9/10/07

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 09-10-07


Αύριο η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

ΑΓΧΟΣ και συναφή προβλήματα προσαρμογής στις κοινωνίες, όπου εισέχονται προκειμένου να εργασθούν και να διαβιώσουν, αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός μεταναστών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που φέτος είναι αφιερωμένη στη Διαπολιτισμική Ψυχιατρική, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγειινής και Ερευνών, Γ. Χριστοδούλου, παρουσίασε μελέτη του Ιατρείου Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν μετανάστες οι οποίοι κατέφυγαν στο Ιατρείο την περίοδο 2000-2004. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Ιατρείου, το 33% όσων κατέφυγαν εκεί για βοήθεια έπασχε από συναισθηματικές διαταραχές, το 31% από ψυχωσικές καταστάσεις, το 28% από άγχος και σωματοποίηση, το 2% από κατάχρηση ουσιών και άλλο ένα 2% από διαταραχές της προσωπικότητας.

Μεταξύ των 156 μεταναστών που κατέφυγαν στο πολυ-ιατρείο μη κυβερνητικής οργάνωσης, το 43,6% υπέφερε από κατάθλιψη εξαιτίας της παρατεταμένης ανεργίας και της έλλειψης υποστηρικτικού συστήματος. Οπως τόνισε ο καθηγητής Κ. Στεφανής, η κατάθλιψη είναι η τέταρτη σημαντικότερη ασθένεια από την οποία υποφέρουν άνθρωποι παγκοσμίως και η δεύτερη σημαντικότερη στον αναπτυγμένο κόσμο. «Φαίνεται ότι η κατάθλιψη εξαρτάται από τις συγκρούσεις, τον ανταγωνισμό, την παγκοσμιοποίηση και εν γένει τους κανόνες που διέπουν τις αναπτυγμένες κοινωνίες», σημείωσε ο κ. Στεφανής.

Σύμφωνα με άλλες έρευνες, τις οποίες παρέθεσε ο κ. Χριστοδούλου, η δεύτερη γενιά μεταναστών αντιμετωπίζει σοβαρότερα ψυχολογικά προβλήματα από την πρώτη εξαιτίας των έντονων εσωτερικών συγκρούσεων που βιώνουν ήδη από την παιδική ηλικία μεταξύ του πολιτισμικού μοντέλου που βιώνουν στο σχολείο και των διαφορετικών αξιών στις οποίες εκπαιδεύονται στο σπίτι τους.

Το άγχος είναι μεγαλύτερο μεταξύ όσων αποπειρώνται, δηλαδή, να ενταχθούν στην νέα κοινωνία όπου διαβιώνουν), ενώ οι Έλληνες που «απέτυχαν» στο εξωτερικό και αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν γρήγορα στην Ελλάδα εμφανίζουν μεγάλο ποσοστό άγχους και δυσθυμίας.

Όπως σημειώθηκε, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αν και μέχρι και 30% του πληθυσμού παγκοσμίως εκτιμάται ότι πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, σε κάθε χώρα τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ψυχικά ασθενών δεν τυγχάνουν θεραπείας. Αυτή η υποθεραπεία συμβαίνει ακόμη και σε χώρες με υψηλούς πόρους, όπως οι ΗΠΑ όπου το 31% του πληθυσμού προσβάλλεται από ψυχική ασθένεια κάθε χρόνο και μεταξύ αυτών το 67% αυτών δεν τυγχάνει θεραπείας. Επιπλέον, στην Ευρώπη η ψυχική ασθένεια προσβάλλει το 27% των ανθρώπων κάθε χρόνο, 74% εκ των οποίων δεν τυγχάνει θεραπείας.

Όπως υποστηρίζει η ΠΟΥ, το 1/4 του πληθυσμού παγκοσμίως που υποφέρει από συνηθισμένες μορφές ψυχικής ασθένειας (συνήθως κράματα άγχους και κατάθλιψης) θα πρέπει να παραπέμπεται σε πρωτοβάθμια φροντίδα, ενώ οι εξειδικευμένες ψυχιατρικές υπηρεσίες θα πρέπει να διατηρούνται για ασθενείς που είναι πιο σοβαρά άρρωστοι. Παρόλα αυτά, πολλές χώρες δεν έχουν αποτελεσματική θεραπευτικό κριτήριο προκειμένου να διαχωρίσουν τα άτομα που είναι καλά από αυτά με μέτριες ή σοβαρές διαταραχές. Σύγχρονως, πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν μια διαγνώσιμη ψυχική ασθένεια τυγχάνουν θεραπείας. Συγκεκριμένα, στις ΗΠΑ, κάθε χρόνο 10% του πληθυσμού κουράρεται χωρίς να είναι ψυχικά ασθενές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: