5/3/09

Ενημέρωση για την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη 5-10-09 και για την Συναυλία Διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009 από τις 8

Αθήνα, 5 Μαρτίου 2009


Δελτίο Τύπου

Ενημέρωση για την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη 5-10-09 και για την Συναυλία Διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009 από τις 8.30π.μ. στα Προπύλαια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, δέχθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο, φορείς και εκπροσώπους της Ψυχικής Υγείας μεταξύ των οποίων και εκπροσώπους των ΝΠΙΔ και του Δικτύου ΑΡΓΩΣ.

Συγκεκριμένα στην Συνάντηση παρευρέθησαν οι:

- Νικόλαος Τζαβάρας, καθηγητής ψυχιατρικής, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας
-Γεώργιος Παπαδημητρίου, διευθυντής Ψυχιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
-Κωνσταντίνος Κόντης, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών.
-Ανδρέας Ραμπαβίλας, καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής.
-Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχιατρικής, υπεύθυνη του ελληνικού προγράμματος της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας.
-Ελένη Σουμάκη, παιδοψυχίατρος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Παιδιού και Εφήβου (ΕΨΥΠΕ).
-Ιωάννης Τσιάντης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδοψυχιατρικής, επιστημονικός υπεύθυνος ΕΨΥΠΕ.
-Δημήτριος Γεωργιάδης, παιδοψυχίατρος, πρόεδρος Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος.
-Μιχάλης Μαδιανός, καθηγητής Ψυχιατρικής, πρόεδρος Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης.
-Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, καθηγητής Ψυχιατρικής & Παιδοψυχιατρικής, πρόεδρος Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.
-Γεώργιος Χριστοδούλου, ψυχίατρος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών.
-Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας 'Αργώς'.
-Στυλιανός Στυλιανίδης, ψυχίατρος, αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής Παντείου.
-Ελένη Νομίδου, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία.
-Αθηνά Καρατζογιάννη, εκπρόσωπος Συλλόγου ατόμων με ψυχικές διαταραχές 'ΔΥΨΑ'.
-Γεώργιος Αστρινάκης, ψυχίατρος.
Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι των φορέων παρουσίασαν τη σημερινή ανησυχητική κατάσταση στην ψυχική υγεία, την απαξίωση των δομών και του έργου, την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και την οπισθοδρόμηση από τις αρχές και τους στόχους της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, τονίζοντας την απειλή κλεισίματος πάρα πολλών δομών.
Ο Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου «Αργώς» κ. Μ. Θεοδωρουλάκης, τόνισε την κοινωνική και πολιτική διάσταση του ζητήματος της υποχρηματοδότησης, τα αρνητικά της αποτελέσματα και τους κινδύνους που υπάρχουν. Επισήμανε την κόπωση των εργαζομένων και την ανασφάλεια των φιλοξενούμενων στις δομές καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις στο θεραπευτικό και αποκαταστασιακό έργο. Τόνισε τέλος ότι το ζήτημα είναι ζήτημα δημοκρατίας και κοινωνικής αλληλεγγύης και ότι η υποχρηματοδότηση αποτελεί πλήγμα στο κοινωνικό κράτος και απώλεια κοινωνικών κεκτημένων.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας επισήμανε τα εξής:
«Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι μια κοινωνική κατάκτηση και ανησυχώ για την εγκατάλειψη της. Είμαι συμμέτοχος στον αγώνα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και με την σημερινή μας συνάντηση στέλνουμε ένα σημαντικό μήνυμα και ένα σήμα κινδύνου για την οπισθοδρόμηση της».
Επαίνεσε το έργο των λειτουργών της ψυχικής υγείας τονίζοντας το σημαντικό κοινωνικό έργο τους και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης αποτελεί προϋπόθεση για την συνέχεια και την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Στην τοποθέτηση του είπε ότι αναμένει τις ενδιαφέρουσες εξελίξεις από τις συναντήσεις του Υπουργείο με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα ένας διάλογος μεταξύ Υπουργείου και Φορέων ώστε να υπάρξει μια προγραμματική σύμβαση που θα επιλύσει τα προβλήματα.
Τέλος τόνισε ότι «Συστρατεύομαι μαζί σας στην προσπάθεια προστασίας των κοινωνικών κατακτήσεων της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».
Μετά και από αυτή την συνάντηση το Δίκτυο ΑΡΓΩΣ θεωρεί ότι το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης αποτελεί πλέον ένα μείζον πολιτικό ζήτημα και η μη άμεση και μακροπρόθεσμη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων πόρων προκαλεί, καταπάτηση των δικαιωμάτων, έκπτωση στην κοινωνική αλληλεγγύη της κοινωνίας μας απέναντι στους ψυχικά ασθενείς αλλά και πλήγμα στο κοινωνικό κράτος. Δυστυχώς οι εξαγγελίες και τα «οράματα» του Υπουργείου Υγείας δεν επαρκούν. Όλες οι δεσμεύσεις έως σήμερα έχουν πέσει στο κενό. Απαιτείται άμεση και συνολική λύση των προβλημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό το Δίκτυο ΑΡΓΩΣ ζητά από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:
· Άμεση κάλυψη όλων των δαπανών του 2008 και εξασφάλιση από τον τακτικό προϋπολογισμό του συνόλου των δαπανών του 2009.
· Άμεση διαμόρφωση συστήματος αξιολόγησης και πιστοποίησης των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και θέσπιση κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης τους.
· Άμεση αξιολόγηση του θεραπευτικού και κοινωνικού έργου όλων των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.
· Άμεση έναρξη επίσημου διαλόγου για την επίλυση των θεσμικών και λειτουργικών προβλημάτων που θα οδηγήσει με την ολοκλήρωση της σε υπογραφή συμβάσεων μεταξύ του Υπουργείου και των φορέων. Στις συμβάσεις αυτές θα περιγράφονται ρητά οι υποχρεώσεις και των δύο μερών καθώς και ο προϋπολογισμός της κάθε δομής.
· Άμεση σύσταση μιας διευρυμένης ομάδας εργασίας για την ψυχική υγεία με συμμετοχή του ΥΥΚΑ, των επιστημονικών φορέων, του Δικτύου Αργώς, των σωματείων των εργαζομένων, των σωματείων των ψυχικά ασθενών και των σωματείων των οικογενειών. Στην ομάδα εργασίας θα συζητηθούν όλα τα θέματα σχετικά με την ψυχιατρική μεταρρύθμιση αλλά και την λειτουργία των μονάδων.
· Άμεση σύσταση μιας ομάδας ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων από διεθνείς φορείς που θα αξιολογήσουν την εξέλιξη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και θα συμβάλουν στην λειτουργία της διευρυμένης ομάδας εργασίας για την ψυχική υγεία.
Στο πλαίσιο της συνέχισης της προσπάθειας επίλυσης των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δομές το Δίκτυο οργανώνει Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009 από τις 8.30π.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας και Συναυλία στην 1:00μ.μ. με τη συμμετοχή του Γ. Ζουγανέλη, του Συγκροτήματος 15 50 και του Λεωνίδα Μαριδάκη και πολλών μουσικών σχημάτων με σκοπό τη συστράτευση πολιτών στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων και την υποστήριξη του δημοσίου χαρακτήρα του συστήματος ψυχιατρικών υπηρεσιών στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: