12/10/07

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/10/2007

Με ειδικό νοσήλιο 40 εκατ. στο Ψυχαργώς»
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ικανοποιητικό χαρακτηρίζει το επίπεδο των υπηρεσιών στους ξενώνες η γενική γραμματέας Πρόνοιας, Μαρία-Αγγελική Τροχάνη. Με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα της «Ε» με τις καταγγελίες γιατρών κατά του προγράμματος αυτού, επισημαίνει σε επιστολή της τη συνεισφορά των ιδιωτικών δομών αποασυλοποίησης στο όλο πρόγραμμα και τονίζει ότι η αξιοποίησή τους «σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτεί μεταβίβαση της ψυχικής υγείας στον ιδιωτικό τομέα». Αντίθετα, το υπουργείο Υγείας στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα της παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Παραπέμπει, επίσης, σε παλαιότερες ανακοινώσεις του υπουργείου για κάλυψη των ελλείψεων στη χρηματοδότηση των ιδιωτικών δομών του «Ψυχαργώς». Οπως «η πλήρης κάλυψη του συνόλου των απαιτήσεων παρελθόντων ετών και τρέχοντος έτους 2007 για τις μονάδες ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, με μεταφορά πιστώσεων από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, καθώς και από άλλες πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού 2007», αλλά και η θέσπιση ειδικού νοσηλίου που θα φέρει 40 εκατ. ευρώ στο «Ψυχαργώς».

Επισημαίνει, τέλος, ότι ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου δεν είναι διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, αλλά διευθυντής του 9ου Ψυχιατρικού Τμήματος του ΨΝΑ και ότι ο Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης είναι αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας και όχι Ψυχιατρικής στο ΑΠΘ, όπως εκ παραδρομής είχαμε γράψει.

**Ο συντάκτης μας Σ. Αποστολάκης επισημαίνει: Η κυρία Τροχάνη παραδέχεται ότι τις ιδιωτικές δομές του «Ψυχαργώς» αναγκάζεται να τις χρηματοδοτήσει το υπουργείο Υγείας μετά τη λήξη της 18μηνης λειτουργίας τους, την οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ούτε οι ιδιώτες που ίδρυσαν οικοτροφεία στα πλαίσια του «Ψυχαργώς» πιστεύουν ότι θα λυθεί το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και θα καλυφθούν τα ποσά. Ο εκπρόσωπός τους, Παναγιώτης Χονδρός, είναι απαισιόδοξος και χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις των προηγούμενων μηνών, προεκλογικές υποσχέσεις. Διατηρεί, όμως, μια ελπίδα. Στο μεταξύ, οι περικοπές συνεχίζονται και εκατοντάδες υπάλληλοι των οικοτροφείων μένουν απλήρωτοι ώς και πέντε μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: