16/7/08

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 16-07-08

EΛΛAΔAHμερομηνία δημοσίευσης: 16-07-08
Απλήρωτοι εργαζόμενοι σε δομές του «Ψυχαργώς»

Πεννυ Μπουλουτζα

Εως και επτά μήνες είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς» (πρόκειται για την περίφημη «αποασυλοποίηση»). Οι εργαζόμενοι σε δομές που λειτουργούν ως φορείς ΝΠΙΔ πραγματοποιούν αύριο στις 9 π.μ. συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας, διαμαρτυρόμενοι για αθέτηση υποσχέσεων και καταγγέλλοντας κραυγαλέα υποχρηματοδότηση των δομών στις οποίες εργάζονται. Οπως επισημαίνουν, εδώ και χρόνια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας «αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα και αθετεί προκλητικά κάθε δέσμευση και υπόσχεση». Συγκεκριμένα αναφέρονται σε πρόσφατο παράδειγμα, όταν στις 18 Ιουνίου είχαν λάβει υπόσχεση από το υπουργείο για καταβολή των οφειλόμενων μισθών εντός δεκαπέντε ημερών. Οπως είπε στην «Κ» η ψυχολόγος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Περιβολάκι», κ. Αγγελική Συλλιγαρδάκη, «στην πράξη δεν υπάρχει προγραμματισμός εκ μέρους του υπουργείου Υγείας για την επίλυση του σοβαρού προβλήματος της υποχρηματοδότησης και της στήριξης της λειτουργίας των δομών». Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι στις μονάδες είναι απλήρωτοι από 2 έως 7 μήνες, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλεψη για να καταβληθούν οι οφειλόμενοι μισθοί εντός του καλοκαιριού. Σε αυτήν την κατάσταση υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 2.300 εργαζόμενοι, οι οποίοι παρέχουν ψυχοκοινωνική φροντίδα σε 2.100 ψυχιατρικούς ασθενείς που φιλοξενούνται σε οικοτροφεία, ξενώνες και προστατευόμενα διαμερίσματα καθώς και σε περισσότερα από 5.000 άτομα στην κοινότητα. Μάλιστα, πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται σε παραίτηση, αφού δεν αντέχουν να εργάζονται απλήρωτοι και είναι ενδεικτικό ότι το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 20% στις δομές, σε σχέση με όταν ξεκίνησε η λειτουργία τους.

Υποχρηματοδότηση

Οπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Συλλιγαρδάκη, η θεραπευτική συνέχεια για τη φροντίδα των ασθενών δεν μπορεί να διασφαλιστεί υπό αυτές τις συνθήκες, και στην περίπτωση που η πολιτεία δεν λύσει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης δεν αποκλείεται να βρεθούμε ως χώρα μπροστά σε μία νέα κατάσταση, με πολλά «μικρά άσυλα». Σημειώνεται ότι το πρόβλημα προέκυψε από την αδυναμία της πολιτείας να καλύψει εξ ολοκλήρου το κόστος λειτουργίας των δομών, οι οποίες υποστηρίχθηκαν αρχικά (τους πρώτους 18 μήνες) από κοινοτικά κονδύλια. Χαρακτηριστικά για το 2008, για τη χρηματοδότηση των δομών εγκρίθηκαν 38 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που οι φορείς ζήτησαν 72 εκατ. ευρώ.

Tέλος, οι εργαζόμενοι ζητούν την πραγματοποίηση, από πλευράς του υπουργείου Υγείας, ελέγχων σε επίπεδο οικονομικής διαχείρισης των δομών, αλλά και ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Οπως τονίζουν, η απουσία ελέγχων έχει ως αποτέλεσμα πολλές δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγείας να πέφτουν θύματα ισοπεδωτικών σχολίων -ακόμα και από επίσημα χείλη- περί κακοδιαχείρισης των κονδυλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: