22/3/07

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2007

ΚΛΕΙΣΑΜΕ τα ψυχιατρεία, αλλά...

Απλήρωτη η Αποκατάσταση

Τα ψυχιατρεία τα κλείσαμε και κανείς δεν θα γυρίσει πίσω στο άσυλο, το κύριο μήνυμα του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΑΡΓΩΣ», σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, όπου για πολλοστή φορά έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενη κατάρρευση λόγω υποχρηματοδότησης του προγράμματος Αποασυλοποίησης. Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.

Δηλαδή -όπως είπαν- της εθνικής πολιτικής την οποία κλήθηκαν από το κράτος να εκπονήσουν για να αντιμετωπιστεί η διεθνής κατακραυγή για το ζητημα των ψυχικά πασχόντων στην Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα επισήμαναν πως το μέλλον των 2.695 ασθενών που ζουν πλέον μέσα στην κοινότητα, σε ξενώνες και οικοτροφεία, με δικαιώματα και ελπίδα για το μέλλον, όσο και των 4.000 ατόμων που ωφελούνται από το πρόγραμμα μέσα στην κοινότητα, είναι τουλάχιστον αβέβαιο, αφού μέχρι στιγμής έχει προβλεφθεί μόνο το 35% του προϋπολογισμού των δομών για το 2007 και πολλοί από τους 3.000 επαγγελματίες ψυχικής υγείας δουλεύουν απλήρωτοι 5-6 μήνες. Παράλληλα, είπαν, εκκρεμούν ελλείμματα 1,2 εκατομμυρίου ευρώ για το 2005 και 17 εκατομμυρίων για το 2006.

Υπογράμμισαν πως ο προϋπολογισμός των δομών καθορίστηκε με την με αριθμό 40055/6-112-2001 έγκριση σκοπιμότητας έργου που προήλθε ύστερα από συνεννόηση της Ε.Ε. με το υπουργείο Υγείας και οι δήθεν καταγγελίες για υπερβολικό κόστος δεν ευσταθούν και δεν έχουν ελεγχθεί.

Στη συνέντευξη, ο υπεύθυνος του Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας προσκόμισε έγγραφο του υπουργείου Υγείας, όπου ζητείται απ' όλες τις ΔΥΠΕ να αποστείλουν τα διαθέσιμα ποσά από το έσοδο του 1% των νοσοκομείων, ενώ σε άλλο έγγραφο διεκρινίζεται: «Προκειμένου να καλύψουμε τις προτεραιότητες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Πρόκειται για χρήματα που θα καλύψουν μόνο τα παλιά ελλείματα και θα αφαιρεθούν από τις ανάγκες των νοσοκομείων» είπε, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει με επερωτήσεις στη Βουλή.

Πάντως, με δελτίο Τύπου ο αρμόδιος υφυπουργός Γ. Κωνσταντόπουλος διαβεβαιώνει ότι κανείς φιλοξενούμενος στις ψυχιατρικές δομές δεν θα επιστρέψει σε άσυλο.


Ν.Γ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: