19/9/08

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/09/2008

Ευρωπυρά για το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης

Κατακεραυνώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κυβέρνηση για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, με αφορμή απάντηση σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Εκτός κοινοτικής χρηματοδότησης μένει το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης μετά από χρόνια κοινοτικής στήριξής του, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει αθετήσει την υποχρέωσή της να το χρηματοδοτεί επαρκώς από εθνικούς πόρους, όπως προκύπτει από την απάντηση του επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Vladimir Spidla σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Στην απάντηση επισημαίνεται ότι παρ' όλο που η ελληνική κυβέρνηση γνώριζε καλά ότι η κοινοτική χρηματοδότηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε ημερομηνία λήξης, δεν προγραμμάτισε εγκαίρως ώστε να συνεχίσει να στηρίζει με επαρκείς εθνικούς πόρους τις δομές ψυχικής υγείας που συστάθηκαν στο πλαίσιο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Η Επιτροπή τονίζει ότι παρακολουθεί από κοντά τα μεγάλα προβλήματα υποχρηματοδότησης του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση και δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν θα παραλείψει να υπενθυμίσει στις ελληνικές Αρχές τις υποχρεώσεις τους ως προς το θέμα αυτό, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς των διαρθρωτικών ταμείων».

Σχολιάζοντας την απάντηση του επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν: «Η απάντηση του κ. Spidla επιβεβαιώνει τον κίνδυνο να διακοπεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, καθώς είναι φανερό ότι, μετά το 2004 και το τέλος της συγχρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ανικανότητα του υπουργείου Υγείας να κινηθεί με τις δικές του δυνάμεις ναρκοθετεί τη λειτουργία του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο».

Εν τω μεταξύ, αβέβαιο διαγράφεται το μέλλον των περίπου 3.000 ασθενών που ζουν σήμερα στις δομές της αποασυλοποίησης σε κοινότητες, δηλαδή ξενώνες και οικοτροφεία, ενώ κινδυνεύει να ναυαγήσει μια προσπάθεια που ξεκίνησε στις αρχές του '80 και άλλαξε την αντίληψη της ψυχικής νόσου στην Ελλάδα.


ΕΛ. ΚΑΖ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: