16/10/07

ΤΑ ΝΕΑ 16/10/2007


ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ

Απειλούνται με λουκέτο οι ξενώνες

Με λουκέτο απειλούνται έως τις αρχές του 2008 οι 405 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του προγράμματος «Ψυχαργώς», που φιλοξενούν συνολικά 3.000 ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα, στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης.



Τους στέλνουν πίσω στα ψυχιατρεία!

Απειλούνται με λουκέτο 405 Μονάδες του προγράμματος «Ψυχαργώς» που φιλοξενεί 3.000 ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αρετή Αθανασίου


Ο 43χρονος Νώντας ζούσε μια ζωή χωρίς νόημα και όταν έβγαινε από το ψυχιατρείο κοιμόταν σε μια τρώγλη... Δυόμισι χρόνια τώρα είναι στην «Πύλη» και η αλλαγή που παρουσιάζει είναι εντυπωσιακή

Με λουκέτο απειλούνται έως τις αρχές του 2008 οι 405 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του προγράμματος «Ψυχαργώς», που φιλοξενούν συνολικά 3.000 ανθρώπους με ψυχικά προβλήματα, στο πλαίσιο της αποασυλοποίησης.

«Η κατάσταση έχει φθάσει σε τραγικό αδιέξοδο. Όλο το σύστημα καταρρέει. Τα τελευταία τρία χρόνια πάμε από το κακό στο χειρότερο. Υπολειτουργούμε πια σε επικίνδυνο βαθμό. Δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε για τα απαραίτητα και καθημερινά αυτοσχεδιάζουμε για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των ανθρώπων που φιλοξενούμε. Μας κυνηγούν με αγωγές και δικαστήρια οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, μας κυνηγούν και οι προμηθευτές τροφοδοσίας, δεν πληρώνουμε φως, νερό, τηλέφωνα, ούτε εισφορές στο ΙΚΑ, ούτε τους εργαζόμενους, που οδηγούνται πια σε ομαδικές παραιτήσεις», καταγγέλλει ο κοινωνιολόγος Μενέλαος Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς».
Το Δίκτυο «Αργώς» εκπροσωπεί 36 μη κυβερνητικές οργανώσεις, που έχουν στην ευθύνη τους 130 Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, στις οποίες φιλοξενούνται 2.000 ψυχικά πάσχοντες και εργάζονται 2.500 επαγγελματίες Υγείας. Από αυτές τις Μονάδες, έχει αποχωρήσει μέσα στο 2007 το 12% του προσωπικού- περίπου 300 εργαζόμενοι.

Φεύγουν οι εξειδικευμένοι

«Αντιμετωπίζουμε πλέον διαδοχικές παραιτήσεις εξειδικευμένων επαγγελματιών Υγείας. Από μια μονάδα έφυγαν πρόσφατα 6 εργαζόμενοι από τους 22 και αυτοί οι άνθρωποι δύσκολα αναπληρώνονται, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχη εκπαίδευση σε άλλους, αλλά και λιγότερο εκπαιδευμένοι αρνούνται τις θέσεις διότι νιώθουν ανασφάλεια και ξέρουν ότι δεν θα πληρώνονται»...
Σε όλες σχεδόν τις Μονάδες- κρατικές και μη κυβερνητικές- που έχουν ξεπεράσει το 18μηνο των ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων έχουν να πληρωθούν ενοίκια, πάγια έξοδα και εισφορές στο ΙΚΑ εδώ και πολλούς μήνες.

Αθέτησε ο Δούκας

Το Δίκτυο «Αργώς» προετοιμάζει αυτήν τη στιγμή, με τους νομικούς του συμβούλους, καταγγελίες προς τον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και προς όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων στη χώρα μας, αλλά και για έκθεση της ζωής τους σε κίνδυνο, «ένας κίνδυνος που είναι περισσότερο ορατός από ποτέ. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δυο- τρεις μήνες ακόμα, δεν θα μπορούμε πια να ελέγξουμε την κατάσταση», καταγγέλλει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μ. Θεοδωρουλάκης.
«Σκοπεύουμε, επίσης, να ενημερώσουμε τον Ευρωπαίο επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βλαντίμιρ Σπίτλα, για την αθέτηση της δέσμευσης που ανέλαβε με επιστολή του στις 13 Ιουνίου ο τότε υφυπουργός Οικονομικών κ. Δούκας ότι θα δοθούν άμεσα όλες οι πιστώσεις για τις ανάγκες της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, κάτι που φυσικά δεν έγινε, ούτε προβλέπεται σύντομα να γίνει...
Η παραπάνω δέσμευση έπεισε τότε τον κ. Σπίτλα να δεχθεί την πρόταση της Ελλάδας για το 4ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης που λήγει το 2013. Ο Ευρωπαίος επίτροπος πρέπει να μάθει ότι αυτήν τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με περίπου 50 δικαστήρια για αδυναμία πληρωμών ενοικίων, προμηθευτών ή εργαζομένων. Το 40% των εργαζομένων μας πληρώνεται τον Οκτώβριο τον μισθό του Απριλίου ή του Μαΐου και το 50% των εργαζομένων τον μισθό του Ιουλίου ή του Αυγούστου. Δεν έχουν πια άλλες αντοχές, δεν μπορούν να συντηρήσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους...».

«Η ζωή, επιτέλους, μας χαμογελά στους ξενώνες»


ΤΑ 65 ΧΡΟΝΙΑ από τα 85 της, η κ. Ζαφειρία τα πέρασε σε ψυχιατρεία.
Σαν παιδί γνώρισε αρκετά της περιφέρειας, έζησε για χρόνια στο κολαστήριο της Λέρου και μετά βρέθηκε στο Δαφνί. Από κει πήρε «εξιτήριο» πρώτη φορά πριν από 7 χρόνια για το οικοτροφείο ψυχικά πασχόντων «Εν Αρχή», που συστεγάζεται με τον ξενώνα «Πύλη», στην οδό Ιφιγενείας 55 στην Καλλιθέα. Και οι δύο ξενώνες είναι υπό την αιγίδα του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και φιλοξενούν συνολικά 32 ανθρώπους- 23 άνδρες και 9 γυναίκες.
«Ήταν μια γυναίκα πλήρως ασυλοποιημένη, που έχει βρει τον εαυτό της και κάνει πράγματα που ξαφνιάζουν», λέει ο κ. Γιάννης Κουρμουλάκης, επιστημονικός υπεύθυνος των δύο μονάδων. Η κ. Ζαφειρία είναι αγαπητή σε όλη τη γειτονιά, πίνει τον καφέ της καθημερινά στο καφενείο, είναι γελαστή και απίστευτα δραστήρια για την ηλικία της, ζωγραφίζει, αποστηθίζει και απαγγέλλει ποιήματα, προσέχει και περιποιείται τον εαυτό της και το πιο σημαντικό απ΄ όλα: έχει για πρώτη φορά στη ζωή της σπίτι, νοικοκυριό, προσωπικά αντικείμενα... Ο Νώντας είναι 43 χρόνων και δεν είχε ποτέ πριν στη ζωή του φίλους. «Η ζωή μου δεν είχε νόημα. Κανένας άνθρωπος δεν νοιάστηκε ποτέ για μένα. Όταν πήγαινα στο πάρκο της γειτονιάς μου, οι άλλοι έφευγαν από κοντά μου...». Έμπαινε και έβγαινε στο Δαφνί και όταν βρισκόταν έξω, ζούσε σε μια τρώγλη με τον αλκοολικό πατέρα του. Δυόμισι χρόνια τώρα είναι στην «Πύλη» και η αλλαγή που παρουσιάζει είναι εντυπωσιακή.
Δραματική ζωή βίωνε και ο 42χρονος Στέλιος: «Ήμουν ράκος, ζούσα κάτω από γέφυρες και μέσα σε παλιά αυτοκίνητα», λέει στα «ΝΕΑ». «Για πρώτη φορά στη ζωή μου έχω σπίτι, έχω φροντίδα, έχω ανθρώπους να με αγαπούν και να με στηρίζουν. Δουλεύω στο καφενείο του Ψυχιατρικού και η ζωή για πρώτη φορά μου χαμογελάει...».

Ενοίκια 6 μηνών για τις 88 Μονάδες του χρωστά το Δαφνί


ΕΞΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥΣ ΜΗΝΕΣ έχει να πληρώσει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής τα ενοίκια για τις 88 Μονάδες του- τους 18 ξενώνες, τα 17 οικοτροφεία και τα 53 προστατευμένα διαμερίσματα- που φιλοξενούν 730 ασθενείς οι οποίοι ήταν πριν καταδικασμένοι σε μια δίχως ελπίδα ζωή στο Δαφνί.
Το κόστος των ενοικίων είναι 350.000
ευρώ και μαζί με τα πάγια έξοδα φθάνει τις 500.000 ευρώ τον μήνα.
Αυτή τη στιγμή το ΨΝΑ χρωστά μόνο σε ενοίκια και λειτουργικά έξοδα για τις δομές του 3.500.000 ευρώ (για το 2007) ενώ το συνολικό του έλλειμμα ξεπερνά τα 20.000.000 ευρώ. Κάθε μήνα το ΨΝΑ έχει παθητικό 1.100.000 ευρώ. «Αντιμετωπίζουμε πράγματι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, κρατάμε τις Μονάδες μας με νύχια και με δόντια», παραδέχεται ο διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής κ. Αθανάσιος Κοσμόπουλος. «Είμαστε μάλλον σε αδιέξοδο και αυτό οφείλεται στα σχεδιαστικά λάθη του παρελθόντος. Δεν μπορούμε ούτε να κλείσουμε ούτε να συμπήξουμε τις υπάρχουσες μονάδες- θα είμαστε υπόλογοι στην Ε.Ε. Και παρά το γεγονός ότι προχωράμε μετά βασάνων, το ΨΝΑ έχει υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει και τρία νέα οικοτροφεία μέχρι το τέλος του χρόνου»!
Από τις αρχές του χρόνου το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής έχει δεχθεί 15 τουλάχιστον αγωγές εξώσεων από ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισπράττουν τα ενοίκιά τους. Αλλά το μεγάλο έλλειμμα του νοσοκομείου δεν προέρχεται από τις εξωτερικές του δομές. Τo 33% των ασθενών που περιθάλπονται είναι άποροι και αυτό αντιστοιχεί σε ετήσιο παθητικό 3.000.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο Δαφνί 550 ασθενείς εκ των οποίων οι 260 είναι τα οξέα περιστατικά που ανακυκλώνονται. Οι υπόλοιποι είναι χρόνιοι ασθενείς, περιστατικά που δεν μπορούν να βγουν έξω ή να μεταφερθούν σε δομές.
Ανάμεσά τους και 85 άτομα που ονομάζονται «ακαταλόγιστοι εγκληματίες» και εκτίουν, όπως εξηγεί ο κ. Κοσμόπουλος, «καταδίκες 2, 5, 10 ή και 20 χρόνων στο ψυχιατρείο!
Δυστυχώς δεν υπάρχει για αυτά τα άτομα ειδικό κτίριο για την κράτησή τους και καταλαμβάνουν κρεβάτια δίπλα στον καταθλιπτικό, τη γερόντισσα που μαζέψαμε από τον δρόμο ή την ανορεξική που χρειάζεται νοσηλεία...
Και οι νοσηλευτές πρέπει να παίζουν και τον ρόλο του δεσμοφύλακα!».

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και μπράβο σας για τον αγώνα που δίνετε με το ελληνικό κράτος της αδιαφορίας. Θα μπορούσαμε κάπως να βοηθήσουμε κι οι υπόλοιποι με τα site μας ή με την προσφορά μας ώς πολίτες? Στείλτε μας email στο info papaki zklik.net, αν θέλετε να επικοινωνήσουμε επί του θέματος, έχουμε κάποιες ιδέες που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας.