12/9/07

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ १२-९-07

ΟΥΤΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ παροχές-υποχρηματοδοτείται η αποασυλοποίηση

«Ξέχασαν» την ψυχική υγεία

Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑΣ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ

Απ' ό,τι φαίνεται, υπάρχουν και πολίτες ενός κατώτερου Θεού και τέτοιοι μάλλον θεωρούνται όσοι πάσχουν από ψυχικές ασθένειες, αφού ούτε προεκλογικά οι αρμόδιοι δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και δεν τους συμπεριέλαβαν στις παροχές τους.

Ετσι, εξακολουθεί να υποχρηματοδοτείται το δίκτυο Αργώς για την ψυχική υγεία στο οποίο υπάγονται και οι περισσότερες δομές αποασυλοποίησης καθώς το υπουργείο Υγείας αψηφάει τις υποχρεώσεις του και τις δεσμεύσεις του.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του δικτύου, οι οποίοι μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν:

Τα κονδύλια

«Σε δελτίο Τύπου με ημερομηνία 7/9/07 το υπουργείο Υγείας αναφέρει λανθασμένα ότι έχει εξασφαλίσει 22 εκατ. ευρώ για τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας αντί για τα πραγματικά 19 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας και τα 3 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Τα 3 εκατ. ευρώ και οι πρόσθετες ενισχύσεις όπως αναφέρει το υπουργείο θα συμβάλουν στην "πλήρη εξάλειψη του φαινομένου της υποχρηματοδότησης ενισχύοντας ουσιαστικά την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση", φαινόμενο που οι ίδιοι και το υπουργείο Οικονομικών δημιούργησαν με την εγγραφή στον Προϋπολογισμό των αρχικών 23 εκατ. ευρώ για το 2007 και με την υποχρηματοδότηση των προηγούμενων ετών. Δυστυχώς και από αυτό το ποσό, καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι του δικτύου που δεν ξεπερνά το 10% των πραγματικών αναγκών, γίνεται ξεκάθαρο ότι οι δεσμεύσεις του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δούκα (στις 13/6/07) δόθηκαν καθαρά για να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις του επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων που διαπραγματευόταν το 4ο ΚΠΣ και για να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις μας.

Τι απαιτούν

Γνωρίζοντας ότι το παραπάνω ποσό δεν καλύπτει ουσιαστικά το πρόβλημα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουμε και ότι οι διαδικασίες είσπραξης νοσηλίων και του τέλους κοινωνικής και ανθρωπιστικής αντίληψης ποσοστού 2% του Νόμου Περί Προμηθειών του υπουργείου Υγείας, απαιτούν τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να εφαρμοστούν, θεωρούμε ότι το υπουργείο προσπαθεί, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειές του δεν επαρκούν να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και άμεσα το πρόβλημα γιατί δεν έχει την πραγματική ανταπόκριση του υπουργείου Οικονομικών».


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/09/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: