6/3/09

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 06-03-09

Hμερομηνία δημοσίευσης: 06-03-09
Στο «δρόμο» 650 ασθενείς του «Ψυχαργώς»
Αδυναμία των φορέων να πληρώσουν τα ενοίκια για τις εγκαταστάσεις

Της Πεννυς Mπουλουτζα

«Υπό έξωση» τελούν 650 ψυχικά πάσχοντες που φιλοξενούνται σε 42 ξενώνες και οικοτροφεία του προγράμματος «Ψυχαργώς», εξαιτίας της αδυναμίας των φορέων που λειτουργούν τις συγκεκριμένες μονάδες να πληρώσουν τα ενοίκια. Οι εργαζόμενοι σε ξενώνες και οικοτροφεία είναι απλήρωτοι από τέσσερις έως επτά μήνες, ενώ δεκάδες προμηθευτές έχουν διακόψει την πίστωσή τους προς τις μονάδες. Δύο κινητές μονάδες ψυχικής Υγείας στις Κυκλάδες ανέστειλαν τη λειτουργία τους με αποτέλεσμα οι ασθενείς που κατοικούν στα νησιά των Κυκλάδων να μετακινούνται στην Αθήνα για να επισκεφθούν κάποιον ειδικό της ψυχικής υγείας. «Εκλεισαν» δύο ξενώνες εφήβων.

Τη δραματική κατάσταση στο χώρο της ψυχικής υγείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης περιέγραψαν χθες οι εκπρόσωποι του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς», που δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην κατάθεση μηνύσεων κατά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Οπως είπαν, τα 15 εκατομμύρια που εξασφάλισε ως έκτακτη επιχορήγηση το υπουργείο Υγείας, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του 2008 και υποστήριξαν ότι ούτε για το 2009 έχουν εξασφαλιστεί από το υπουργείο τα απαραίτητα κονδύλια.

Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί γνωμοδοτική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, με την οποία προτείνει στο υπουργείο Υγείας, τη δημιουργία «κλινικών δυσίατων περιστατικών» καθώς και «κλινικών μέσης ασφάλειας για τη νοσηλεία επικίνδυνων μη παραβατικών ασθενών». Την απόφαση αυτή που φέρεται να έχει γίνει δεκτή από τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, έδωσαν χθες στην δημοσιότητα στελέχη του «Αργώς», κάνοντας λόγο για «μία απόφαση που εκθέτει τη χώρα μας στον πολιτισμένο κόσμο και τις άλλες χώρες της Ε.Ε.».

Την ανησυχία τους για τη συνέχιση του προγράμματος «Ψυχαργώς», εξέφρασαν χθες στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κ. Ν. Τζαβάρας, ανέφερε ότι «κινδυνεύει η λειτουργικότητα πάρα πολλών δομών εξαιτίας μίας επισφαλούς χρηματοδότησης των έργων».

Εκκρεμότητες

Εκτός από τα προβλήματα του χώρου της ψυχικής υγείας το υπουργείο Υγείας καλείται να επιλύσει το συντομότερο δυνατόν ζητήματα που αφορούν ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ και τη βιωσιμότητα των Κέντρων Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ. Ζητούμενο για τις 5.500 προσλήψεις νοσηλευτών για τις οποίες έχει δεσμευθεί το υπουργείο παραμένει η διάθεση των σχετικών κονδυλίων. Υπενθυμίζεται ότι τέλος Μαρτίου λήγει η προθεσμία του εξώδικου που απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία στο υπουργείο για την παραβίαση της εργασιακής νομοθεσίας (εξαιτίας των ελλείψεων οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να δουλεύουν διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό).

Εν τω μεταξύ σε οριακό σημείο βρίσκονται και τα 72 Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών. Οπως είπε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης κ. Π. Τριανταφύλλου, αυτή τη στιγμή τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών οφείλουν στα Κέντρα Πρόληψης περί τα 14.000.000 ευρώ από τα προηγούμενα έτη. Αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να καλυφθούν οι πάγιες και ανελαστικές δαπάνες των Κέντρων (ενοίκια, ΙΚΑ, μισθοδοσία κ.α).

Παράλληλα, για την ερχόμενη Τετάρτη ορίστηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας με τους προμηθευτές ιατροφαρμακευτικού υλικού, προκειμένου να συζητηθούν οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο και το χρόνο ρύθμισης των χρεών των νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: