8/10/08

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/10/2008

Εμεινε από χρήμα η ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

Ο κόμπος έφθασε στο χτένι στον χώρο της ψυχικής υγείας, αφού με αφανισμό απειλούνται οι δομές της αποασυλοποίησης χρόνιων ψυχικά πασχόντων, ενώ εικόνες ντροπής, όπως εκείνες του Ψυχιατρείου της Λέρου, που πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια έκαναν τον γύρο του κόσμου, κινδυνεύουν να έρθουν πάλι στην επικαιρότητα.


Ενας θλιβερός επίλογος αναμένεται να γραφτεί σύντομα στη χώρα μας, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, αυτά της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, δηλαδή της προσπάθειας που είχε ξεκινήσει μια εικοσαετία νωρίτερα με την αποασυλοποίηση χρόνια ψυχικά πασχόντων από ψυχιατρικές δομές μορφής ασύλου σε δομές ψυχικής υγείας όπου οι άνθρωποι να μπορούν να ζουν με ανθρώπινους όρους και δικαιώματα.

Σήμερα, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Με λουκέτο απειλούνται οικοτροφεία, ξενώνες, προστατευμένα διαμερίσματα, κινητές μονάδες, κέντρα ημέρας, και 30 αγωγές εξώσεων, (αντί 72 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί μόλις 40 εκατ. ευρώ και έχουν δοθεί μόνο 30 εκατ. ευρώ), έχουν κοινοποιηθεί μέχρι σήμερα λόγω έλλειψης της αναγκαίας χρηματοδότησης. Εντείνεται επίσης και η ανασφάλεια των εργαζομένων, αφού παρατηρούνται συρρίκνωση του προσωπικού, απολύσεις και εξαναγκαστικές παραιτήσεις, ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών από τέσσερις (σήμερα) έως και έξι μήνες (πριν από τον Ιούλιο).

Πρωτοφανής αδιαφορία

Τα αποτελέσματα της πρωτοφανούς αδιαφορίας των αρμοδίων είναι να φθίνει η φροντίδα των πασχόντων ,να υποβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες και οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν υποτροπές λόγω του στρες.

Αυτά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στις δομές της ψυχικής υγείας, που με αφορμή την καθιερωμένη Παγκόσμια Ημέρα της Ψυχικής Υγείας, η οποία τιμάται την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ώρα 9 π.μ.), προκειμένου να αναδειχθεί η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Συγκεκριμένα, διεκδικούν την πολιτική δέσμευση από μέρους της κυβέρνησης για ουσιαστική και οριστική επίλυση των προβλημάτων χρηματοδότησης και λειτουργίας των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, την άμεση εξασφάλιση όλων των κονδυλίων για τους μισθούς και τα λειτουργικά έξοδα των δομών και για το 2008 και για τον προϋπολογισμό του 2009, την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων από το κράτος και τους εργοδότες, την επαναπρόσληψη των πρόσφατα απολυμένων από την εταιρεία Ψ-Σύνθες, τη διασφάλιση και τον έλεγχο της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις δομές, την αξιολόγηση του έργου των δομών και την επιβολή καλύτερης και σταθερής ποιότητας, την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, την πρόσληψη μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού, την απρόσκοπτη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης κ.ά.

Εν τω μεταξύ ,το βράδυ της ίδιας ημέρας (Παρασκευή) μεταξύ 19.00 και 21.30 οργανώνεται σειρά εκδηλώσεων. Στο Πάρκο Ελευθερίας θα γίνει συναυλία με τα σχήματα APURIMAC και Δημόσιες Σκέψεις.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: