9/10/07

ΑΥΓΗ 09/10/2007

Σε κλίμα αβεβαιότητας η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα
Συντάκτης : Βενιζέλος Βασίλης Ημ/νία καταχώρησης : 09/10/2007 20:03:24


Με την καταγγελία της αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων στη χώρα μας γιορτάζει το Δίκτυο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώς" τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Σε ανακοίνωσή του, το Δίκτυο καταγράφει μεταξύ άλλων στην Ελλάδα "συγκλονιστικά ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την ραγδαία αύξηση των ακούσιων εισαγγελικών νοσηλειών την τελευταία πενταετία, κλίμα αβεβαιότητας στο χώρο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, όπου εκλείπει ο επιστημονικός λόγος δίνοντας τη θέση του στην πολιτική αντιπαράθεση, ύπαρξη μεγάλων γεωγραφικών περιοχών της χώρας χωρίς καμία ψυχιατρική κάλυψη για ενήλικες, αλλά και για παιδιά και εφήβους, συστηματική παραβίαση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων, που εκφράζεται με περιστατικά βίας, αμελούς φροντίδας και άνισης μεταχείρισης και, τέλος, έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο".
Επίσης, το Δίκτυο καταγγέλλει ότι "η ανάπτυξη των κοινοτικών δομών δε συμβαδίζει με την κατάργηση του 'παλαιού' συστήματος των μεγάλων ψυχιατρείων, με αποτέλεσμα το σύστημα να χαρακτηρίζεται 'ακριβό'. Εμπόδια επιστημονικής και διοικητικής φύσης δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της τομεοποίησης και η αίσθηση ότι υπάρχει ασυνέχεια και ελλείψεις σε επίπεδο υπηρεσιών είναι κυρίαρχη στον κόσμο. Το φαινόμενο αυτό συνδέεται και με μία μεγάλη αύξηση των κλινών σε ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές. Ο αποϊδρυματισμός παρότι έχει σαφείς και βαθιά εδραιωμένες στη φιλοσοφία της κοινωνικής ψυχιατρικής ιδεολογικές αρχές αντιμετωπίζεται από μεγάλο αριθμό επαγγελματιών, στελεχών της πολιτικής ηγεσίας και μελών της κοινότητας καχύποπτα και εν πολλοίς εχθρικά. Το κλείσιμο των ασύλων και η προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών δεν είναι διαπραγματεύσιμες θέσεις και έχουν εργαστεί σκληρά και μακροχρόνια για αυτές σημαντικοί επιστήμονες και επαγγελματίες σε όλο τον κόσμο. Δεν αποτελεί απλώς κατευθυντήρια γραμμή της Ε.Ε. ή ένα ακόμη 'αναπτυξιακό πρόγραμμα'. Είναι επιστημονική, ιδεολογική και πολιτική θέση που θέλει να συνεχίσει μία μακρά ευρωπαϊκή παράδοση που θέλει το κράτος να στηρίζει κοινωνικά και να προστατεύει αυτούς που έχουν ανάγκη".




Να τερματισθεί οριστικά η υποχρηματοδότηση της αποασυλοποίησης


Συντάκτης : Βενιζέλος Βασίλης Ημ/νία καταχώρησης : 09/10/2007 20:02:00


Την πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης για ουσιαστική και οριστική επίλυση των προβλημάτων χρηματοδότησης και λειτουργίας των δομών αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων και την ανάληψη της ευθύνης εκ μέρους των διοικήσεων των φορέων για τη μηνιαία καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στις δομές ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους το σωματείο εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων, το σωματείο εργαζομένων στο "Περιβολάκι" της Αθήνας, το σωματείο εργαζομένων στην Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Αποκατάστασης (ΕΨΥΚΑ) Δράμας και το σωματείο εργαζομένων στις δομές Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Μακεδονίας - Θράκης.
Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, τα τέσσερα σωματεία εργαζομένων τονίζουν μεταξύ άλλων ότι "η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που είχε ως σκοπό την αποασυλοποίηση και την αξιοπρεπή διαβίωση των ανθρώπων οι οποίοι για χρόνια ζούσαν σε συνθήκες απάνθρωπες, έχει στην ουσία εγκαταλειφθεί. Η πρόληψη για την ψυχική υγεία και η ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας έχουν παγώσει. Η υποχρηματοδότηση δεν είναι το μόνο πρόβλημα στο χώρο μας, αλλά είναι ενδεικτική για την παντελή απουσία πολιτικής βούλησης και ευαισθησίας της κυβέρνησης απέναντι στους ευάλωτους πληθυσμούς της χώρας μας και στους εργαζόμενους που τους υπηρετούν. Αν σήμερα σπεύσουν οι αρμόδιοι να εγκωμιάσουν το έργο τους στον τομέα της Ψυχικής Υγείας, σας λέμε να μην τους πιστέψετε γιατί τα εγκώμια πολύ απέχουν από την πραγματικότητα την οποία εμείς ζούμε".

Σιωπά το υπουργείο Υγείας...

Χωρίς αναφορά στα δραματικά προβλήματα της υποχρηματοδότησης της Ψυχικής Υγείας, το υπουργείο Υγείας αναφέρει μεταξύ άλλων στο δικό του μήνυμα: "Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναγνωρίζει ως ηθικό μέτρο του πολιτισμού μας την προσφορά υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Στόχος μας είναι ο πολίτης να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας απαλλαγμένες από τα χαρακτηριστικά που καλλιεργούν και αναπαράγουν το κοινωνικό στίγμα και τον ιδρυματισμό. Δημιουργούνται σύγχρονες και ευέλικτες μονάδες για την παροχή υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στον υποστηρικτικό κοινωνικό χώρο του πολίτη, προσφέροντας υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας σε κοινοτικό επίπεδο".

Έωλος ισχυρισμός για την ψυχοπαθολογία των αλλοδαπών μεταναστών!
Συντάκτης : Βενιζέλος Βασίλης Ημ/νία καταχώρησης : 09/10/2007 20:02:42


Του Βασίλη ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Κατάπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ) και το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) επέλεξαν να τιμήσουν τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας με έναν ατεκμηρίωτο ισχυρισμό για την ψυχοπαθολογία των αλλοδαπών μεταναστών σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία ρέπει συστηματικά προς τον κοινωνικό ρατσισμό και τον στιγματισμό των ψυχικώς πασχόντων! Οι δύο φορείς παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου τον έωλο ισχυρισμό σύμφωνα με τον οποίο "ο ένας στους δύο περίπου αλλοδαπούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας πάσχουν από ψυχωτικές καταστάσεις, κατάχρηση ουσιών και διαταραχές προσωπικότητας"!...
Ο ατεκμηρίωτος αυτός ισχυρισμός των δύο επιστημονικών φορέων, ο οποίος κινείται πολύ μακριά από την συνήθη κοινωνική εμπειρία όλων μας, περιέχεται στο δελτίο Τύπου που διένειμαν στους δημοσιογράφους, αλλά τόσο ο πρόεδρος της ΕΨΕ Ν. Τζαβάρας όσο και ο πρόεδρος του ΕΚΕΨΥΕ Γ. Χριστοδούλου απέφυγαν να παρουσιάσουν τα οποιαδήποτε στοιχεία που θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν συγκεκριμένα τον ισχυρισμό...
Το ατόπημα λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας είναι αφιερωμένη στην ψυχική υγεία των μεταναστών και την διαπολιτισμική Ψυχιατρική, ενώ η ΕΨΕ και το ΕΚΕΨΥΕ παρουσίασαν χθες στοιχεία ερευνών που καταλήγουν σε συμπεράσματα που κινούνται σε τελείως διαφορετικό μήκος κύματος σε σχέση με τον αναπόδεικτο ισχυρισμό που προέβαλαν οι δύο επιστημονικοί φορείς. Όλες οι σχετικές έρευνες που παρουσίασαν οι υπεύθυνοι των δύο φορέων δείχνουν ότι ο επιπολασμός των ψυχιατρικών νοσημάτων στους αλλοδαπούς μετανάστες κάθε άλλο παρά φθάνει στα δυσθεώρητα ύψη που υποστηρίζει ο έωλος ισχυρισμός της ΕΨΕ και του ΕΚΕΨΥΕ.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι οι αλλοδαποί μετανάστες οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη χώρα μας φθάνουν σήμερα περίπου το 1 εκατομμύριο. Άρα...
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Χριστοδούλου τόνισε με έμφαση ότι "οι μετανάστες δεν διαφέρουν σε ψυχοπαθολογία από τον πληθυσμό της χώρας προέλευσης" και ο Ν. Τζαβάρας σημείωσε ότι "ποτέ στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία οι ψυχιατρικοί θεσμοί δεν υποχρεώθηκαν να φιλοξενήσουν τόσους ξένους ασθενείς όσους σήμερα". Ο Ν. Τζαβάρας συμπλήρωσε επίσης ότι "αυτό το γεγονός έχει ως συνέπεια εντός του ευρωπαϊκού χώρου να καταστούν αντιληπτές οι κυρίαρχες ομοιότητες ανάμεσα στις ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις αλλοδαπών και ομοεθνών, ενώ είναι δυνατή η κατανόηση κλινικών εικόνων παρά τις πολιτισμικά προσδιορίσιμες διαφοροποιήσεις".
Ακόμη, ο Ν. Τζαβάρας υπογράμμισε ότι "το κράτος πρέπει να στρέψει την προσοχή του και προς τους μετανάστες, οι οποίοι στερούνται πολλών εκ των υπηρεσιών που προσφέρονται σε εμάς", ο ακαδημαϊκός και διευθυντής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) Κ. Στεφανής επεσήμανε ότι "είναι αναμφισβήτητη η επίπτωση της μετανάστευσης στην ψυχική υγεία", ενώ ο Γ. Χριστοδούλου διευκρίνησε ότι "η μετανάστευση κάτω από συνθήκες ψυχικής υγιεινής δίνει τη δυνατότητα για διεύρυνση των οριζόντων στους ανθρώπους".
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου παρεβρέθηκαν μεταξύ άλλων η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Μ. Παπούλια και η γενική γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Τροχάνη, ενώ γραπτό μήνυμα απέστειλε ο υφυπουργός Υγείας Γ. Παπαγεωργίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: