8/2/09

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 8-2-09

Θα… μηνύσουν τον υπουργό Υγείας! [1]

Όπως καταγγέλλουν στη “ΜτΚ” οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αδιαφορεί για τη βιωσιμότητα των δομών. Παρά το γεγονός ότι φιλοξενούν περίπου 1.250 ψυχικά ασθενείς και οι κινητές μονάδες εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 10.000 ασθενείς, το υπουργείο δεν αποστέλλει τα κονδύλια που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία τους

Με… αφανισμό κινδυνεύουν οι δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης που εντάσσονται στο πρόγραμμα “Ψυχαργώς”. Απειλές εξώσεων, παροχή στέγης, νερού και φαγητού στους οικότροφους επί… πιστώσει, έλλειψη χρηματοδότησης και συρρίκνωση του προσωπικού είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος λουκέτου στις δομές αυτές

Της Νικολέτας Μπούκα

Όπως καταγγέλλουν στη “ΜτΚ” οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αδιαφορεί για τη βιωσιμότητα των δομών, οι οποίες αριθμούν πανελλαδικά 140 οικοτροφεία, ξενώνες και διαμερίσματα, 20 κέντρα ημέρας και 8 κινητές μονάδες. Παρά το γεγονός ότι φιλοξενούν περίπου 1.250 ψυχικά ασθενείς και οι κινητές μονάδες εξυπηρετούν σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 10.000 ασθενείς, το υπουργείο δεν αποστέλλει τα κονδύλια που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των δομών.


“Βρισκόμαστε στη χειρότερη θέση σε σύγκριση με τις άλλες χρονιές. Το έλλειμμα που υπάρχει στις ψυχιατρικές δομές ξεπερνά τα 22 εκατομμύρια ευρώ. Ήδη, είμαστε στις αρχές Φεβρουαρίου και θα έπρεπε να έχουμε πάρει το 25% της χρηματοδότησης για το 2009. Ωστόσο, έφτασε μόλις το 10%. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το έτος που διανύουμε, αντί του ποσού των 109.000.000 ευρώ που απαιτείται, το υπουργείο Υγείας εξασφάλισε μόλις 40.000.000 ευρώ”, δηλώνει στη “ΜτΚ” ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώς" Μενέλαος Θεοδωρουλάκης.


Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τουλάχιστον έξι μήνες, γεγονός που οδηγεί ακόμη και σε αναγκαστικές παραιτήσεις. Από τους 2.200 εργαζόμενους που στελέχωναν πανελλαδικά τις ψυχιατρικές δομές έχουν μείνει 1.700, δηλαδή παρατηρείται μείωση κατά 20%-22%.
“Οι δομές κινδυνεύουν να κλείσουν. Χωρίς χρήματα όχι μόνο δεν μπορούμε να πληρωθούμε, αλλά αδυνατούμε να προσφέρουμε και ποιοτικές και ασφαλείς υπηρεσίες στους ψυχικά ασθενείς. Πολλές δομές κινδυνεύουν με… έξωση, αφού το ενοίκιο έχει να πληρωθεί από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ έχουμε και ακυρώσεις παραγγελιών σε βασικά είδη ανάγκης. Τους λογαριασμούς του ΟΤΕ και της ΔΕΗ τούς πληρώνουμε με παρακάλια, ενώ ακόμη και το ψωμί το αγοράζουμε επί… πιστώσει. Κινδυνεύουμε να στιγματιστούμε ως… μπαταχτσήδες”, καταγγέλλει ο κ. Θεοδωρουλάκης.

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ


Εντός των επόμενων ημερών, οι εκπρόσωποι του Δικτύου Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας "Αργώς" θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του νέου υφυπουργού Μάριου Σαλμά και της γενικής γραμματέα Πρόνοιας Μαρίας Τροχάνη για έκθεση των ψυχικά ασθενών σε κίνδυνο. Ταυτόχρονα, προγραμματίζουν και σειρά κινητοποιήσεων, ενώ στις 6 Μαρτίου σκοπεύουν να αποκλείσουν το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


“Υπάρχει παντελής έλλειψη αξιοπιστίας από το υπουργείο Υγείας. Τον περασμένο Δεκέμβριο μας είχε υποσχεθεί 6.000.000 ευρώ για πληρωμές και τελικά μας μοίρασε ψίχουλα, μόλις 2.000.000 ευρώ. Είναι απίστευτο, αλλά το 2007, με 20% λιγότερες ψυχιατρικές δομές, πήραμε χρηματοδότηση 55.000.000 ευρώ. Αντίθετα, το 2008, με 20% περισσότερες δομές, πήραμε λιγότερα χρήματα, δηλαδή 47.000.000 ευρώ”, εξηγεί ο κ. Θεοδωρουλάκης.


Από την πλευρά της, η εργαζόμενη στο οικοτροφείο Φούρκας του νομού Χαλκιδικής Περιστέρα Γκουρουμάνου υποστηρίζει ότι “είμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Παραμένουμε απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες. Κάθε φορά το υπουργείο Υγείας μάς υπόσχεται εξόφληση των δεδουλευμένων και κάθε φορά μένει στα λόγια”.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρουλάκη, το υπουργείο Υγείας ανοίγει νέες δομές μόνο και μόνο για να απορροφήσει τα ευρωπαϊκά κονδύλια για 18 μήνες και ύστερα αδιαφορεί για το πώς θα συντηρηθούν οι δομές αυτές. Δυστυχώς, μετά το τέλος του 18μηνης χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κονδύλια για τις δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης δίδονται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας.


“Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την αναστολή της οικονομικής στήριξης του προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι σταμάτησε να χρηματοδοτεί την ανάπτυξη νέων δομών, από τη στιγμή που το υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να συντηρήσει τις ήδη υπάρχουσες. Βέβαια, το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι τελικά υπήρξε άρση της απόφασης αυτής, χωρίς ωστόσο να δοθεί στη δημοσιότητα επίσημο έγγραφο της απόφασης αυτής”, εξηγεί ο κ. Θεοδωρουλάκης.

Δημιουργία ειδικής μονάδας


Πάντως, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε πρόσφατη συνάντηση που έγινε μεταξύ του γενικού γραμματέα Αριστείδη Καλογερόπουλου, της γενικής γραμματέα Πρόνοιας Μαρίας Τροχάνη και του αρμόδιου διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζορτζ Κίντζελε, δόθηκαν εγγυήσεις για την υλοποίηση του προγράμματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.


Ειδικότερα, έγινε ενημέρωση για το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ειδικής μονάδας παρακολούθησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ώστε να υπάρχει διαρκής έλεγχος των δαπανών και της οργάνωσης των ιδιωτικών δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης. Παράλληλα, προγραμματίστηκε νέα επίσημη συνάντηση τον επόμενο Μάρτιο, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να ληφθούν κοινές δράσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


“Εμείς είμαστε υπέρ της δημιουργίας ειδικής μονάδας. Άλλωστε, αυτό το ζητάμε από το 2004. Το βασικό, όμως, είναι η έλλειψη σχεδιασμού και οργάνωσης στη λειτουργία των ψυχιατρικών δομών”, λέει ο κ. Θεοδωρουλάκης.


[1] http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=33573

Δεν υπάρχουν σχόλια: