6/3/09

Ελεύθερος Τύπος 06.03.09

Κάνουν έξωση... σε 600 ψυχικά ασθενείς
Παρασκευή, 06.03.09
Εξακόσιοι ψυχικά πάσχοντες κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο ή να ξαναγυρίσουν με αναγκαστικό εγκλεισμό στα ψυχιατρεία, αφού οι ξενώνες και τα οικοτροφεία όπου φιλοξενούνται σήμερα απειλούνται με έξωση λόγω απλήρωτων ενοικίων.

Εντεκα νησιά των Κυκλάδων μένουν ψυχιατρικά ακάλυπτα. Η έλλειψη χρηματοδότησης οδήγησε στην παύση λειτουργίας των δύο κινητών μονάδων που εξυπηρετούσαν εκατοντάδες κατοίκους των Κυκλάδων. Κι αυτό την ώρα που οι ειδικοί διαπιστώνουν αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης στη διάρκεια του χειμώνα στα νησιά αλλά και υποτροπές των καταθλιπτικών και ψυχωσικών ασθενών στην αρχή του φθινοπώρου.

Ωστόσο, οι Κυκλάδες διαθέτουν μόνο ένα δημόσιο ψυχιατρικό τμήμα, στο Νοσοκομείο Σύρου, ενώ ιδιώτες ψυχίατροι υπάρχουν μόνο σε μεγάλα νησιά… Πολλοί ταξιδεύουν τώρα μέχρι την Αθήνα για να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται. Συνολικά 1.638 άνθρωποι –ψυχικά ασθενείς αλλά και καρκινοπαθείς και παιδιά με ειδικά προβλήματα καθώς και οι οικογένειές τους– μένουν ξεκρέμαστοι εξαιτίας της υποχρηματοδότησης των 143 μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Ηδη οι υπεύθυνοι των μονάδων αυτών προσανατολίζονται σε μαζικές μηνύσεις και εξώδικα κατά του υπουργείου Υγείας, η ηγεσία του οποίου εμφανίζεται καθησυχαστική για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των προγραμμάτων αποασυλοποίησης.

Χθες εξέθεσαν τα προβλήματα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας δήλωσε τη συμπαράστασή του. Οπως ανέφεραν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι του δικτύου των μονάδων, για το 2008 είχαν εγκριθεί 76 εκατομμύρια ευρώ αλλά καταβλήθηκαν μόνο τα 46. Μαζί με την επιπλέον χρηματοδότηση των 15 εκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε πριν από μερικές μέρες το υπουργείο Υγείας, το έλλειμμα παραμένει. Επιπλέον, από τον Προϋπολογισμό του 2009 έχει εξασφαλιστεί μόνον το 36% της χρηματοδότησης.

Ετσι, 2.200 εργαζόμενοι μένουν από 4 έως 6 μήνες απλήρωτοι. Πολλά από τα στελέχη του προγράμματος αποασυλοποίησης έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα το προσωπικό των μονάδων να είναι πλέον μειωμένο μέχρι και πάνω από 25%. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ελλιπής φροντίδα και το απειλούμενο κλείσιμο των μονάδων θα έχει ως αποτέλεσμα την υποτροπή πολλών ασθενών οι οποίοι θα καταλήξουν και πάλι σε κάποιο ψυχιατρείο με εισαγγελική παραγγελία… Ηδη η χώρα μας έχει «εισπράξει» την πρώτη κίτρινη κάρτα για το ζήτημα της ψυχικής υγείας, ενώ σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα εκπρόσωποι της Κομισιόν για να εκτιμήσουν την κατάσταση πριν αποφασίσουν τη συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος «Υγεία – Πρόνοια» το οποίο αφορά και στην ψυχική υγεία.

Σύμφωνα πάντως με το υπουργείο Υγείας, τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση θα συνεχιστεί.

Αριθμοί

- 2.200 εργαζόμενοι απλήρωτοι έως και 6 μήνες.

- 600 ασθενείς υπό άμεση έξωση λόγω απλήρωτων ενοικίων.

- 450 ευρώ το μήνα κοστίζει η ψυχιατρική φροντίδα Κυκλαδιτών στην Αθήνα.

- 40 από τα προβλεπόμενα 109 εκατομμύρια έχουν εξασφαλιστεί για το 2009.

- 15 εκατομμύρια επιπλέον έχει εξαγγείλει το υπουργείο Υγείας.


ΚΟΥΚΛΑΚΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: