15/11/07

ΑΥΓΗ 15/11/2007

Εικοσιτετράωρη απεργία στις δομές αποασυλοποίησης

Συντάκτης : Βενιζέλος Βασίλης Ημ/νία καταχώρησης : 14/11/2007 20:42:46
Νέα εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσουν στις 20 Νοεμβρίου τα σωματεία εργαζομένων στις δομές αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης, που έχει οδηγήσει εργαζόμενους και ασθενείς σε ασφυξία. Την ίδια μέρα, οι απεργοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, στις 8.30 π.μ.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, το σωματείο εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες ιδιωτικών φορέων, το σωματείο εργαζομένων στο "Περιβολάκι" της Αθήνας, το σωματείο εργαζομένων δομών Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Μακεδονίας - Θράκης (ΣΕΔΨΑΜΘ), το σωματείο εργαζομένων της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης (ΕΨΥΚΑ) και το σωματείο εργαζομένων της ΕΨΥΚΑ Δράμας τονίζουν μεταξύ άλλων τα εξής:
"Από το 2005 έως και σήμερα η κυβέρνηση περικόπτει τη χρηματοδότηση όλο και περισσότερο: το 2005 το έλλειμμα ήταν 1,2 εκατ. ευρώ, το 2006 το έλλειμμα ήταν 5 εκατ. ευρώ και το 2007 το έλλειμμα αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ. Το συνολικό έλλειμμα ανέρχεται στο 42% της χρηματοδότησης. Έως τώρα το υπουργείο Υγείας, σε περιόδους εντάσεων και κινητοποιήσεων, έβρισκε έκτακτες επιχορηγήσεις για να κατευνάσει την οργή των εργαζομένων και δεν δρομολόγησε την ουσιαστική ρύθμιση του προβλήματος. Ο τακτικός προϋπολογισμός είναι πολύ χαμηλός και οι 'λύσεις' που ισχυρίζεται το υπουργείο πως έχει δώσει αφορούν τη συνεργασία των δομών με τα ασφαλιστικά ταμεία για να λαμβάνουν τα έξοδα νοσηλίων για τους ασθενείς, κάτι που ούτε εύκολο είναι να υλοποιηθεί, ούτε σύντομο, ούτε επαρκείς πόροι έχουν τεθεί, ούτε τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν αποδεχτεί. Η άλλη 'λύση' του υπουργείου είναι να δοθεί το ποσοστό 2% από χρήματα για τις προμήθειες των νοσοκομείων, που όμως δεν είναι γνωστό πότε θα υλοποιηθεί. Στο μεταξύ, χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα απλήρωτοι και δεν έχουν καμία αυταπάτη ότι υπάρχει πολιτική βούληση για την επίλυση του προβλήματος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: