23/11/07

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/11/2007

10 εκατ. ευρώ ενίσχυση σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης

Εκτακτη - πρόσθετη οικονομική ενίσχυση με επιπλέον ποσό 10 εκατ. ευρώ, φτάνοντας την αρχική εγκεκριμένη πίστωση έτους 2007 από 23 εκατ. σε 55 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος για την ενίσχυση των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Η ανακοίνωση έγινε έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας μεταξύ του υφυπουργού Γιώργου Κωνσταντόπουλου, της γ.γ. Μαρίας-Αγγελικής Τροχάνη και εκπροσώπου της ΓΣΕΕ, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και εκπροσώπων φορέων και των προέδρων των σωματείων εργαζομένων σε δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «για το έτος 2008 η βιωσιμότητα των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα διασφαλίζεται», πλέον της εγκεκριμένης πίστωσης του κωδικού 2544 ποσού 38 εκατ. ευρώ, και με τις ήδη θεσμοθετημένες παρεμβάσεις του ΥΥ&ΚΑ που αφορούν το «τέλος κοινωνικής και ανθρωπιστικής αντίληψης» ποσοστού 2% που περιλήφθηκε στο Νόμο Προμηθειών του ΥΥ&ΚΑ και τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων των φορέων αυτών με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς από επίπεδο άδειας ίδρυσης και όχι από επίπεδο άδειας λειτουργίας όπως ίσχυε μέχρι πρότινος.

Στο αμέσως προσεχές προς ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΥ&ΚΑ θα περιληφθεί η συγκρότηση και λειτουργία της ειδικής Επιτροπής Διοικητικού, Οικονομικού και Διαχειριστικού Ελέγχου (ΕΔΟΔΕ) για τον εξορθολογισμό των οικονομικών στοιχείων των φορέων ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ταυτόχρονα με την παρακολούθηση και αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών».

«Με πασαλείμματα προσπαθεί πάλι το υπουργείο Υγείας να καλύψει την υποχρηματοδότηση. Η λύση που δίνεται είναι πάλι η έκτακτη χρηματοδότηση, χωρίς να υπάρχει μόνιμος σχεδιασμός», απαντά η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων, Νικολέτα Κυράνα. Οπως τονίζει, κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τα ασφαλιστικά Ταμεία να υπογράψουν συμβάσεις με τις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δομές.

«Ο υπουργός Υγείας μάς διαβεβαίωσε ότι τα κονδύλια για το 2008 είναι εξασφαλισμένα. Αυτά όμως τα έχουμε ξανακούσει και τα έχουμε ξαναζήσει», τονίζει η Ν. Κυράνα


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/11/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: