ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ καταγγέλλουν απαράδεκτες συνθήκες και έλλειψη προοπτικής στους διαφημισμένους ξενώνες
«Θνησιγενές το Ψυχαργώς»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ ακόμη και σε άσχετους με τον τομέα της ψυχικής υγείας, ιδιώτες αλλά και στην οργάνωση «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδος, που πήρε χρηματοδότηση για την ίδρυση έξι ξενώνων, προσθέτει.
Θνησιγενές χαρακτηρίζει το πρόγραμμα «Ψυχαργώς» ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης. «Δημιούργησε απλώς μικρότερα ψυχιατρεία που ιδρύθηκαν από ιδιώτες και μετά τη λήξη της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης δεν μπορούν να λειτουργήσουν», τονίζει.
Αναπαράγει την ιδρυματική λογική από το ψυχιατρείο μέσα στην κοινότητα, περιορίζει απόλυτα τους πρώην ψυχικά ασθενείς και νυν ενοίκους των ξενώνων-οικοτροφείων και δημιουργεί στους γείτονες την εικόνα του επικίνδυνου, γιατί ο ένοικος συνοδεύεται από νοσηλευτή σε κάθε εξωτερική του δραστηριότητα, προσθέτει.
Ευρω-ενίσχυση
Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση διαρκεί 18 μήνες για κάθε ξενώνα, λέει ο Θ. Μεγαλοοικονόμου. Με τη λήξη του 18μήνου η χρηματοδότηση γίνεται από το υπουργείο Υγείας. Ομως τα χρήματα είναι λίγα και έρχονται κάθε εξάμηνο. Ετσι δεν μπορούν να λειτουργήσουν οι ιδιωτικοί ξενώνες-οικοτροφεία, το προσωπικό μένει απλήρωτο επί μήνες, ενώ μειώνεται και η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πρώην ψυχικά ασθενείς.
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 130 μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, που ανήκουν σε 36 ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικές εταιρείες, μέλη του Δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς». Απασχολούν 2.300 εργαζόμενους και φιλοξενούν 1.300 ψυχικά ασθενείς. Μαζί με τις δημόσιες, οι δομές ανέρχονται σε 450 πανελλαδικά.
Σκοπός του «Ψυχαργώς», τονίζει ο Κ. Μπαϊρακτάρης, είναι οι ένοικοι, μετά τους ξενώνες, να ζήσουν σε αυτόνομα διαμερίσματα. Αυτό όμως γινόταν ήδη από τη δεκαετία του '80. Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (ΨΝΘ) είχε ιδρύσει 20 τέτοια διαμερίσματα μέσα στην πόλη, τα οποία εξακολουθούν να λειτουργούν. Εκεί οι ένοικοι είναι αυτόνομοι και δεν βρίσκονται υπό την παρακολούθηση νοσηλευτών, ούτε καν στις εξωτερικές τους δραστηριότητες. Το «Ψυχαργώς», υπογραμμίζει ο Κ. Μπαϊρακτάρης, ήταν μια επινόηση για να έρθουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Γ' ΚΠΣ και εξυπηρετεί μόνο το κλείσιμο των ψυχιατρικών νοσοκομείων και τη μεταβίβαση της Ψυχικής Υγείας στον ιδιωτικό τομέα.
Τα κονδύλια
Η υποχρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας δημιουργεί προβλήματα και προκαλεί περικοπές, λέει ο εκπρόσωπος του Δικτύου «Αργώς», Παναγιώτης Χονδρός. Το δίκτυο ζήτησε για το 2007 από το υπουργείο Υγείας 62 εκατ. ευρώ, αλλά το υπουργείο έδωσε μόνο 23 εκατ. ευρώ. Με έκτακτες επιχορηγήσεις έφτασε στα 35 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα δίνονται με καθυστέρηση και αυτό συνεπάγεται περικοπές και καθυστερήσεις σε καταβολές μισθών, ενοικίων.
Οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι έως και πέντε μήνες, λέει η εκπρόσωπός τους, Ελσα Σαβαστοπούλου. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση λήγει το 2008. Το πρόγραμμα όμως θα συνεχιστεί ώς το 2010 με παράταση ακόμη μιας δεκαετίας. Τώρα αναζητείται τρόπος χρηματοδότησης. Θα γίνει είτε από το υπουργείο Υγείας είτε σε συνδυασμό με ειδικό νοσήλιο. Δηλαδή, το υπουργείο θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί ΝΠΙΔ από εθνικούς πόρους, ενώ προώθησε την ίδρυσή τους ακριβώς για να μειώσει το κόστος λειτουργίας των ψυχιατρικών νοσοκομείων.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/10/2007
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου