6/3/09

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/03/2009

Ψυχική υγεία: Πήγαν στον Παπούλια οι απλήρωτοι εργαζόμενοι

Τη συστράτευσή του στην προσπάθεια προστασίας των κοινωνικών κατακτήσεων της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Ο Πρόεδρος συναντήθηκε με πολυμελή αντιπροσωπεία εκπροσώπων φορέων της ψυχικής υγείας και ενημερώθηκε για την ανησυχητική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το όλο εγχείρημα της μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, λόγω της συνεχούς υποχρηματοδότησης, γεγονός που απασχολεί και την Ε.Ε., η οποία έχει παγώσει τη χρηματοδότηση από τις 27 Ιανουαρίου.

Στο όριο κατάρρευσης του θεραπευτικού έργου, αλλά και των δομών θεραπείας, πολλές από τις οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους (π.χ. κινητές μονάδες Κυκλάδων), βρίσκονται οι φορείς που υλοποιούν κατά παραγγελία του κράτους την αποασυλοποίηση και ορατός είναι ο κίνδυνος να επιστρέψουν οι ασθενείς στα ψυχιατρεία. Οι 2.200 εργαζόμενοι στις δομές είναι απλήρωτοι από 4 έως 6 μήνες, στην πλειονότητά τους εργασιακή εξάντληση επικρατεί, ενώ η ανασφάλεια έχει γίνει αισθητή και ανάμεσα στους πάσχοντες.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ύστερα από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο, τονίστηκε ότι το ζήτημα δεν είναι απλά διαχειριστικό, όπως το αντιμετωπίζει το υπουργείο, αλλά ηθικό, κοινωνικό, πολιτικό, ζήτημα καταπάτησης των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών. Απαιτήθηκε η άμεση κάλυψη όλων των δαπανών του 2008 και επισημάνθηκε η ανάγκη έναρξης επίσημου διαλόγου για την επίλυση θεσμικών και λειτουργικών προβλημάτων, καθώς μέχρι σήμερα όλες οι δεσμεύσεις και εξαγγελίες του υπουργείου Υγείας έχουν πέσει στο κένο. Για τον σκοπό αυτό προτείνεται η θεσμοθέτηση Ειδικής Επιτροπής σε εθνικό επίπεδο, που, βάσει αυστηρού χρονοδιαγράμματος, θα συντάξει μνημόνιο, όπου θα αναγνωρίζεται κατηγορηματικά η συνυπευθυνότητα των εμπλεκομένων.


Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: