30/1/09

Η ΑΥΓΗ 30/01/2009

Σύγχυση για τη χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας 30/01/2009

Νέα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης προκειμένου να διευκρινισθεί εάν η Κομισιόν ανέστειλε τελικά ή όχι τη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και της αποασυλοποίησης των ψυχικώς πασχόντων.

Με αφορμή την ερώτηση, ο Δημ. Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Από το 2005 επισημαίνουμε ότι, από τη στιγμή που αναλαμβάνει η κυβέρνηση την κύρια χρηματοδότηση, τα προγράμματα Ψυχικής Υγείας διαλύονται. Η αδιαφορία της κυβέρνησης για τον τομέα της Ψυχικής Υγείας αποτελεί στίγμα για όλη την πολιτεία της. Ήδη στις 28 Νοεμβρίου 2005 είχαμε δηλώσει: 'Όπως προκύπτει από τη σημερινή συνάντηση του προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου με δίκτυο φορέων των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, τα προγράμματα αποασυλοποίησης καρκινοβατούν από την στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση την κύρια χρηματοδότηση τους'. Ας ελπίσουμε ότι ο τομέας της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα δεν θα ξαναγίνει θέμα και θέαμα σε όλον τον κόσμο όπως στο παρελθόν".



"Αργώς": Να δημοσιοποιηθεί η αλληλογραφία



Τη διακοπή της χρηματοδότησης του προγράμματος "Υγεία - Πρόνοια" εξαιτίας των προβλημάτων στην εθνική χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του και το Δίκτυο Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώς": "Με μεγάλη έκπληξη και λύπη πληροφορηθήκαμε από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι, αντίθετα με αυτό που διατυπώνεται στο χθεσινό (προχθεσινό) δελτίου τύπου του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η διακοπή των χρηματοδοτήσεων παραμένει έως ότου υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του υπουργείου απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ενημέρωση αυτή έγινε επίσημα από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας που οργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Τζαμπάζη με θέμα 'Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ε.Ε.: Η περίπτωση της Ελλάδας' και στην οποία συμμετείχαν ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και εθνικών φορέων Ψυχικής Υγείας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την υλοποίηση όλων των στόχων του επιχειρησιακού προγράμματος 'Υγεία - Πρόνοια' και γι' αυτό προέβη σε αυτή την πολύ σημαντική, διοικητικού χαρακτήρα, ενέργεια. Έως τώρα το υπουργείο έχει προχωρήσει σε διακηρύξεις και πρωτοβουλίες, αλλά δεν έχει επιδείξει κανένα αποτέλεσμα. Θεωρούμε επιτακτικό το υπουργείο να δημοσιοποιήσει την αλληλογραφία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να πληροφορηθούμε έγκυρα, επιτέλους, για το τεράστιο αυτό πρόβλημα που προκύπτει και για το αν η Ελλάδα μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσείς της απέναντι στην Ε.Ε. και αν εγκαλείται γι' αυτό τον λόγο".



Το υπ. Υγείας καθησυχάζει



Από την πλευρά του, πάντως, καθησυχαστικό εμφανίζεται το υπουργείο Υγείας σχετικά με τη συνέχιση της κοινοτικής χρηματοδότησης της Ψυχικής Υγείας.

Σε δηλώσεις της στην "Α", η γενική γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μ. Τροχάνη κάνει λόγο για απλή "κίτρινη κάρτα" της Κομισιόν έναντι της χώρας μας, μία διοικητικού χαρακτήρα κίνηση που, σύμφωνα με την ίδια, δεν διακόπτει τη χρηματοδότηση του προγράμματος "Υγεία - Πρόνοια". Η Μ. Τροχάνη επιμένει να διαβεβαιώνει χαρακτηριστικά ότι "δεν έχει διακοπεί η κοινοτική χρηματοδότηση".

Βασίλης ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: