16/10/07

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2007

«Η αβεβαιότητα για το Ψυχαργώς εγκυμονεί κινδύνους»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Την ανάγκη επίλυσης των θεσμικών, διαχειριστικών και χρηματοδοτικών προβλημάτων στη λειτουργία των «ιδιωτικών», κατά πολλούς, οικοτροφείων που φιλοξενούν πρώην ψυχικά ασθενείς, επισημαίνει το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς». Επισημαίνει δε ότι η συνέχεια της υπάρχουσας αβεβαιότητας εγκυμονεί κινδύνους.

Από αφορμή το δημοσίευμα της «Ε», με τίτλο «Θνησιγενές το Ψυχαργώς», την περασμένη Πέμπτη, το δίκτυο «Αργώς» επισημαίνει ότι ο χαρακτηρισμός των επιστημονικών μη κερδοσκοπικών φορέων, που προσφέρουν δημόσιες ψυχιατρικές υπηρεσίες, ως «ιδιωτικών» είναι απαξιωτικός για έναν φορέα που καλύπτει σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρους γεωγραφικούς τομείς της χώρας, στους οποίους δεν υπάρχει καμία άλλη δημόσια ψυχιατρική δομή.

«Το "Ψυχαργώς" δεν ήταν μία "επινόηση" για να έρθουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά ένα εθνικό σχέδιο αναγκαίο για τη συνέχιση των δράσεων, που είχαν ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και είχαν σκοπό να αλλάξουν τον τρόπο που παρέχεται η δημόσια ψυχιατρική φροντίδα στη χώρα μας σε όλες τις βαθμίδες (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια)», αναφέρεται στην επιστολή του «Αργώς».

Γίνεται λόγος για συσκότιση και παραπληροφόρηση μέσα από μη τεκμηριωμένες καταγγελίες και ιδεολογικά ευχολόγια κρατισμού, που μόνο σύγχυση και διάσπαση δημιουργούν σε έναν ήδη τραυματισμένο και απογοητευτικό χώρο. «Θάνατος του «Ψυχαργώς» σημαίνει ηθικό θάνατο όσων αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ψυχικά πασχόντων», καταλήγει η επιστολή.

«Οχι στη βία»

* Το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας, καταγγέλλει την άσκηση βίας στην ψυχιατρική πρακτική, με την ακούσια ή πειθαναγκασμένη κράτηση ανθρώπων οι οποίοι δεν επιθυμούν αυτή τη μορφή περίθαλψης ή αντιμετώπισης. Υπενθυμίζει περιστατικά θανάτων νοσηλευόμενων σε ψυχιατρεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με τελευταίο αυτό της νύχτας της 26ης Σεπτεμβρίου 2007, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στην αυλή του οποίου βρέθηκε νεκρός νεαρός άντρας, ο οποίος έπεσε από το δεύτερο όροφο στην προσπάθειά του να δραπετεύσει ή να δώσει εκούσια τέρμα στη ζωή του.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/10/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: