22/3/09

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΑΛΦΑ

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες,
παρακολουθήσαμε σήμερα και διαβάσαμε ρεπορτάζ σχετικά με την κακοδιαχείριση σε κάποιες δομές στη Βόρεια Ελλάδα καθώς και κάποιες γενικόλογες αναφορές του Προϊσταμένου του ΣΕΥΥΠ ότι ο έλεγχος επεκτάθηκε κατόπιν υπόδειξης του σε όλες τις ιδιωτικές εταιρείες (ΜΚΟ) της χώρας (περί τις 60) που διαχειρίζονται οικοτροφεία, ξενώνες και διαμερίσματα.
Σε συνέχεια των παραπάνω, χωρίς να σχολιάζουμε τα αποτελέσματα των ελέγχων, γιατί αυτά είναι πλέον στα χέρια της Ελληνικής Δικαιοσύνης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα εξής και να σας μεταφέρουμε μερικά ερωτήματα μας:
· Οι φορείς μας έχουν ελεγχθεί επανειλημμένα από τη Διαχειριστική Αρχή του Ε.Π. Υγείας-Πρόνοιας, από το ελεγκτικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από το Σώμα Ειδικών Ελέγχων, του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί άλλα αρνητικά αποτελέσματα ελέγχων. Παρόλα αυτά το Δίκτυο των φορέων Ψυχικής Υγείας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «ΑΡΓΩΣ» έχει ως αίτημα εδώ και 4 χρόνια τη συστηματική και σε βάθος αξιολόγηση του επιστημονικού έργου των δομών καθώς και το σε βάθος διαχειριστικό έλεγχό σύμφωνα με ένα αντικειμενικό σύστημα διαχείρισης, αξιολόγησης και ελέγχου. Δυστυχώς, το ΥΥΚΑ όλα αυτά τα χρόνια κωφεύει και αδυνατεί να το πράξει γιατί δε θέλει να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα στον χώρο της ψυχικής υγείας που το ίδιο προκαλεί με την υποχρηματοδότηση των δομών. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι ο τέως Υφυπουργός Υγείας κ. Κωσταντόπουλος είχε πει στις 25-11-08 ότι «δυστυχώς δεν καταφέραμε να θεσμοθετήσουμε ένα σύστημα ελέγχων και έτσι τα προβλήματα συνεχίζονται... κατηγορώντας πολλές φορές άδικα τους φορείς».
· Οι φορείς που καταγγέλλει ο Προϊστάμενος του ΣΕΥΥΠ αντιμετωπίζουν τα τελευταία 4 χρόνια μια συνεχή υποχρηματοδότηση που για το έτος 2008 έφτασε το –40%. Αποτέλεσμα της οποίας είναι η μη καταβολή μισθών στους εργαζόμενους, η διακοπή λειτουργίας δομών και η υπολειτουργία πολλών άλλων. Για την αντιμετώπιση της παραπάνω κρίσης ήδη ο Συνήγορος του Πολίτη και η Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ψυχικά Ασθενών έχουν εγκαλέσει την Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (σας επισυνάπτουμε σχετικά έγγραφα) και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε αναστολή των πληρωμών του Ε.Π. Υγεία-Πρόνοια και, την Παρασκευή που μας πέρασε, απείλησε την Ηγεσία του ΥΥΚΑ με διακοπή της χρηματοδότησης του στην περίπτωση που δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δε διασφαλισθεί η βιωσιμότητα των παραπάνω δομών. Στο πλαίσιο αυτό, ο Επίτροπος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σπίντλα επισκέπτεται την Ελλάδα στις 6 και 7 Απριλίου 2009 ώστε σε περίπτωση μη τήρησης των δεσμεύσεων να προχωρήσει σε διακοπή της χρηματοδότησης του Ε.Π. Υγεία-Πρόνοια και ίσως σε επιστροφή εκατομμυρίων ευρώ.
· Διερωτόμαστε, λοιπόν, μήπως οι σημερινές καταγγελίες είναι αντιστάθμισμα στα παραπάνω; Ο Προϊστάμενος του ΣΕΥΥΠ μήπως έχει ως πολιτικούς προϊστάμενους τους εγκαλούμενους από τις παραπάνω ανεξάρτητες αρχές οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να θέλουν να μεταφέρουν τις ευθύνες στις πλάτες των ΜΚΟ, συκοφαντώντας αυτές, ώστε να μην χρεωθούν το επερχόμενο πολιτικό κόστος από τη διακοπή της χρηματοδότησης της Ε.Ε.;
· Μας προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι το παραπάνω ρεπορτάζ είχε παρουσιασθεί και πριν ένα περίπου χρόνο από τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και είχε δημοσιευθεί στην εφημερίδα Έθνος στις 11/5/2008 (σας το επισυνάπτουμε) με το ίδιο περιεχόμενο και από τότε δεν υπήρξε καμία νέα δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ελέγχων ώστε να επιβεβαιωθεί ο Προϊστάμενος του ΣΕΥΥΠ.
· Η υπόθεση από ότι γνωρίζουμε έχει οδηγηθεί στην Ελληνική Δικαιοσύνη και μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά πως ένας δημόσιος λειτουργός δημοσιοποιεί στοιχεία της δικογραφίας και τα σχολιάζει και δημόσια μάλιστα. Εμείς σε κάθε περίπτωση έχουμε πίστη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και περιμένουμε άμεσα το αποτέλεσμα της δικής της έρευνας ώστε να λάμψει η αλήθεια και οι όποιοι υπεύθυνοι, καταχραστές ή συκοφάντες, να τιμωρηθούν.
· Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να δηλώσουμε ότι επιζητούμε τους ελέγχους και ότι η ευθύνη του ελέγχου και της διαφάνειας βαρύνει πρώτα και κύρια το ΥΥΚΑ και αυτό πρέπει να μας εξηγήσει γιατί επί τόσα χρόνια δεν έχει καταφέρει να θεσμοθετήσει ένα σύστημα ελέγχων και αξιολόγησης και επιτρέπει έτσι τα όποια φαινόμενα κακοδιαχείρισης.
· Η πολιτική Προϊσταμένη του ΣΕΥΥΠ, Γενική Γραμματέας Πρόνοιας κα. Τροχάνη, γιατί προχώρησε επίσης σε γενικόλογες δηλώσεις και δεν κατονόμασε τον φορέα που καταγγέλλονταν, μήπως φοβάται ότι δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία; Γιατί η κα. Τροχάνη περίμενε τέσσερα χρόνια στην ηγεσία του ΥΥΚΑ για να διαμορφώσει επιτέλους μια επιτροπή διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου και αλήθεια τι κάνει με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών;
· Θεωρούμε απαραίτητο και επιτακτικό όσο ποτέ άλλοτε το ΣΕΥΥΠ να δημοσιοποιήσει ονομαστικά τις όποιες εκθέσεις έχει για άλλους φορείς στο χώρο της ψυχικής υγείας ώστε να αποδείξει το αληθές το λεγομένων του Προϊσταμένου του ΣΕΥΥΠ. Αλλιώς θεωρούμε ότι τα λεγόμενα του εντάσσονται σε ένα πλαίσιο παρακρατικής λειτουργίας του ΣΕΥΥΠ και διαμόρφωσης λανθασμένων εντυπώσεων στην κοινή γνώμη, με την κάλυψη και ίσως την καθοδήγηση της πολιτικής Ηγεσίας του ΥΥΚΑ. Θεωρούμε ότι οι γενικόλογες αναφορές του ΥΥΚΑ συκοφαντούν εσκεμμένα το επιστημονικό και κοινωνικό έργο που επιτελείται στα πλαίσια του Ψυχαργώς από τις ΜΚΟ, γιατί οι φορείς τόλμησαν να εναντιωθούν στις πολιτικές του ΥΥΚΑ και να το καταγγείλουν στις ανεξάρτητες αρχές, οι οποίες τώρα το εγκαλούν.
· Επισημαίνουμε δε ότι ο Προϊστάμενος του ΣΕΥΥΠ ψεύδεται όταν λέει ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για δομή στην Πελοπόννησο, αφού γνωρίζουμε ότι το πόρισμα ήδη έχει σταλεί στο φορέα από πέρυσι. Επίσης ο Προϊστάμενος του ΣΕΥΥΠ παρουσίασε τα στοιχεία ως νέα και είπε ψέματα ότι δεν ξέρει τα αποτελέσματα των άλλων ελέγχων, το ρεπορτάζ από την Εφημερίδα «το Έθνος» τον διαψεύδει. Γιατί ο Προϊστάμενος του ΣΕΥΥΠ φοβάται να κατονομάσει το φορέα που έχει ελέγξει; Γιατί γενικολογεί και συκοφαντεί έτσι όλους τους φορείς;
· Αναρωτιόμαστε επίσης εάν ο Προϊστάμενος του ΣΕΥΥΠ έχει τα τόσα στοιχεία που λέει γιατί δεν έχει στείλει στον εισαγγελέα και άλλους φορείς και αν το έχει κάνει γιατί δεν το δημοσιοποίησε τότε αλλά το κάνει ετεροχρονισμένα σήμερα. Εμείς ζητάμε τη δημοσιοποίηση όλων των ελέγχων και την αυστηρή αντιμετώπιση όλων των φαινομένων κακοδιαχείρισης από όπου και αν προέρχονται.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την παρουσίαση και των δικών μας απόψεων.

Με εκτίμηση,
για τους 36 φορείς του Δικτύου ΑΡΓΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: