5/3/09

IATROΝΕΤ/03/2009

Κινδυνεύει η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα
Ημερομηνία δημοσίευσης: 5 Μαρτίου 2009 6:50:53 μμ

Του Δημήτρη Καραγιώργου

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, είχαν την Πέμπτη επιστήμονες και εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, καθηγητής κ. Νικόλαος Τζαβάρας επεσήμανε στον κ. Παπούλια ότι κινδυνεύει η λειτουργικότητα πάρα πολλών δομών που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας μιας επισφαλούς χρηματοδότησης του έργου των.

‘Είμαστε εδώ γιατί δεν εκφράζουμε μόνο αιτήματα που αφορούν εμάς προσωπικά, ούτε θέλουμε να εκφράσουμε τις δικές μας προθέσεις για το έργο που συντελείται, αλλά είμαστε εδώ γιατί θέλουμε παράλληλα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους ίδιους τους ψυχασθενείς’, είπε ο κ. Τζαβάρας, για να συνεχίσει:

‘Οι ψυχασθενείς είναι εκείνοι οι οποίοι δεν διαθέτουν τη ρητορική ρώμη άλλων ίσως καταπιεζόμενων μειονοτήτων εντός της ελληνικής κοινωνίας και γι’ αυτό πάντοτε είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τα δικά τους αιτήματα και να περιγράψουμε την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στην οποία πολλές φορές περιέρχονται.

Την περίοδο αυτή ανησυχούμε πάρα πολύ. Και ανησυχούμε γιατί δεν έχουν επιτευχθεί ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις για την προώθηση των αιτημάτων των ψυχασθενών και των εργαζομένων στις δομές αυτές.

Μία από τις προϋποθέσεις θα ήταν ένας επαρκώς διηνεκής διάλογος ανάμεσα στους φορείς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή εδώ και στο Υπουργείο.

Όπως επίσης δεν έχει επιτευχθεί μία μόνιμη χρηματοδότηση του έργου των μονάδων αυτών, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται διαρκώς αισθήματα υπαρξιακής ανασφάλειας στους ψυχασθενείς αλλά και υπαρξιακής ανασφάλειας σ’ αυτούς που εργάζονται σ’ αυτές τις δομές.

Εάν οι συνεργάτες, μας, οι συνεργάτες όλων αυτών των ψυχιατρικών μονάδων της μεταρρύθμισης που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες δεν αισθάνονται οι ίδιοι κοινωνικά ασφαλείς, τότε αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις στο δικό τους θεραπευτικό έργο. Είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να λησμονείται και πρέπει να υπογραμμίζεται’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: