Συνήγορος του Παιδιού: Εφηβοι παραμένουν ακάλυπτοι από τις παροχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης
Παιδοψυχιατρικά... γκέτο
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
Η ζοφερή εικόνα μιας χώρας που στοιβάζει ακόμα και σήμερα παιδιά και εφήβους σε ψυχιατρικές κλινικές-γκέτο μιας χώρας που πέρασε ξυστά και δεν ακούμπησε την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που πραγματοποιείται σε όλη την Ευρώπη, αναδύθηκε χθες σε ημερίδα που πραγματοποίησε ο Συνήγορος του Παιδιού.
Το βάρος αυτό ίσως δεν μπόρεσε να αντέξει ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς και αποχώρησε ύστερα από έναν σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο τον αποδοκίμασαν.
Μιλώντας στην ημερίδα ο Βοηθός Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος είπε ότι από την Ανεξάρτητη Αρχή έχουν καταγραφεί ελλείψεις και προτάσεις σε πόρισμα από τον Ιούλιο του 2005, χωρίς μέχρι σήμερα η επίσημη Πολιτεία μέσω του αρμόδιου υπουργείου Υγείας να έχει απαντήσει. Επίσης ειδικοί επιστήμονες κατήγγειλαν ότι:
- Δεν υπάρχει παιδοψυχιατρική υπηρεσία σε 25 από τους 52 νομούς.
- Ο αριθμός των ψυχιάτρων είναι περιορισμένος.
- Δεν υπάρχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας για εφήβους.
- Με τη μεταρρύθμιση της περιόδου 1997-2005 αναπτύχθηκαν 370 μονάδες για ενηλίκους και μόνον 7 για παιδιά και εφήβους.
Κακοποιούνται
Ο κ. Μόσχος διαπίστωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός εφήβων παραμένουν ακάλυπτοι από τις παροχές της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με άμεση συνέπεια τη σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων τους κι ότι αρκετοί ανήλικοι κακοποιούνται από το ίδιο το σύστημα, καθώς έχουν τοποθετηθεί σε μονάδες ακατάλληλες που δεν τους διασφαλίζουν τα απαραίτητα. Παιδιά και έφηβοι, είπε ο Συνήγορος του Παιδιού, νοσηλεύονται στο «Αττικό» και το «Δρομοκαΐτειο» μαζί με ενήλικους ψυχιατρικούς ασθενείς σε ακατάλληλες γι' αυτούς συνθήκες γιατί οι θέσεις στη Μονάδα Επειγόντων Περιστατικών στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο είναι ελάχιστες και πάντα κατειλημμένες. Ελάχιστες πρότυπες Μονάδες ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών φορέων κλείνουν διότι έχουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα, καθώς παραμένουν χωρίς επιχορηγήσεις από το κράτος ή την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής Ιωάννης Τσιάντης δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας έχει μειώσει στο 50% τη χρηματοδότηση και αυτών ακόμα των ελάχιστων μονάδων που δημιουργήθηκαν στο πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για τέσσερις μήνες και να υπάρχουν κίνδυνοι για τα θεραπευόμενα παιδιά εξαιτίας και ελλείψεων προσωπικού. *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου