24/12/08

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Φορέων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης απέναντι στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αποκλεισμ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας Φορέων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης απέναντι στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και αποκλεισμός του


Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008, ώρα 10.00 π.μ., Αριστοτέλους 19 ΑθήναΟι φορείς που υλοποιούν, εδώ και 25 χρόνια, με υπευθυνότητα και σεβασμό απέναντι στους ψυχικά πάσχοντες, ένα μεγάλο μέρος της αποασυλοποίησης και της μεταρρύθμισης των ψυχιατρικών υπηρεσιών, εκπέμπουν σήμα κινδύνου και κραυγή απόγνωσης.


Συγκεντρωνόμαστε μαζί με ασθενείς, εργαζόμενους, εκπροσώπους συλλόγων χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, συλλόγων οικογενειών ατόμων με ψυχικά προβλήματα για να ενημερώσουμε τους πολίτες ότι με ευθύνη από της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την αθέτηση καταβολής των οφειλομένων, βρισκόμαστε στην οριακή κατάσταση:

* Επικείμενης διακοπή λειτουργίας Μονάδων που αναδέχθηκαν ψυχιατρικούς ασθενείς από Δημόσια Ψυχιατρεία, στα πλαίσια του προγράμματος αποασυλοποίησης, μετά από ανάθεση από το Ελληνικό Δημόσιο
* Άμεσης απειλής απόλυσης θεραπευτών.
* Απειλής αθρόας επιστροφής ψυχικά ασθενών στα Δημόσια Ψυχιατρεία με την διαδικασία του ακούσιου εγκλεισμού.
* Παράλληλη απειλής βλάβης της ψυχικής υγείας, της σωματικής ακεραιότητας και της εν γένει προσωπικότητας των αρρώστων.Οι φορείς αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον πραγματικό κίνδυνο, παρά τις δραματικές προσπάθειες που έχουν καταβάλει όσοι εργάζονται σ’ αυτούς τα τελευταία τρία χρόνια, διακοπής της λειτουργίας των δομών τους.Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια απαξίωσης των φορέων και του έργου τους από την πλευρά του ΥΥΚΑ με τους ακόλουθους τρόπους:

I. Περικοπή χρηματοδοτήσεων και επαναλαμβανόμενες καθυστερήσεις. Έως και σήμερα έχουν εξασφαλιστεί 46 αντί 76 εκατ. ευρώ που απαιτούνται. Στους περισσότερους φορείς όμως έχει διατεθεί λιγότερο από το 50% των απαιτούμενων πόρων.

II. Προσπάθεια συκοφαντίας των φορέων μέσω ψευδών και περιπλανητικών δηλώσεων (π.χ. ότι οι φορείς έχουν τα χρήματα και δε τα διαθέτουν στους εργαζομένους, ότι οι φορείς θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται απολογιστικά, ότι τα προβλήματα χρηματοδότησης οφείλονται σε καθυστερήσεις από την πλευρά των φορέων, ότι στους φορείς παρουσιάζονται φαινόμενα οικονομικών ατασθαλιών και παράνομων πράξεων κοκ, ότι το ΥΥΚΑ μπορεί να «απορροφήσει» τους εργαζόμενους σε ΝΠΔΔ κοκ).

III. Δηλώνοντας ότι τα προβλήματα έχουν ήδη λυθεί μέσω μέτρων που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν ή απαιτείται ακόμα χρόνος για την εφαρμογή τους (η σύμβαση με τους ασφαλιστικούς φορείς περιέχει αρκετά σημεία που χρήζουν αναθεώρησης για να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην λειτουργία των δομών και στη συνεργασία των φορέων με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς).

IV. Την έλλειψη ιδιαίτερου ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για τα ατομικά δικαιώματα αυτών των ασθενών, καθώς και διοικητικο-οικονομικού πλαισίου υποστήριξης της συνέχισης των έργων του προγράμματος «Ψυχαργώς β’ φάση» μετά την περίοδο συγχρηματοδότησης όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που κατά καιρούς δίνει η πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.κ.Κ.Α. σε ερωτήσεις βουλευτών.

V. Την συνεχή διάψευση όλων των δεσμεύσεων που η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ δίνει μετά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των φορέων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία δυνατότητα προγραμματισμού τόσο της λειτουργίας των δομών.

Οι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου συμπεριφέρονται με αλαζονεία και έπαρση, αρνούνται να κάνουν ένα ουσιαστικό διάλογο με εμάς, ενώ επιπλέον εφευρίσκουν ανακριβή επιχειρήματα που διοχετεύουν στον Τύπο και τα Μ.Μ.Ε., ενώ είναι προφανές, ότι το Υπουργείο, όταν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του στο ακέραιο –όπως οφείλει, αλλά δεν πράττει- δεν κάνει σε κανέναν χάρη ή κοινωνική πολιτική ως προς την χρηματοδότηση των Μονάδων και τούτο διότι: α) υπήχθη σε στρατηγικές της Ε.Ε. που το υποχρέωσαν να προβεί στην αποασυλοποίηση και στην ανάπτυξη κοινοτικών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, ιδιαίτερα για παιδιά και εφήβους, β) το ίδιο το κράτος κέρδισε από τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. και μείωσε το κόστος από τη συντήρηση των αρρώστων στα δημόσια Καταστήματά του και συνεπώς, γ) η καταβολή κάλυψης των δαπανών λειτουργίας των Μονάδων αποτελεί συμβατική του υποχρέωση και όχι οικειοθελή παροχή.Δυστυχώς για μια ακόμη φορά τόσο οι δεσμεύσεις του Υφυπουργού κ. Κωνσταντόπουλου όσο και οι δεσμεύσεις της Γενικής Γραμματέως Πρόνοιας κας. Τροχάνη διαψεύδονται από την πραγματικότητα.

Στις 25 Νοεμβρίου 2008 στο πλαίσιο της Κινητοποίησης που πραγματοποίησε το Δίκτυο με τη συμμετοχή των εργαζομένων και των συγγενών ο Υφυπουργός κ. Κωνσταντόπουλος δεσμεύτηκε ότι για να διασφαλίσουμε την εργασιακή ειρήνη στις δομές το ΥΥΚΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών θα εξασφάλιζαν μια έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη της μισθοδοσίας και του ΙΚΑ τουλάχιστον δύο μηνών ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να ήταν πληρωμένοι μέχρι και τον Οκτώβριο και ότι άμεσα θα καταβάλλονταν οι μισθοί Ιουλίου και Αυγούστου. Τη δέσμευση αυτή επανέλαβε ως προς το ότι όλοι οι φορείς θα λάβουν έκτακτη χρηματοδότηση και η Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κα. Τροχάνη στις 19-12-08. Σήμερα όμως, Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008, η Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας δεν έχει ενημερώσει όλους τους φορείς για την καταβολή έκτακτης χρηματοδότησης και η χρηματοδότηση για όσους έχουν ενημερωθεί είναι ελάχιστη και δεν επαρκεί ούτε για ένα μισθό.

Αυτό το γεγονός που σε συνδυασμό με τη χρονική πίεση του τέλους του έτους και των αργιών έχει καταστήσει πλέον αδύνατη την όποια καταβολή έκτακτης χρηματοδότησης μέσα στο 2008.Η μη καταβολή της έκτακτης χρηματοδότησης φέρνει αντιμέτωπους πάρα πολλούς φορείς με τον κίνδυνο της προσωποκράτησης των νόμιμων εκπροσώπων των φορέων για την μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων αλλά και των υπολοίπων μισθών και απειλεί πλέον με κλείσιμο πολλές δομές αφού σε όλους τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους είχαμε υποσχεθεί την καταβολή κάποιου ποσού από τα οφειλόμενα έως το τέλος του χρόνου γιατί δυστυχώς η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και σε συνδυασμό και με αυτή την αθέτηση των υποσχέσεων είμαστε πλέον εκτεθειμένοι νομικά και ηθικά παντού.Στο πλαίσιο αυτό ήδη κάποιες μονάδες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και για πολλές μονάδες ενηλίκων, εφήβων και παιδιών επίκειται η αναστολή λειτουργίας τους και διαμορφώνεται έτσι ένα αρνητικότατο πλαίσιο για τη λειτουργία πολλών άλλων μονάδων, θέτοντας σε κίνδυνο πλέον ακόμα και την ίδια την υγεία και την ασφάλεια των ασθενών μας αλλά και των εργαζομένων, αφού η επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού και η αναπόφευκτη ποιοτική υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, δεν εξασφαλίζουν πια την αναγκαία θεραπευτική και συναισθηματική σταθερότητα στους ασθενείς αλλά ούτε τις αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι σε πολλές δομές μαζί με συγγενείς και με την αρωγή του Δικτύου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008 στις 10 π.μ., και θα αποκλείσει την είσοδο στο Υπουργείο όσων θα θελήσουν να σας ευχηθούν γιατί υπό αυτές τις συνθήκες δεν νομίζουμε ότι μπορούμε να γιορτάσουμε ούτε εμείς αλλά ούτε το ΥΥΚΑ τα Χριστούγεννα.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΥΚΑ


ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ

ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ


ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ - ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ – ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ – ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ


ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΣΥΛΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ

ΟΧΙ ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΛΕΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: