5/3/09

ΕΘΝΟΣ 05/03/2009

05/03/2009
Συνάντηση Κ. Παπούλια με εκπροσώπους της Ψυχικής Υγείας(ΕΘΝΟΣ)

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο, φορείς και εκπροσώπους της Ψυχικής Υγείας

5/3/2009

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο, φορείς και εκπροσώπους της Ψυχικής Υγείας.

Ο καθηγητής ψυχιατρικής Νικόλαος Τζαβάρας, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, μετέφερε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τις ανησυχίες των συναδέλφων του γιατί, όπως είπε, "κινδυνεύει η λειτουργικότητα πάρα πολλών δομών που έχουν δημιουργηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, εξαιτίας μιας επισφαλούς χρηματοδότησης του έργου των".

"Είμαστε εδώ γιατί δεν εκφράζουμε μόνο αιτήματα που αφορούν εμάς προσωπικά, ούτε θέλουμε να εκφράσουμε τις δικές μας προθέσεις για το έργο που συντελείται, αλλά είμαστε εδώ γιατί θέλουμε παράλληλα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τους ίδιους τους ψυχασθενείς", ανέφερε, απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια, ο κ. Τζαβάρας και πρόσθεσε:

"Οι ψυχασθενείς είναι εκείνοι οι οποίοι δεν διαθέτουν τη ρητορική ρώμη άλλων ίσως καταπιεζόμενων μειονοτήτων εντός της ελληνικής κοινωνίας και γι’αυτό πάντοτε είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να εκφράσουμε τα δικά τους αιτήματα και να περιγράψουμε την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση στην οποία πολλές φορές περιέρχονται. Την περίοδο αυτή ανησυχούμε πάρα πολύ. Και ανησυχούμε γιατί δεν έχουν επιτευχθεί ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις για την προώθηση των αιτημάτων των ψυχασθενών και των εργαζομένων στις δομές αυτές".

Ο κ. Τζαβάρας είπε επίσης ότι "δεν έχει επιτευχθεί μία μόνιμη χρηματοδότηση του έργου των μονάδων αυτών, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται διαρκώς αισθήματα υπαρξιακής ανασφάλειας στους ψυχασθενείς αλλά και υπαρξιακής ανασφάλειας σ’αυτούς που εργάζονται σ’αυτές τις δομές".

"Οι άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν ψυχικά δεν είναι συγκρίσιμοι - θα έλεγα - με εκείνους οι οποίοι πάσχουν σωματικά. Οι δεύτεροι έχουν πολλαπλές δυνατότητες να εκφράσουν τον δικό τους πόνο και να εκφράσουν τα δικά τους αιτήματα. Οι πρώτοι όχι και γι’αυτό απαιτούμε από το κράτος, από την κοινωνία γενικότερα, μια ιδιαίτερη ευαισθησία", πρόσθεσε ο κ. Τζαβάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: