22/12/08

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/12/2008

ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

«Καταρρέει» το Ψυχιατρείο

Το μεγαλύτερο ψυχιατρικό νοσοκομείο της Αττικής, αν όχι της χώρας, δεν έχει πλέον ούτε στεντόν σε ενέσιμη μορφή για τους ασθενείς του. Δεν έχει ακόμη ούτε λίγα ευρώ για πετρέλαιο για τις εξωτερικές δομές του, Δεκέμβρη μήνα. Από την άλλη, έχει ένα έλλειμμα 37 εκατομμυρίων ευρώ και απλήρωτες τις δεδουλευμένες εφημερίες γιατρών και ψυχολόγων.

«Το ΨΝΑ δεν απειλείται με χρεοκοπία, βρίσκεται ήδη βαθιά μέσα σ' αυτήν», αναφέρει η πενταμελής επιτροπή ΕΙΝΑΠ του νοσοκομείου, περιγράφοντας την απερίγραπτη κατάσταση που επικρατεί:

* Οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν φτάσει σε τέτοιο χωρίς προηγούμενο σημείο ώστε η υποστελέχωση σε τμήματα εισαγωγών και στεγαστικές δομές έχει αποτέλεσμα την εξουθένωση του προσωπικού πέραν κάθε έννοιας θεραπευτικού πλαισίου αλλά και κάθε έννοιας ασφαλούς λειτουργίας.

* Η χρηματοδότηση κοινωνικών δραστηριοτήτων των εξωτερικών δομών έχει σχεδόν διακοπεί ενώ οι καθυστερήσεις στην καταβολή των ενοικίων τους έχει συνέπειες τόσο στις συνθήκες ζωής των εκεί φιλοξενούμενων όσο και στη συντήρηση των κτιρίων από τους ιδιοκτήτες.

* Χαοτική είναι και η κατάσταση σχετικά με τη μεταφορά των εξωτερικών ιατρείων της Ψαρών.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο που θα θεσμοθετούσε την κλαδική σύμβαση πηγαίνει για ψήφιση μετά τις γιορτές ενώ αντί για το νομοσχέδιο «που θα έφερνε προσλήψεις, αυξήσεις και μείωση του χρόνου εργασίας έχουμε αντίθετα την εκ νέου, ύστερα από δεκαετίες, επαναφορά της άμισθης εργασίας κατά τη λήψη μέρους της ειδικότητας, που πέρασε ως τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο - μια ρύθμιση που θα έχει επίπτωση στους νέους ειδικευόμενους σε ειδικότητες όπως η Ψυχιατρική».

Η επιτροπή των γιατρών κάνει λόγο για το «σημείο μηδέν» στο οποίο η κυβέρνηση έχει οδηγήσει το ΨΝΑ, με αποτέλεσμα να θυμίζει την «αλήστου μνήμης» περίοδο της Λέρου και σκιαγραφεί την «επιτυχή πορεία» ενός υπουργού που προαλείφεται για αναβάθμιση στον επικείμενο ανασχηματισμό: χρεοκοπία στα νοσοκομεία, ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και άλλο προσωπικό, καταβαράθρωση του ΕΣΥ και της δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης.


ΙΩ.Σ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: