21/11/08

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος ζητά από τον κο Δημήτρη Αβραμόπουλο την άμεση χρηματοδότηση και υποστήριξη των δομών του «Ψυχαργώς»

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος ζητά από τον κο Δημήτρη Αβραμόπουλο την άμεση χρηματοδότηση και υποστήριξη των δομών του «Ψυχαργώς»

Φθάνουμε στα τέλη του 2008 και καμιά λύση δεν έχει δοθεί στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (κοινοτικών δομών) για παιδιά, εφήβους και ενήλικες που λειτουργούν στη χώρα μας. Το Υπουργείο Υγείας συνεχίζει να αδιαφορεί για το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Οι έντονες αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες από τους επιστημονικούς φορείς - ΜΚΟ, τους λειτουργούς ψυχικής υγείας που παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, τις οικογένειες των χρηστών, τον επίτροπο της Ε.Ε., τους Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, τον Συνήγορο του Πολίτη, τους πολίτες της χώρας μας, δεν έχουν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Οι κοινοτικές δομές προς το παρόν υπολειτουργούν και ο κίνδυνος να διακοπεί η λειτουργία τους είναι άμεσος.

Το http://psi-action.blogspot.com/, συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών, σε σχέση με τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο της ψυχικής υγείας, δημοσιοποιεί την επιστολή (10/11/2008) της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κο Δημήτρη Αβραμόπουλο:

"Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος - Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων, θέλει να σας εκφράσει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί τη στιγμή αυτή στη Δημόσια Παιδοψυχιατρική Περίθαλψη των Παιδιών και Εφήβων με ψυχικές διαταραχές και ιδιαίτερα στο χώρο των αναγκών νοσηλείας και της λειτουργίας των δομών για παιδιά με σοβαρές παιδοψυχιατρικές διαταραχές που χρειάζονται ημερήσιο πρόγραμμα.

Ζητά την παρέμβασή σας:
1) Για την άμεση χρηματοδότηση και υποστήριξη της λειτουργίας των λιγοστών παιδοψυχιατρικών δομών που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του Προγράμματος «Ψυχαργώς».
2) Για την υλοποίηση της οργάνωσης και λειτουργίας των Παιδοψυχιατρικών Τμημάτων στα Γενικά Νοσοκομεία που έχουν προβλεφθεί από το Πρόγραμμά «Ψυχαργώς» και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί
3) Για την άμεση διακοπή της Μονάδας Επέιγοντων Περιστατικών (ΜΕΠ) του Παιδοψυχιατρικών Νοσοκομεία Αττικλης (ΠΝΑ).

Αναλυτικότερα:
1) Οι λιγοστές παιδοψυχιατρικές δομές που δημιουργήθηκαν στα πλαίσια του Προγράμματος «Ψυχαργώς», που λειτούργησαν από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΗΚΥΟ) βρίσκονται στα πρόθυρα του κλεισίματος λόγω διακοπής της χρηματοδότησης. Οι μονάδες αυτές, όπως Ξενώνες για Εφήβους, Κέντρα Ημέρας και άλλα Προγράμματα Ημερήσιας Φροντίδας για παιδιά και εφήβους με σοβαρές διαταραχές ανάπτυξης και άλλες ψυχικές διαταραχές, πολλές από τις οποίες είναι πρωτοποριακές για τη χώρα μας, εξυπηρετούν με επιστημονική αρτιότητα μέχρι σήμερα ομάδες παιδιών και εφήβων με σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας, τα οποία δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες δημόσιες δομές. Θεωρούμε περισσότερο από απαραίτητη τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
2) Έχουμε τονίσει με έμφαση την αναγκαιότητα λειτουργίας Παιδοψυχιατρικών δομών στα Γενικά Νοσοκομεία για την παρακολούθηση σε εξωτερική βάση, την παροχή συμβουλευτικής διασυνδετικής στις άλλες Κλινικές ή και τη νοσηλεία Παιδιών ή Εφήβων που παρουσιάζουν σχετική ένδειξη, αλλά και την ανάπτυξη των απαραίτητων παιδοψυχιατρικών δομών (Κέντρων Ημέρας, Ξενώνων για Εφήβους, Προστατευμένων Διαμερισμάτων διαβίωσης) σε διασύνδεση με το Γενικό Νοσοκομείο σε κάθε διαμέρισμα της χώρας. Για παράδειγμα, η μεταφορά των τεσσάρων Παιδοψυχιατρικών Τμημάτων του ΠΝΑ, που προβλέπονται από το Πρόγραμμα «Ψυχαργώς», έχουν εξαγγελθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά καθυστερεί απελπιστικά η υλοποίηση τους.
3) Είναι εν γνώσει μας τα αδιέξοδα λειτουργίας της ΜΕΠ του ΠΝΑ, τα οποία συνδέονται με την παραβίαση στοιχειωδών επιστημονικών κανόνων λειτουργίας. Η μονάδα αυτή του ΠΝΑ λειτούργησε τα τελευταία 50 χρόνια μαζί με τα χρόνια τμήματα του ΠΝΑ, ως λύση ανάγκης της Ελληνικής Πολιτείας για τις σοβαρές παιδοψυχιατρικές ανάγκες όλης της χώρας με χαρακτηριστικά ασύλου.
Από το Πρόγραμμα «Ψυχαργώς» προβλεπόταν το οριστικό κλείσιμο όλων των Παιδοψυχιατρικών τμημάτων του ΠΝΑ και η μεταφορά των τεσσάρων κλινικών και το κλείσιμο του ΠΝΑ μέχρι το τέλος του 2006. Από τότε έχουν περάσει άλλα δύο χρόνια. Μετά από 25 χρόνια ψυχιατρικής μεταρρύθμισης η ΜΕΠ συνεχίζει αδιάλειπτα τις εισαγωγές ως η μόνη λειτουργούσα μονάδα νοσηλείας για εφήβους άνω των 15 ετών για όλη την Αττική και πολλά άλλα διαμερίσματα της χώρας, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα διακοπής της λειτουργίας της.

Οι θέσεις της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας, έχουν διατυπωθεί αναλυτικά και με σαφήνεια σε υπόμνημα μας για την 2η Αναθεώρηση του Προγράμματος «Ψυχαργώς», που υποβάλαμε τον Φεβρουάριο του 2007 στο Υπουργείο σας.

Για όλα τα παραπάνω ο παιδοψυχιατρικός κόσμος διακατέχεται από μεγάλη ανησυχία και για το λόγο αυτό ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας για να σας εκθέσουμε τις θέσεις μας, να σας υποβάλλουμε εκ νέου προτάσεις και να συνεργαστούμε για την εξεύρεση λύσεων.

Με τιμή
Για το Δ.Σ. της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος- Ένωσης Ψυχιάτρων Παιδιών & Εφήβων.

Ο Πρόεδρος Δημ. Γ. Γεωργιάδης, Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής ΕΣΥ
Ο Γ. Γραμματέας Γερ. Κολαίτης, Παιδοψυχίατρος, Επ. Καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Παν/μιου Αθηνών"

Δεν υπάρχουν σχόλια: