10/9/07

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 21-8-07

Επείγον

21/08/2007

Προς: τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριο Δ. Αβραμόπουλο

Κοιν.: τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Π. Δούκα

Ειδική Γραμματέα Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Ένταξης κυρία Μ. Τροχάνη

Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας

Διεύθυνση Οικονομικού

ΘΕΜΑ: Πιστώσεις για την Ψυχική Υγεία

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι διαψεύδονται οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης περί πλήρους κάλυψης των κονδυλίων για την Ψυχική Υγεία για τα έτη 2005, 2006 και 2007 όπως αυτές διατυπώθηκαν στην σχετική επιστολή της 13/6/07 του Υφυπουργού Οικονομικών κύριου Π. Δούκα και ότι ενάμισι μήνα το μόνο επιπλέον ποσό που διατέθηκε είναι αυτό των 3 εκατομμυρίων Ευρώ, το οποίο εξευρέθηκε από ανακατανομή κονδυλίων του ΥΥΚΑ .

Παρά τις προσπάθειες του Υπουργείου σας και ειδικά της Ειδικής Γραμματέας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίας Μ. Τροχάνη, η διάθεση του παραπάνω ποσού αποτελεί έμπρακτη διάψευση των δεσμεύσεων του Υφυπουργού Οικονομικών κύριου Π. Δούκα και δημιουργεί ερωτηματικά για την σκοπιμότητα τους, αφενός γιατί η επιστολή εκδόθηκε την ημέρα που ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. βρισκόταν στην Αθήνα για την διαπραγμάτευση του Δ’ΚΠΣ και γνωρίζουμε ότι έθεσε το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ψυχικής Υγείας και αφετέρου γιατί γνωρίζατε ότι οδεύουμε προς εκλογές.

Δυστυχώς τα παραπάνω επιτείνουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στις δομές Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, απογοητεύουν τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις οικογένειες των φιλοξενούμενων και δημιουργούν μια πολύ αρνητική εικόνα για την πολιτική ηγεσία, ειδικά με την σκέψη ότι όλες οι δεσμεύσεις αποτελούν προεκλογικές υποσχέσεις, και δυστυχώς μόνο υποσχέσεις.

Κύριε Υπουργέ, παρά την θέληση μας να αποδεχτούμε τις δεσμεύσεις σας, όπως έμπρακτα το αποδείξαμε με την αναβολή της κινητοποίησης μας στις 19/6/07, η επιδείνωση της δεινής οικονομικής κατάστασης των δομών που χρηματοδοτούνται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και των εργαζομένων μας, διαψεύδει τις προσδοκίες μας και η συντονιστική επιτροπή του δικτύου αποφάσισε να προχωρήσουμε σε ολομέλεια του δικτύου στις 3 Σεπτεμβρίου με μοναδικό θέμα την διοργάνωση, σε περίπτωση μη θετικών εξελίξεων, κινητοποίησης διαμαρτυρίας και συνέντευξη τύπου το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2007 στην Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τα εξής αιτήματα:

· Άμεση εξόφληση των οφειλομένων ποσών για το 2005 και 2006

· Άμεση δέσμευση των 26 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του 2007 και άμεση διάθεση τους στους φορείς ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης

· Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο εφαρμογής του Κοινωνικού Κεφαλαίου Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Αντίληψης

· Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και πλαίσιο εφαρμογής των Νοσηλίων, μετά από σχετικό συντονισμό με τα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία

Πέρα όμως των χρηματοδοτικών προβλημάτων, που θεωρούσαμε ότι βρίσκονται σε μια τροχιά επίλυσης, το Δίκτυο διεκδικεί και την επίλυση των θεσμικών και λειτουργικών ζητημάτων και συγκεκριμένα:

Α. Την απρόσκοπτη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας με την καλύτερη δυνατή διασφάλιση των δικαιωμάτων των ωφελουμένων και των εργαζομένων των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας, καθώς και τη γενικότερη ολοκλήρωση του σχεδίου απόασυλοποίησης με την παράλληλη ολοκλήρωση του Δικτύου Υπηρεσιών στην κοινότητα και την τομεοποίηση τους.

Β. Την άμεση επίλυση των θεσμικών – επιστημονικών – διαχειριστικών προβλημάτων των Μονάδων με την εξασφάλιση έναρξης επίσημου και ουσιαστικού διαλόγου, με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, μεταξύ ΥΥΚΑ και των φορέων μας τους οποίους πρέπει να θεωρήσετε συνομιλητές.

Γ. Την αναγνώριση του έργου των φορέων μας που αποτελούν ένα εθνικό δημόσιο κοινωνικό κεφάλαιο που συνίσταται από:

· πάνω από 2500 επαγγελματίες ψυχικής υγείας

· πάνω από 40 μονάδες Ψυχικής Υγείας μέσα στην κοινότητα (κέντρα ημέρας, κινητές μονάδες, μονάδες Alzheimer, μονάδες αυτισμού, μονάδες για Ογκολογικούς Ασθενείς) που παρέχουν καθημερινά υπηρεσίες σε τουλάχιστον 10000 ασθενείς.

· πάνω από 120 στεγαστικές δομές (Οικοτροφεία, Ξενώνες, προστατευμένα διαμερίσματα) που φιλοξενούν πάνω από 2000 ψυχικά ασθενείς

Ένα εθνικό κοινωνικό κεφάλαιο που καθημερινά καταπολεμά το στίγμα και συμβάλει στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην χώρα, κοντά στον πολίτη που έχει ανάγκή και μαζί με το κράτος όποτε πρέπει να αντιμετωπιστεί κάποια ανάγκη

Δ. Άμεση εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης με ποιοτικά και διαχειριστικά κριτήρια του επιστημονικού και κοινωνικού έργου των φορέων για τις Μονάδες μας αλλά και διαχειριστικό έλεγχο ώστε να πάψουν οι ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης και αναποτελεσματικότητάς τους.

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι θα διοργανώσουμε συνέντευξη τύπου των ξένων ανταποκριτών για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ψυχική υγεία και θα ενημερώσουμε τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τα παραπάνω, θέτοντας το ζήτημα της βιωσιμότητας των δομών και της ομαλής συνέχισης του Ψυχαργώς.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας πριν την ολομέλεια του δικτύου μας στις 3 Σεπτεμβρίου 2007.

Για τους 36 φορείς του Δικτύου ΑΡΓΩΣ

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής

Η Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής

Θεοδωρουλάκης Μενέλαος

Γιαννακοπούλου Κλεονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: