9/10/07

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/10/2007

Ωρα για διαπολιτισμική ψυχιατρική»

Ο καταιγιστικός ρυθμός που έχει λάβει η μετακίνηση ανθρώπων πέραν συνόρων στις ημέρες μας, φέρνει στο προσκήνιο τον «ξένο», αυτό το περίεργο πλάσμα, υποκείμενο αποξένωσης αλλά και πηγή νέων πληροφοριών, που ίσως μια παρόρμηση μέσα μας παροτρύνει να τον γνωρίσουμε για να διαπιστωθεί τελικά ότι ο ξένος μάς μοιάζει, είναι λιγότερο ξένος απ' ό,τι θα θέλαμε να επικαλεστούμε και η ψυχοπαθολογική του κατάσταση δεν έχει μεγάλες διαφορές από τη δική μας, παρά τις αντίξοες καταστάσεις, στις οποίες έχει βρεθεί.

Σε μια εποχή που τα προβλήματα ψυχικής υγείας τείνουν να καταστούν από τα υψηλότερα στην κατάταξη του Π.Ο.Υ. (η κατάθλιψη κατατάσσεται ως 2η σοβαρότερη ασθένεια στα αναπτυγμένα κράτη) η επίδραση του πολιτισμού και της διαφορετικότητας είναι το θέμα του εορτασμού της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, με φετινό σύνθημα «Η ψυχική υγεία σ' έναν μεταβαλλόμενο κόσμο».


Σε χθεσινή εκδήλωση της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών επισημάνθηκε σειρά θεμάτων που φέρνουν στο προσκήνιο τη σημασία της διαπολιτισμικής ψυχιατρικής με πυρήνα το πώς αντιλαμβάνονται την ψυχική διαταραχή τα διάφορα πολιτισμικά περιβάλλοντα και συνεπώς πώς την αντιμετωπίζουν.

Το μεταναστευτικό ρεύμα, που αφορά το 3% του συνόλου του πληθυσμού της Γης των 6,5 δισεκατομμυρίων, εμπεριέχει οξυμένα ψυχοπαθολογικά προβλήματα. Ιδίως σε επίπεδο επικοινωνίας και αποξένωσης, και άρα αναδεικνύει τις διαστάσεις της διαπολιτισμικής ψυχιατρικής που καλείται πλέον να ερμηνεύσει όχι μόνο προβλήματα κλινικής έκφρασης συμπτωμάτων αλλά και να αναθεωρήσει τη στενά οριοθετημένη δυτική αντίληψη για την ψυχική νόσο ότι πρόκειται για μια «οικουμενική» χωρίς διαφοροποιήσεις νόσο σαν όλες τις άλλες, κάτι που απομακρύνει την ιατρική κοινότητα από μια ολιστική αντίληψη.

Σ' αυτές τις διαπιστώσεις επικεντρώθηκαν χθες οι εκπρόσωποι των διοργανωτών, ψυχιάτροι Γ. Χριστοδούλου και Ν. Τζαβάρας. Ωστόσο κατάπληξη προκάλεσε η -υπό την πίεση της Παγκόσμιας Ημέρας- προχειρότητα και αποσπασματική παρουσίαση στοιχείων σε απροσδιορίστου μεγέθους δείγμα, όπου εμφανιζόταν ότι ένας στους δύο αλλοδαπούς μετανάστες στη χώρα μας πάσχει από ψυχωτικές καταστάσεις και διαταραχές, την ίδια ώρα που οι ίδιοι οι διοργανωτές υποστήριζαν ότι διαψεύδεται η θεωρία πως οι μετανάστες έχουν μεγαλύτερη ψυχοπαθολογία από τον γενικό πληθυσμό, κάτι που προκάλεσε σύγχυση αν όχι εκ νέου στιγματοποίηση.

Το 60-65% των πασχόντων στην Ελλάδα δεν τυγχάνουν καν ακριβούς διάγνωσης και έγκαιρης θεραπείας, ενώ οι ίδιες αιτίες κοστίζουν ετησίως στα συστήματα υγείας στην Ε.Ε. 240 δισ. ευρώ, υποστήριξε η κ. Αλ. Στρούμπου από την Ομοσπονδία Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία.



Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ




ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/10/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: