10/9/07

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΥΥΚΑ 7-9-07

Επείγον

7/9/2007

Προς: τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κύριο Δ. Αβραμόπουλο

Κοιν.: Υφυπουργό Οικονομικών

Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ειδική Γραμματέα Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Ένταξης

Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας

Διεύθυνση Οικονομικού

ΜΜΕ

ΘΕΜΑ: Πιστώσεις για την Ψυχική Υγεία

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το Δίκτυο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώς» έχει ως μέλη του 36 ΝΠΙΔ που λειτουργούν πάνω από 130 μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, απασχολούν περί τους 2300 εργαζόμενους, φιλοξενούν 1300 ψυχικά ασθενείς και παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε τουλάχιστον 10000 πολίτες. Αυτό το έργο όμως τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια υλοποιείται με ιδιαίτερες δυσκολίες λόγω, κυρίως, ασφυκτικής υποχρηματοδότησης.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΥΥΚΑ) για την εξεύρεση λύσεων. Ο διάλογος αυτός, αλλά και οι πιέσεις μας, φάνηκε ότι επέφεραν μια θετική εξέλιξη στην οικονομική κατάσταση με μια επιστολή του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Δούκα, στις 13-6-07, ο οποίος δήλωνε ότι θα καλυφθούν πλήρως οι οικονομικές υποχρεώσεις του ΥΥΚΑ προς τους φορείς μας. Δυστυχώς, όμως, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα παρά τους τρεις μήνες που έχουν περάσει και έτσι αναγκαστήκαμε να προτείνουμε στα μέλη μας πάλι μια σειρά από κινητοποιήσεις, τις οποίες όμως αναστείλαμε μετά την εθνική τραγωδία που μας έπληξε.

Οι κινητοποιήσεις αυτές προτάθηκαν ως ο μοναδικός πλέον τρόπος διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση και την μη τήρηση των συμφωνιών με το ΥΥΚΑ και την Κυβέρνηση, για την αθέτηση των υποχρεώσεων της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ασφυκτική υποχρηματοδότηση του συνόλου της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και για τον ορατό, πλέον, κίνδυνο κατάρρευσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην χώρα μας.

Παρά την ακύρωση της οποιαδήποτε ενέργειας, με ιδιαίτερη λύπη όμως αναγνώσαμε το Δελτίο Τύπου της 4ης Σεπτεμβρίου 2007 του ΥΥΚΑ σχετικά με το Δίκτυο μας, στο οποίο η ηγεσία του ΥΥΚΑ μας κατηγορεί για προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού και αδικαιολόγητου κλίματος αμφισβήτησης της βιωσιμότητας των δομών καθώς και για κινδυνολογία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Τα γεγονότα, ο τρόπος που ενεργούμε καθώς και η διάρκεια των δράσεων μας, θεωρούμε ότι δείχνουν ότι δεν πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας τεχνητού και αδικαιολόγητου κλίματος αμφισβήτησης της βιωσιμότητας των δομών και κινδυνολογία.

Σε σχέση με τη συνέπεια έργων – λόγων να υπενθυμίσουμε ότι με επιστολή στις 20-6-2007 επιδοκιμάσαμε την απόφαση πλήρους κάλυψης των δαπανών, παρότι η απόφαση ανακοινώθηκε την ημέρα που ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ε.Ε. βρισκόταν στην Αθήνα για την διαπραγμάτευση του Δ΄ Κ.Π.Σ. και γνωρίζουμε ότι έθεσε το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ψυχικής Υγείας ενώ γνωρίζατε ότι οδεύουμε προς εκλογές.

Επίσης, το Δίκτυο σε καμία περίπτωση δεν προώθησε την οργάνωση κινητοποίησης εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Η προτεινόμενη κινητοποίηση αποτελούσε μετάθεση της κινητοποίησης που σχεδιάζαμε στις 19-6-07 και την οποία αναβάλαμε μετά από δέσμευση της Ειδικής Γραμματέως Ψυχικής Υγείας κας Τροχάνη στις 18-6-07. Αντιθέτως, λόγω της εθνικής τραγωδίας το Δίκτυο ανέβαλλε ακόμα και την συνάντηση της ολομέλειας για να συζητηθεί η πραγματοποίηση της προταθείσας κινητοποίησης στις 8-9-07 και σχεδόν σύσσωμο το δίκτυο τέθηκε στη διάθεση του Υπουργείου για την Ψυχολογική υποστήριξη των πληγέντων. Μάλιστα, 14 επιστήμονες - στελέχη μας ήδη συνέβαλλαν στις δράσεις υποστήριξης, κάτι που η Ειδική Γραμματεία ηθελημένα λησμόνησε να αναφέρει σε όλα τα Δελτία Τύπου.

Δυστυχώς όμως, η όλη συμπεριφορά του ΥΥΚΑ, πέρα από το να μας λυπεί, δεν μας αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, γνωρίζοντας ότι οι όποιες θετικές κινήσεις έχουν γίνει μετά από πιέσεις και κινητοποιήσεις και αφού παρά την προ τριμήνου δέσμευση του Υφυπουργού Οικονομικών δυστυχώς οι φορείς μας δεν έχουν λάβει ακόμα καμία ουσιαστική επιπλέον χρηματοδότηση.

Οι υπάλληλοι παραμένουν μήνες απλήρωτοι, τα ασφαλιστικά ταμεία διεκδικούν τις εισφορές που δεν καταβλήθηκαν, οι προμηθευτές διαμαρτύρονται και η επαγγελματική εξουθένωση του προσωπικού είναι δεδομένη με κίνδυνο της ποιοτικής υποβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της κατάστασης. Το ΥΥΚΑ οφείλει 1,2 εκατ. Ευρώ για το 2005, 5 εκατ. Ευρώ για το 2006 και για το 2007 έχουν διατεθεί 39 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 30,5 εκατ Ευρώ έχουν δοθεί στους φορείς μας έως σήμερα ενώ οι προϋπολογισθείσες δαπάνες ξεπερνούν τα 62 εκατ. Ευρώ και όπως αντιλαμβάνεστε τα επιπλέον 3 εκατ. Ευρώ που έχουν δοθεί από τις 13-6-07 δεν αποτελούν ούτε το 10% των αναγκαίων πόρων ενώ δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για τα υπόλοιπα 37 εκατ ευρώ.

Το ΥΥΚΑ εφόσον επιθυμεί τη στήριξη και εδραίωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, στοχεύοντας πάντοτε στην παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και στο συνεχές της ψυχιατρικής φροντίδας οφείλει να σταματήσει να κατηγορεί τα ΝΠΙΔ και να αναγνωρίσει το έργο και τον ρόλο τους και να εξασφαλίσει άμεσα σταθερή και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων.

Τόσο οι Φορείς μας όσο και οι εργαζόμενοι μας αλλά και πολλοί από τους φιλοξενούμενους μας, έχουμε φτάσει στα όρια της αντοχής μας και πιστεύουμε ότι η όποια περαιτέρω καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο το ΨΥΧΑΡΓΩΣ αλλά και όλους τους επωφελούμενους του, καταπατά τις υποχρεώσεις του Κράτους απέναντι στους πολίτες που το έχουν ανάγκη και μας εκθέτει τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην διεθνή κοινότητα ακυρώνοντας θεραπευτικές προσπάθειες και προσδοκίες ετών.

Στο πλαίσιο αυτό Σας, καλούμε να ανακαλέσετε τις κατηγορίες εναντίον μας και να προχωρήσετε άμεσα στην υλοποίηση της δέσμευσης για πλήρη κάλυψη των αναγκαίων πόρων .

Για το Δίκτυο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩΣ»

Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής

Η Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής

Θεοδωρουλάκης Μενέλαος

Γιαννακοπούλου Κλεονίκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: