5/3/09

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 05/03/2009

«Ξέχασαν» τις μονάδες ψυχικής υγείας στις Κυκλάδες

«Η ανέξοδη επικοινωνιακή σας πολιτική και η έλλειψη ουσιαστικού σχεδίου αποδείχτηκαν καταστροφικές για την υγεία στα νησιά μας. Βιώνουμε καθημερινά την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στα νησιά μας, έλλειψη στελέχωσης, ανύπαρκτες προμήθειες φαρμακευτικού υλικού στα κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Ευτυχώς που υπάρχουν ιδιωτικοί εθελοντικοί σύλλογοι στήριξης των μονάδων αυτών, οι οποίοι έχουν υποκαταστήσει τις υποχρεώσεις της πολιτείας».


Σήμα κινδύνου από την έπαρχο Μήλου Νότα Καλογεράκη, η οποία ζητεί από τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο να μη σταματήσει η λειτουργία των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας Δυτικών και Βορειοανατολικών Κυκλάδων, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Τους τελευταίους 7 μήνες η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους, στους ασφαλιστικούς φορείς, Δημόσιο, σε προμηθευτές και εκμισθωτές. Παραιτήσεις εκπαιδευόμενου και έμπειρου προσωπικού, αδυναμία κάλυψης των κενών θέσεων, αδυναμία πραγματοποίησης επισκέψεων στα νησιά κ.ά.».

Η ίδια επικαλείται τη γεωφυσική ιδιαιτερότητα του νομού με τα 24 κατοικημένα νησιά, την έντονη τουριστική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και την ουσιαστική απομόνωσή τους τον χειμώνα, που καθιστούν σημαντική τη λειτουργία των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας.

Η ΕΠΑΨΥ, αυτή τη στιγμή απασχολεί 160 εργαζομένους και παρέχει φροντίδα σε 100 ενοίκους σε κλειστές δομές (οικοτροφεία και ξενώνες), σε 15 νέους ψυχωτικούς ασθενείς στο Κέντρο Ημέρας και σε χιλιάδες ακόμα χρήστες των υπηρεσιών των δύο Κινητών Μονάδων στις Βορειοανατολικές και Δυτικές Κυκλάδες.

Και η κ. Καλογεράκη καταλήγει: «Κύριε Αβραμόπουλε, πείτε επιτέλους την αλήθεια. Οτι δεν υπάρχει δημόσια υγεία, μας τελείωσε. Δυστυχώς, όμως, στα απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα νησιά μας δεν υπάρχει ούτε δυνατότητα αντιμετώπισης της υγείας από ιδιώτες γιατρούς. Την ύστατη αυτή στιγμή ζητάμε την άμεση προσωπική σας παρέμβαση για τη διατήρηση της λειτουργίας αυτών των δομών υγείας».


Γ.Α.Κ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: