ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΑ... ΚΛΕΙΝΟΥΝ
SOS για την ψυχική υγεία
Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ
Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας σήμερα και στην Ελλάδα, οι ελάχιστες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης παιδιών και εφήβων με ψυχικές διαταραχές κινδυνεύουν να κλείσουν, ενώ παρατηρείται παντελής έλλειψη υπηρεσιών ψυχικής υγείας για εφήβους.
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται αλλά...
Αφ' ενός είναι ανεπαρκώς αναπτυγμένες οι παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, αφού δεν υφίστανται σε 25 από τους 52 νομούς της χώρας, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να μένει ακάλυπτο σε παιδοψυχιατρική φροντίδα. Αφ' ετέρου το υπουργείο Υγείας όχι μόνο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του, αλλά μειώνει κιόλας κατά 50% τη χρηματοδότηση των υφιστάμενων δομών που λειτουργούν οι μη κερδοσκοπικοί φορείς, προδιαγράφοντας το μέλλον τους. Το προσωπικό των μονάδων παραμένει απλήρωτο για τέσσερις έως πέντε μήνες -λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν συγκέντρωση σήμερα έξω από το υπουργείο Υγείας-, τα λειτουργικά έξοδα είναι ανεξόφλητα, κυριαρχεί η αβεβαιότητα και υποβαθμίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας. Το αποτέλεσμα; Εχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό ο κίνδυνος τα θεραπευόμενα παιδιά να μείνουν χωρίς φροντίδα. Σύσσωμοι οι φορείς καλούν το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του, διαφορετικά η διακοπή λειτουργίας των μονάδων, πέρα από τη σοβαρή οπισθοδρόμηση για τους κόπους σχεδόν 20 χρόνων ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και τη συνακόλουθη υποβάθμιση των υπηρεσιών, θα δυσφημήσει τη χώρα μας, η οποία απειλείται με κυρώσεις για αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεών της.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εδώ:
* Δεν υπάρχουν πουθενά σε όλη την Ελλάδα υπηρεσίες ψυχικής υγείας για εφήβους: λειτουργούν μόνο τέσσερις και αυτές στην Αθήνα.
* Από τις 60 δημόσιες παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες της χώρας, μόνο οι 8 είναι υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και αυτές συγκεντρωμένες σε 3 πόλεις. Ακόμη, έχουν αναπτυχθεί 370 μονάδες για ενήλικες και μόνον 7 για παιδιά και εφήβους.
* Δεν επαρκεί ο αριθμός των παιδοψυχιάτρων για να καλύψει τις ανάγκες και υπολογίζεται ότι χρειάζονται πολλά χρόνια για να καλυφθούν.
* Διατηρείται η ιδρυματική φροντίδα για παιδιά και εφήβους στη χώρα, με ακραία φαινόμενα -σε ορισμένες περιπτώσεις- αναχρονιστικών συνθηκών του ασύλου.
* Ελάχιστα γίνονται στο εκπαιδευτικό σύστημα για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας των μαθητών, ενώ αποσπασματικά κρίνονται τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας.
Ολα αυτά καταδεικνύουν ότι η παιδοψυχιατρική είναι ο φτωχός συγγενής της ψυχιατρικής στη χώρα μας, αλλά επίσης και τη μεγάλη αναγκαιότητα να αναπτυχθούν νέες παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες.
Τόσο η μηδαμινή προσφορά του δημόσιου τομέα σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους -«ετοιμάζονται απλώς για τα ψυχιατρεία ενηλίκων» μάς είπαν χαρακτηριστικά- όσο και η εγκατάλειψη των μη κερδοσκοπικών φορέων, που επιχειρούν μέσα από πρότυπες μονάδες να απαντήσουν στις ανάγκες τους, οδηγούν όλους όσοι συνεισφέρουν για χρόνια σε αυτό τον τομέα να σκεφτούν ότι επίκειται η ιδιωτικοποίηση και των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για παιδιά και εφήβους.
Το παράδειγμα χαρακτηριστικό: Δεν υπάρχει τίποτε για την κατάλληλη φροντίδα των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και δυσλεξία στον δημόσιο τομέα, καθώς δεν επαρκούν οι ειδικοί παιδαγωγοί και λογοθεραπευτές, με αποτέλεσμα τα περισσότερα παιδιά με αυτά τα προβλήματα να εξωθούνται στον ιδιωτικό τομέα... *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου