15/2/09

ΤΑ ΝΕΑ 14 Φεβρουαρίου 2009

«Κάθε καθυστέρηση της χρηματοδότησης είναι πλέον επικίνδυνη»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

Άμεσο κίνδυνο διατρέχει η ζωή των 98 ψυχικά ασθενών που φιλοξενούνται σε έναν ξενώνα, έξι οικοτροφεία και ένα Κέντρο Ημέρας της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ). Σε εξώδικη δήλωση- πρόσκληση που εξέδωσαν και απέστειλαν χθες στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι υπεύθυνοι της ΕΠΑΨΥ, καλούν τον υπουργό κ. Δ. Αβραμόπουλο «να αποκαταστήσει την αλήθεια, την τάξη και την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας της ΕΠΑΨΥ». Απαιτούν να χορηγήσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την κάλυψη των δαπανών του 2008 και του πρώτου τριμήνου του 2009 γιατί, όπως επισημαίνουν «οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση είναι καταχρηστική, αντιδεοντολογική, αντικοινωνική και εξαιρετικά επικίνδυνη σε βαθμό που να θέτει σε κίνδυνο αρχικά τους ενοίκους των οικοτροφείων, τους εργαζόμενους και κατ΄ επέκταση την ψυχιατρική μεταρρύθμιση για την υλοποίηση της οποίας το υπουργείο Υγείας είναι συμβατικά υπόλογο ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ κ. Π. Χονδρός και ο επιστημονικός διευθυντής κ. Στέλιος Στυλιανίδης, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αναφέρουν μεταξύ άλλων:

● Εδώ και μήνες η εταιρεία που ανήκει στο δίκτυο «Αργώς» αδυνατεί να πληρώσει τους εργαζόμενους, τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τους προμηθευτές, τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ!

● Το τελευταίο τρίμηνο από κάθε μονάδα έχουν παραιτηθεί 3-5 εργαζόμενοι ενώ οι υπόλοιποι 198 εργαζόμενοι απειλούν με επίσχεση εργασίας καθώς είναι απλήρωτοι έξι μήνες και είναι οικονομικά και επαγγελματικά εξουθενωμένοι.

● Η μείωση του προσωπικού που είναι σε επίπεδα κάτω του προβλεπόμενου ορίου ασφαλείας «δημιουργεί άμεσο κίνδυνο για τη ζωή των ενοίκων μας διότι σε λίγο θα αδυνατούμε να παρέχουμε τη σωστή φροντίδα και εποπτεία και η εξουθενωμένη θεραπευτική ομάδα θα αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις ήδη σοβαρές κρίσεις και τις υποτροπές των ψυχικά ασθενών...».

● Η ευθύνη για τον κίνδυνο στον οποίο βρίσκονται οι χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και της επιστροφής τους στα άσυλα, βαρύνει αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΠΑΨΥ κ. Π. Χονδρός στα «ΝΕΑ», η εταιρεία βρίσκεται σε τραγικό οικονομικό αδιέξοδο και αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη. Οι δομές της δεν είναι μόνο στην Αθήνα αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, ενώ διαθέτει και δύο κινητές μονάδες που καλύπτουν τις Κυκλάδες και είναι η μοναδική υπηρεσία ψυχικής υγείας. Στις κινητές αυτές μονάδες που κινδυνεύουν να αποσυρθούν καταφεύγουν 1.500 πολίτες τον χρόνο και έχουν εξυπηρετηθεί έως τώρα 4.000 άνθρωποι που δεν είχαν πού αλλού να ζητήσουν βοήθεια.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4502112&ct=1

Δεν υπάρχουν σχόλια: