16/7/08

“ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2008 ΚΑΙ ΩΡΑ 9.00 π.μ.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

“ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ”

Επειδή δεν μπορούμε να μένουμε παρατηρητές στην κατάρρευση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης και στη διάλυση κάθε προσπάθειας που καταβάλλουμε είκοσι και πλέον χρόνια για να αποτελέσει παρελθόν το ¨σκάνδαλο της Λέρου” και να εκσυγχρονιστούν οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας στη χώρα μας

Επειδή πιστεύουμε ότι οι πιέσεις και οι υποχρηματοδοτήσεις των φορέων Ψυχικής Υγείας από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχουν σαν τελικούς αποδέκτες τους ψυχικά ασθενείς, τις οικογένειες τους και τους εργαζόμενους που τους υποστηρίζουν.

Επειδή η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συστηματικά, εδώ και χρόνια, αρνείται να δώσει μια λύση στο πρόβλημα που το ίδιο έχει δημιουργήσει και αθετεί προκλητικά κάθε δέσμευση και υπόσχεση του, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού κου Γ. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος, μετά από την κινητοποίηση που οργανώθηκε από το Δίκτυο «ΑΡΓΩΣ» στις 18 Ιουνίου 2008, υποσχέθηκε την καταβολή των οφειλόμενων μισθών σε δεκαπέντε ημέρες.

Επειδή το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αντί να αναγνωρίσει τις προσπάθειες των χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων – λειτουργών ψυχικής υγείας, οι οποίοι έχουν συμβάλλει όχι μόνο ώστε να βγει η χώρα μας από τον ?ψυχιατρικό μεσαίωνα” αλλά και να παρουσιάσει έργο αναγνωρισμένο από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αναγκάζει έμμεσα τους εργαζόμενους σε αποχωρήσεις αφού δεν αντέχουν να εργάζονται απλήρωτοι για μήνες.

Επειδή όχι μόνο παραμένουμε απλήρωτοι για διαστήματα που φθάνουν και τους έξι μήνες αλλά δεν υπάρχει και καμιά πρόβλεψη για το πότε θα καταβληθούν οι οφειλόμενοι μισθοί μας.

Θα συγκεντρωθούμε στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την Πέμπτη 17 Ιουλίου 2008 και ώρα 9.00 π.μ. για να διαμαρτυρηθούμε και να διεκδικήσουμε δυναμικά:

l την άμεση ανάληψη από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των ευθυνών της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την έμπρακτη δέσμευση της για την υποστήριξη του έργου μας και την εξασφάλιση της συνέχειάς του.

l την άμεση καταβολή των οφειλόμενων μισθών σε όλους τους εργαζόμενους στις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας των φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Έξω από το Υπουργείο Υγείας θα στήσουμε το πρώτο αντίσκηνο και θα προειδοποιήσουμε ότι, αν δεν επιλυθούν άμεσα τα αιτήματά μας, σε μελλοντική κινητοποίηση θα εγκατασταθούμε για όσο διάστημα χρειασθεί στον συγκεκριμένο χώρο.

-Σωματείο Εργαζομένων στο Περιβολάκι

-Σωματείο Εργαζομένων Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ψυχαργώ Αττικής

-Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων (

-Σωματείο Εργαζομένων σε Ιδιωτικές Επιχειρήσεις Ψυχικής Υγείας Καρδίτσας «ΕΛΠΙΔΑ»

-Σωματείο Εργαζομένων ΕΨΥΚΑ

-Σωματείο Εργαζομένων ΕΨΥΚΑ Δράμας

-Σωματείο Εργαζομένων Συλλόγου Γονέων-Κηδεμόνων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Νομού

Λάρισας (6937044344)

-Σωματείο χρηστών υπηρεσιών ψυχικής υγείας «Αυτοεκπροσώπηση»

-Εργαζόμενοι στην Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.

-Εργαζόμενοι στη Μετάβαση

-Εργαζόμενοι στο Νέστωρ

-Εργαζόμενοι στην ΠΕΨΑΕΕ

-Εργαζόμενοι στο Ίρις Πάτρας

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

από http://greekuniversityreform.wordpress.com/2008/10/21/psixiatriki
για να μη νομίζει κανείς οτι μασάμε κουτόχορτο!!!!!!!!!!

Πριν από μερικές εβδομάδες το ΜΕΓΑ έβγαλε την εξής είδηση:

Απίστευτη απάτη σε βάρος ψυχικά ασθενών και Δημοσίου
Σάλο προκαλεί το οικονομικό σκάνδαλο που αποκάλυψε το ΜEGA για την κατασπατάληση εκατομμυρίων ευρώ από ιδρύματα που φιλοξενούν ψυχικά ασθενείς. Τα… “πιράνχας” της υγείας έβαζαν στην τσέπη τους τις κρατικές επιχηρηγήσεις, εμφανίζοντας τους ασθενείς να ζουν μέσα στην πολυτέλεια. Δήλωναν ότι δήθεν τάιζαν εκατοντάδες ψυχικά ασθενείς σε ιδρύματα της Μακεδονίας με καπνιστούς σολωμούς και προσούτο, αλλά και με ακριβά ουίσκι, που αγοράστηκαν με χρήματα του Δημοσίου.
Αυτοί που φαίνεται ότι πραγματικά έτρωγαν με… χρυσά κουτάλια είναι τα μέλη ιδιωτικής εταιρείας, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία διαχειρίζεται δέκα ιδρύματα στη συμπρωτεύουσα, τη Χαλκιδική, τη Δράμα, την Κοζάνη και την Πιερία, αποκλειστικά με κρατική επιχορήγηση.
Η εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επιχορηγήθηκε το 2007 απο το υπουργείο Υγείας με 4.137.000 ευρώ για την πληρωμή προσωπικού, αλλά και λειτουργικών αναγκών για τα δέκα ιδρύματα που διαχειρίζεται. Στις αδικαιολόγητες αγορές της δήθεν για τους ασθενείς που έλεγξαν οι επιθεωρητές υγείας περιλαμβάνονται επίσης, πολυτελή κοστούμια, ασημικά, συσκευές κινητών, Ι.Χ. και άλλα, σύνολο 158.174 ευρώ. Οι λογαριασμοί των κινητών για 20 άτομα της διοίκησης έφθασαν τα 112.000 ευρώ. Ολα χρήματα του Δημοσίου.
Στο εμπιστευτικό πόρισμα που συνέταξαν οι επιθεωρητές, αναφέρουν ακόμη ότι 4 ψυχίατροι εμφανίζονται να εισπράττουν για υπηρεσίες τους 60.000 ευρώ χωρίς να έχουν υπογράψει συμβάσεις. Για παράδειγμα, πλαστικός χειρουργός εκτελούσε χρέη ψυχιάτρου και εισέπραξε 26.412 ευρώ, ενώ διευθυντής ψυχιατρικής κλινικής στο ΑΧΕΠΑ απασχολούσε προσωπικό της εταιρείας στην κλινική του, χωρίς την άδεια του νοσοκομείου. Την ίδια ώρα δεκάδες εργαζόμενοι, είναι εδώ και μήνες απλήρωτοι.
Η υπόθεση όμως δεν έχει τέλος. Απο τους 150 ασθενείς παρακρατήθηκαν 374.000 ευρώ από συντάξεις τους και επιδόματα πρόνοιας. Το υπουργείο Υγείας διέταξε άμεσα την εταιρεία να επιστρέψει τα χρήματα.
Το πόρισμα των επιθεωρητών θα σταλεί στον εισαγγελέα, ενώ ο έλεγχος για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος θα επεκταθεί και στις 59 ιδιωτικές εταιρείες που διαχειρίζονται 110 ιδρύματα σε όλη τη χώρα, με ετήσια κρατική επιχορήγηση 70 εκατομμύρια ευρώ.

Έχω περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αυτή, με ονόματα κτλ, αλλά χρειάζεται να τις διασταυρώσω. Ας περιμένουμε πρώτα να ασκηθεί ποινική δίωξη και τα ξαναλέμε, γιατί πέρα από την ποινική υπάρχει και ακαδημαϊκή διάσταση στο θέμα.