17/6/08

ΔΙΚΤΥΟ ΦΟΡΕΩΝ

ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

«ΑΡΓΩΣ»

Δελτίο Τύπου για την Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στο

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008 - ώρα 10.00

Παρά τις επανειλημμένες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους εργαζόμενους και τους φορείς στον χώρο της ψυχικής υγείας, η πολιτική ηγεσία του ΥΥΚΑ δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει ένα ρεαλιστικό σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα επιλυθούν άμεσα τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που υλοποιούνται από Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως ένα απLό λογιστικό ζήτημα και επικαλούνται διάφορους δυνητικούς τρόπους για επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε χωρίς να δίνουν καμία άμεση και επίσημη απάντηση στο πως θα χρηματοδοτηθούν οι φορείς μας για το 2008 (για το οποίο έχουν εξασφαλίσει μόλις το 50% των αναγκαίων πόρων) αλλά και χωρίς σαφείς απαντήσεις και μακροπρόθεσμες λύσεις στα θεσμικά, διαχειριστικά και χρηματοδοτικά προβλήματα. Οι προτάσεις τους (όπως περιγράφονται στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν πριν ένα χρόνο στις 19-6-07 και το οποίο σας επισυνάπτουμε) παραμένουν δυστυχώς ανεφάρμοστες, λόγω διοικητικών και γραφειοκρατικών προβλημάτων, όμως παρά την όποια θέληση τους το πρόβλημα παραμένει.

Συγκεκριμένα, παρά τις όποιες προσπάθειες του ΥΥΚΑ και ειδικά της Γενικής Γραμματέας Πρόνοιας κας Τροχάνη, καμία ουσιαστική ενέργεια δεν έχει υλοποιηθεί για την οριστική επίλυση θεσμικών προβλημάτων, ενώ συνεχίζονται τα προβλήματα χρηματοδότησης παρά την εξαγγελία προ έτους για ειδικό ανθρωπιστικό τέλος κοινωνικής συναντίληψης 2% επί των προμηθειών του ΥΥΚΑ για την ψυχική υγεία και την σύναψη συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία:

· Η εφαρμογή του τέλους κοινωνικής συναντίληψης φαντάζει πλέον πολύ μακρινή, αφού ένα έτος μετά την εξαγγελία του και την ψήφιση του δεν έχει επιφέρει ακόμα κανένα πόρο και η αρμόδια επιτροπή ορκίσθηκε προ μηνός.

· Η σύναψη συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία αντιμετωπίζει ακόμα περισσότερα προβλήματα, αφού από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία το μόνο που έχει προβεί σε κάποιες ουσιαστικές προπαρασκευαστικές ενέργειες είναι το ΙΚΑ, το οποίο κάθε φορά που υποβάλουμε δικαιολογητικά ανακαλύπτει και νέα που απαιτούνται. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν φορείς που επί 11 μήνες αλληλογραφούν με το ΙΚΑ χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση κάλυψης του προϋπολογισμού των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας, απασχολώντας περισσότερους από 2300 εργαζόμενους και προσφέροντας υπηρεσίες καθημερινά σε 2100 ψυχιατρικούς ασθενείς σε 140 στεγαστικές δομές και σε περισσότερα από 5000 άτομα στην κοινότητα, οι περικοπές και η έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από την πλευρά του Υπουργείου σε σχέση με τη απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας των δομών και το μέλλον της φροντίδας των ασθενών έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση η οποία έχει φτάσει και πάλι πραγματικά στο απροχώρητο.

Η αναγνώριση της προσφοράς των εργαζομένων και η επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν καθώς και γενικές και ασαφείς δεσμεύσεις πλέον δεν επαρκούν. Η υπομονή των εργαζομένων και των συγγενών τους, έχει δυστυχώς, παρά τις καθημερινές προσπάθειες να μην διακοπεί η ποιοτική φροντίδα προς τους ασθενείς, εξαντληθεί. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι ψυχικά πάσχοντες στις στεγαστικές δομές, όπως και όλοι οι εξυπηρετούμενοι πολίτες από υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας, όπως κινητές μονάδες, κέντρα ημέρας κ.α., ζουν καθημερινά μία επώδυνη καθημερινότητα με τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με την δυνατότητα πρόσβασης σε ένα θεμελιώδες δικαίωμα, όπως είναι η λήψη ιατρικής και ψυχιατρικής φροντίδας.

Το προσωπικό των δομών καθημερινά μειώνεται και οι φορείς αδυνατούν στις περισσότερες φορές να το αναπληρώσουν, αφού όλοι οι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας γνωρίζουν τα προβλήματα των φορέων. Σε μερικές δομές το προσωπικό έχει περιοριστεί στο απολύτως απαραίτητο και σε κάποιες κάτω και από αυτό. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η καθημερινή μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών και ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στης δομές, που πλέον έχει παγιωθεί, αφού η κρίση διαρκεί ήδη 4 χρόνια. Η συνεχής υποχρηματοδότηση έχει θέσει σε κίνδυνο και την ίδια την υγεία των εξυπηρετούμενων (στρες, ανασφάλεια, έλλειψη συναισθηματικής ηρεμίας και επαρκούς φροντίδας).

Ενώ οι φορείς και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση και παράλληλα όμως εργάζονται συστηματικά για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, τη θετική προβολή του έργου και την καταπολέμηση του στίγματος, την αντιμετώπιση των προβλημάτων, η προβολή από το ΥΥΚΑ μιας εικόνας για την ψυχική υγείας στην οποία επικρατεί «ουδέν πρόβλημα» είναι παραπλανητική και επικίνδυνη για την εξέλιξη των δράσεων. Όλα τα προηγούμενα έτη το ΥΥΚΑ είχε προχωρήσει ως τα μέσα Μαΐου στην εξασφάλιση επιπλέον πόρων που υποστήριξαν το έργο μας, φέτος απλά αναμένει την υλοποίηση του πλάνου δράσης του, χωρίς χρονοδιάγραμμα και χωρίς ρεαλιστικότητα.

Το ΥΥΚΑ πρέπει να πάψει να είναι θεατής της κατάρρευσης του συστήματος δημόσιας ψυχικής υγείας. Τις ίδιες επισημάνσεις και προβληματισμούς διατυπώνουν και οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα, αφού δεν έχει περάσει ούτε ένας μήνας από την αντίστοιχη διαμαρτυρία των εργαζομένων και των φορέων του Δημόσιου Τομέα. Το ΥΥΚΑ πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις του. Φτάνει πια η υποβάθμιση των υπηρεσιών των δομών λόγω της υποχρηματοδότησης. Οι δομές δεν μπορούν να λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό και το ΥΥΚΑ να το αποδέχεται ως ένα απλό γεγονός. Τα κριτήρια ποιότητας που είναι καθορισμένα από την Ε.Ε. και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καταπατούνται καθημερινά μαζί με τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών, λόγω της έλλειψης πόρων.

Για τους λόγους αυτούς την Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008, ώρα 10.00, προχωρούμε σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Απαιτούμε:

Α. Την απρόσκοπτη συνέχιση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας με την καλύτερη δυνατή διασφάλιση των δικαιωμάτων των ωφελουμένων και των εργαζομένων των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας, καθώς και τη γενικότερη ολοκλήρωση του σχεδίου απόασυλοποίησης.

Β. Άμεση επίλυση των θεσμικών – επιστημονικών – διαχειριστικών προβλημάτων των Μονάδων με την εξασφάλιση έναρξης επίσημου διαλόγου μεταξύ ΥΥΚΑ και των φορέων μας με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.

Γ. Την άμεση, εξασφάλιση από το ΥΥΚΑ όλων των πόρων για την εύρυθμη και ποιοτική λειτουργία των Μονάδων μας για το 2008, την τακτοποίηση των οφειλών για το 2005-2007 (δαπάνες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και δεν έχουν καλυφθεί από το ΥΥΚΑ) και την άμεση ολοκλήρωση των όποιων αναγκαίων ενεργειών για την σύναψη συμβάσεων με τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και για την είσπραξη του ειδικού ανθρωπιστικού τέλους κοινωνικής συναντίληψης.

Δ. Άμεση εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης με ποιοτικά και διαχειριστικά κριτήρια του επιστημονικού και κοινωνικού έργου των φορέων για τις Μονάδες μας αλλά και διαχειριστικό έλεγχο ώστε να πάψουν οι ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες κατηγορίες περί κακοδιαχείρισης και αναποτελεσματικότητάς τους. Η θέση του Δικτύου είναι πάγια και ξεκάθαρη: θέλουμε την πραγματοποίηση ελέγχων άμεσα, αλλά με ένα θεσμοθετημένο εξειδικευμένο σύστημα ελέγχου, γνωστό εκ των προτέρων, με ξεκάθαρους όρους και χωρίς διακρίσεις.

Με φαντασία και δημιουργικότητα θα διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση και θα προστατεύσουμε το έργο μας, που είναι έργο φροντίδας του συνανθρώπου, προστασίας βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων και αναβάθμισης του πολιτισμού μας ως κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής.

Παρακαλούμε

για την τηλεοπτική και δημοσιογραφική κάλυψη της κινητοποίησης.

Για πληροφορίες και δημοσιογραφικό υλικό:

Μενέλαος Θεοδωρουλάκης 6944291331

Σχετικές πληροφορίες θα βρείτε επίσης και στο δικτυακό μας χώρο: http://diktyoargos.blogspot.com/


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19 Ιουνίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από συνεννόηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, και συμπληρωματικά προς τις πιστώσεις των 16 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν ήδη εγκριθεί (Μάρτιος 2007), αποφασίστηκε η πλήρης κάλυψη του συνόλου των απαιτήσεων παρελθόντων ετών και τρέχοντος έτους 2007 για τις μονάδες Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, με μεταφορά πιστώσεων από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, καθώς και από άλλες πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού 2007.

Η απόφαση επιβεβαιώνει στην πράξη τη βούληση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών λειτουργίας των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και τη ρητή δέσμευση για την εδραίωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προχωρά με αποφασιστικότητα, έχοντας ήδη δρομολογήσει μια σειρά από δράσεις για την ενίσχυση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, ώστε τα αποτελέσματα στο επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας να είναι άμεσα.

1. Στον πρόσφατα ψηφισθέντα από τη Βουλή Νόμο για τις Προμήθειες, θεσμοθετήθηκε το «Τέλος Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Αντίληψης», υπέρ των Οργανισμών Ψυχικής Υγείας. Εκτιμάται ότι αυτό θα αποδώσει ετήσια οικονομική ενίσχυση της τάξεως των 40 εκατομμυρίων ευρώ, για τις Δομές της Ψυχικής Υγείας.

2. Επίσης, θεσμοθετήθηκε η δυνατότητα σύναψης των συμβάσεων των φορέων ΝΠΙΔ, που παρέχουν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, με τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς για την καταβολή των νοσηλίων ήδη από επίπεδο άδειας ίδρυσης και όχι από επίπεδο άδειας λειτουργίας, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Κατόπιν συνεργασίας με το Υπουργείο Απασχόλησης δόθηκαν οδηγίες προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για την άμεση σύναψη των συμβάσεων αυτών και την καταβολή των νοσηλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: