12/9/07

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΚΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα)

Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις 4 Σεπτεμβρίου 2007, μόλις 12 ήμερες πριν τις βουλευτικές εκλογές, εξέδωσε δελτίο τύπου δηλώνοντας ψευδώς ότι «ανταποκρίνεται επαρκώς, με συνέπεια λόγων – έργων και αίσθημα ευθύνης, στην πλήρη κάλυψη των δυνατοτήτων του» για την εξάλειψη της υποχρηματοδότησης στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης που ανήκουν σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και προκάλεσε, για μια ακόμη φορά, την οργή και την αγανάκτηση σε μας που εργαζόμαστε σε αυτές. Στην πραγματικότητα, το συγκεκριμένο Υπουργείο είναι αυτό που από το 2004 υποχρηματοδοτεί την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, με συνέπεια να διαταράσσεται σοβαρά η εύρυθμη λειτουργία των Μονάδων, να φθίνει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και να αφήνει τους εργαζόμενους επανειλημμένα απλήρωτους επί σειρά μηνών (έως και έξι μήνες), κάτι που ισχύει και αυτή την περίοδο (την παρούσα στιγμή, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για άλλη μια φορά χωρίς να γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν ξανά). Η αναφορά στην οικονομική ενίσχυση των Μονάδων με την ανάληψη επιπλέον πιστώσεων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών προέκυψαν μετά από πιέσεις και διεκδικήσεις των εξοντωμένων εργαζομένων και καμία οριστική λύση δεν έχει ακόμα δοθεί.

Σε εμάς είναι πλέον αναμφισβήτητο ότι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι πέρα για πέρα αναξιόπιστο, η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πληθυσμού και πολύ περισσότερο στις ανάγκες των πιο ευάλωτων ανθρώπων, όπως των πασχόντων από ψυχικές ασθένειες. Τα Σωματεία Εργαζομένων στους χώρους μας αισθάνονται υποχρεωμένα να καταγγείλουν την υποκρισία του Υπουργείου Υγείας και να αποκαταστήσουν την αλήθεια μιας πραγματικότητας που βιώνουν οι εργαζόμενοι στις Μονάδες αυτές τα τελευταία χρόνια, μιας πραγματικότητας που οι αρμόδιοι των Υπουργείων αυτής της Κυβέρνησης παριστάνουν πως δε βλέπουν και πως δεν καταλαβαίνουν ενώ αποκαλούν «κινδυνολογία» το πραγματικό τέλμα στο οποίο έχουν οι ίδιοι οδηγήσει τις υπηρεσίες μας στην κοινωνία που τόσο τις έχει ανάγκη. Τα τελευταία χρόνια πολλές φορές δημοσιεύτηκαν στον τύπο οι καταγγελίες μας για την τεράστια κρίση στην ψυχική υγεία και οι σχέσεις μας με το ΥΥ&ΚΑ κάθε άλλο παρά χαρακτηρίζονταν από «κλίμα εμπιστοσύνης και άριστης συνεργασίας» όπως, λανθασμένα, αυτό αναφέρεται στο δελτίο τύπου της 4ης Σεπτεμβρίου.

  • Σωματείο Εργαζομένων στο Περιβολάκι, Πρόεδρος: Αγγελική Συλλιγαρδάκη
  • Σωματείο Εργαζομένων της ΕΨΥΚΑ στη Δράμα, Πρόεδρος: Αθανάσιος Παπαδόπουλος (
  • Σωματείο Εργαζομένων Δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Μακεδονίας Θράκης (Σ.Ε.Δ.Ψ.Α.Μ.Θ.), Πρόεδρος: Σουμελίδης Γιώργος ηλεκτρ.διεύθυνση: somatio@yahoo.gr). Γραφείο Ε.Κ.Θ. αίθουσα 3,1.

Δεν υπάρχουν σχόλια: