18/1/09

Η ΑΥΓΗ 18/01/2009

Η κυβέρνηση εγκατέλειψε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση 18/01/2009

"Ακόμα έρχονται στο μυαλό μου οι εικόνες από τις ρατσιστικές και σκοταδιστικές επιθέσεις εναντίον των ψυχικώς πασχόντων από τοπικούς άρχοντες και πολίτες, που επεδίωκαν να εκδιώξουν τους ξενώνες και τα οικοτροφεία αποασυλοποίησης από τις γειτονιές τους.

Αυτές οι εικόνες μάς είχαν συγκλονίσει όλους. Ακόμα περισσότερο που σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες πρωταγωνιστούσαν τοπικά κομματικά στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα. Είμαι ειλικρινά ευτυχής που εμείς, και σε αυτό το θέμα, ήμασταν η τιμητική εξαίρεση, που και σε αυτό το θέμα ήμασταν από την άλλη πλευρά. Είμαι ευτυχής που κανένας ξενώνας, κανένα οικοτροφείο δεν απομακρύνθηκε. Και αυτό είναι μεγάλη νίκη".

Αυτό τόνισε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση του τμήματος Υγείας του κόμματος για την Ψυχική Υγεία.

Ο Αλ. Τσίπρας συμπλήρωσε: "Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να πρωτοστατούμε ώστε να απομονώνονται τοπικοί άρχοντες, συντηρητικές αντιλήψεις και φοβικές μικροομάδες που βάζουν στο στόχαστρο τους αδύναμους ψυχικώς πάσχοντες συνανθρώπους μας. Και σε αυτό το θέμα, ούτε ένα βήμα πίσω".

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θαν. Λεβέντης τόνισε ότι "έγιναν πριν από χρόνια σημαντικές κινήσεις για την αποασυλοποίηση των ασθενών, αλλά η μεταρρύθμιση έχει εγκαταλειφθεί σήμερα", ενώ ο Γ. Μπασκόζος, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, σημείωσε ότι "η Ψυχική Υγεία στη χώρα μας αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του νεοφιλελεύθερου παραδείγματος, το οποίο έχει καταρρεύσει διεθνώς".

Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΣΥΝ για την Ψυχική Υγεία, ο Δημ. Αναγνωστόπουλος, επίκουρος καθηγητής Παιδοψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπενθύμισε ότι "η κατάργηση των ασύλων ταυτόχρονα με την εξίσου αναγκαία αλλαγή της ασυλικής λογικής και νοοτροπίας στην αντιμετώπιση της ψυχικής νόσου αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ σταθερά στις προτάσεις της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς".

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Ν. Τζαβάρας, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, πρότεινε "να ανοίξει διάλογος ανάμεσα στα κόμματα και τους εκπροσώπους των ψυχιατρικών θεσμών και οργανώσεων, γιατί αυτή είναι η προϋπόθεση για να ενσωματωθούν τα αιτήματα των ψυχασθενών στο δημόσιο διάλογο προκειμένου να προκύψει μία καλύτερη εποπτεία των μεταρρυθμιστικών εξελίξεων και ένας καλύτερος έλεγχος των επιδιωκόμενων στόχων".

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν επίσης ο πρόεδρος της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδας Δημ. Γεωργιάδης, οι ψυχίατροι Μ. Διαλλινά, Γ. Μουσάς και Βασ. Φωτόπουλος, η ψυχολόγος Π. Δανιά και ο νοσηλευτής Ψυχικής Υγείας Θοδ. Κωνσταντινίδης, ενώ στην κυριολεκτικά κατάμεστη αίθουσα της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι Γ. Μπαλάφας, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, Γ. Τόλιος, μέλος της Ε.Γ. του ΣΥΝ, Μ. Μαλλιώρη, υπεύθυνη Ψυχικής Υγείας και Εξαρτήσεων του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, και Μεν. Θεοδωρουλάκης, πρόεδρος του Δικτύου "Αργώς".

Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: