28/11/08

ΤΑ ΝΕΑ ΡΙΠΕΣ 28 Νοεμβρίου 2008

Ντροπή
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 28 Νοεμβρίου 2008
ΤΡΑΓΙΚΗ οπισθοδρόμηση, με ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή των ψυχικά ασθενών και των οικογενειών τους, αποτελεί η εγκατάλειψη της μεγάλης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ασθενείς με ψυχικά νοσήματα, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και παιδιά, κινδυνεύουν να ξαναμπούν στα άσυλα, αφού ο ένας μετά τον άλλον οι ειδικοί ξενώνες και τα πρότυπα κέντρα ψυχικής υγείας που δημιουργήθηκαν- για να επιτευχθεί η αποασυλοποίησηκλείνουν.

Η κυβέρνηση κωφεύει στις κραυγές απόγνωσης τόσο των ασθενών και των συγγενών τους όσο και των εργαζομένων στους ξενώνες, που ζητούν χρηματοδότηση για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

ΤΟ 2008 δόθηκαν τριάντα ένα εκατομμύρια λιγότερα από τον προϋπολογισμό που είχε εγκριθεί, αν και οι ασθενείς που φιλοξενούνται είναι περισσότεροι από άλλες χρονιές. Και φυσικά ούτε λόγος για εξόφληση των παλιών χρεών τους.

ΣΕ πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί πολλούς μήνες. Υπάρχουν ξενώνες που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ούτε τα στοιχειώδη για τη λειτουργία τους και την περίθαλψη των ασθενών. Ενώ χρωστούν ενοίκια και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς νερό, ηλεκτρικό και τηλέφωνο!

Η κατάσταση αυτή οδηγεί τους υπευθύνους των σταθμών στην πρωτοφανή ενέργεια να καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, μήπως και προκαλέσουν τον ενδιαφέρον των αρμοδίων.

ΟΠΩΣ και στο ΕΣΥ, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση άφησε να υποβαθμιστεί πλήρως, έτσι και στον τομέα της ψυχικής υγείας δεν τήρησε καμιά από τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

ΛΟΓΙΑ έμειναν ακόμη και οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού, που επισκεπτόταν μονάδες απεξάρτησης και ξενώνες ψυχικά ασθενών, τάζοντας καλύτερες συνθήκες λειτουργίας και γενναία χρηματοδότηση.

ΚΑΙ αντ΄ αυτών οι ψυχικά ασθενείς ξαναστέλνονται στα άσυλα ή στις ιδιωτικές κλινικές. Αυτό κι αν είναι μεταρρύθμιση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: