλαρης εξήγησε στον επίτροπο ότι οι εντάξεις προγραμμάτων για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έχουν φτάσει στο 70% και αναμένεται ανάλογη αύξηση και στην απορρόφηση.
Κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, αλλά και στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί. Ανακοίνωσε ότι μαζί με τη ΓΣΕΕ θα υλοποιηθεί πρόγραμμα ψυχολογικής υποστήριξης ανέργων.
«Η κρίση μάς βρήκε απροετοίμαστους», ανέφερε από την πλευρά της η Σταυρούλα Κατσικάρου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, «και χάσαμε, πρόσθεσε, αρκετό χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τη νέα κατάσταση. Μίλησε για ανασχεδιασμό των δράσεων και νέο τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος που θα στηρίζεται στην κοινωνική συμμετοχή».
Για διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης με όρους που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, μίλησε ο ευρωβουλευτής, Νίκος Χρυσόγελος.
«Η κρίση πρέπει να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε πώς θα κατανέμουμε σωστά τους υπάρχοντες πόρους με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Χρυσόγελος, λέγοντας ότι στο παρελθόν παρατηρήθηκαν φαινόμενα μη σωστής αξιοποίησης πόρων.
«Δεν θα πρέπει να πάψουμε να διεκδικούμε πόρους για την Ψυχική Υγεία», υπογράμμισε ο πρόεδρος του συνεδρίου, Στέλιος Στυλιανίδης, αν. καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα πρέπει να πιάνουν τόπο και οι στρατηγικές για την Ψυχική Υγεία πρέπει να είναι προσαρμοσμένες στις σημερινές συνθήκες.
«Οι συνθήκες τις οποίες διανύουμε θέτουν σε επανεξέταση τον ορισμό της προαγωγής ψυχικής υγείας, τη συνηγορία για τα δικαιώματα των ληπτών και των οικογενειών και επιβάλλουν νέες κοινωνικές συμμαχίες και συνέργειες, με τεκμηριωμένη γνώση των συλλογικών τους εκφράσεων στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση», ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης.
www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: