10/9/07

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΥΚΑ 7-9-07

Αγαπητοί συνεργάτες,
για μια ακόμη φορά του ΥΥΚΑ αντιδρά στις πιέσεις του Δικτύου. Μετά την κατασυκοφάντηση μας με το Δελτίο Τύπου του ΥΥΚΑ στις 4-9-07 και την ανταπάντηση μας στις 7-9-07, το ΥΥΚΑ εξέδωσε νέο Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 7-9-07 στο οποίο ανακοινώνει ότι ενεκρίθη νέα πρόσθετη οικονομική ενίσχυση του κωδικού 2544 με ποσό 3 εκατ. Ευρώ για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών μας.
Στο Δελτίο Τύπου το ΥΥΚΑ αναφέρει λανθασμένα ότι έχει εξασφαλίσει για τα ΝΠΙΔ 22 εκατ. Ευρώ αντί για τα πραγματικά 19 εκατ. Ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τα 3 εκατ. Ευρώ που δόθηκαν στο ΨΝΑ.
Τα 3 εκατ. ευρώ και οι πρόσθετες ενισχύσεις όπως αναφέρει το ΥΥΚΑ θα συμβάλουν στην «πλήρη εξάλειψη του φαινομένου της υποχρηματοδότησης ενισχύοντας ουσιαστικά τη Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση», φαινόμενο που οι ίδιοι και το Υπουργείο Οικονομικών δημιούργησαν με την εγγραφή στον Προϋπολογισμό των αρχικών 23 εκατ. Ευρώ για το 2007 και με την υποχρηματοδότηση των προηγουμένων ετών.
Δυστυχώς και από αυτό το ποσό, που δεν ξεπερνά το 10% των πραγματικών αναγκών, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι δεσμεύσεις του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δούκα στις 13-6-07 δόθηκαν καθαρά για να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων που διαπραγματευόταν το 4ο ΚΠΣ και για να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις μας.
Γνωρίζοντας ότι το παραπάνω ποσό δεν καλύπτει ουσιαστικά το πρόβλημα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουμε και ότι οι διαδικασίες είσπραξης νοσηλίων και του τέλους κοινωνικής και ανθρωπιστικής αντίληψης ποσοστού 2% του Νόμου Περί Προμηθειών του ΥΥΚΑ, απαιτούν τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να εφαρμοστούν, θεωρούμε ότι το ΥΥΚΑ προσπαθεί αλλά δυστυχώς οι προσπάθειες του δεν επαρκούν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και άμεσα το πρόβλημα γιατί δεν έχει την πραγματική ανταπόκριση του Υπουργείου Οικονομικών.
Το Δίκτυο και οι εργαζόμενοι θα ήθελαν μια ουσιαστική πρόσθετη ενίσχυση και μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση για το πως σχεδιάζει η Κυβέρνηση να καλύψει τα υπόλοιπα 34 εκατ. ευρώ, ώστε να θεωρήσουμε ότι πραγματικά εξαλείφει το «φαινόμενο της υποχρηματοδότησης».
Σε αναμονή της ουσιαστικής επίλυσης του προβλήματος αποδεχόμαστε την παραπάνω κίνηση του ΥΥΚΑ ως ένα νέο μικρό βήμα προς την εξάλειψη του «φαινομένου της υποχρηματοδότησης».
Με εκτίμηση,
Για το Δίκτυο ΑΡΓΩΣ
Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Η Γραμματέας της Συντονιστικής
Επιτροπής Επιτροπής
Θεοδωρουλάκης Μενέλαος Γιαννακοπούλου Κλεονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: