15/2/09

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 14/02/2009

Τροπολογία για την άσκηση ελέγχου στα οικονομικά των ιδιωτικών δομών ψυχικής υγείας κατέθεσε χθες στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Δ. Αβραμόπουλος.

Με την τροπολογία, δημιουργείται στη γενική γραμματεία Πρόνοιας του υπουργείου, επιτροπή διοικητικού, οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου (ΕΔΟΔΕ), που σκοπό έχει να ελέγχει τη σύννομη λειτουργία των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, αλλά και τη διασταύρωση και επαλήθευση των οικονομικών στοιχείων που υποβάλλουν αυτοί οι φορείς μέσω των προϋπολογισμών και απολογισμών τους.

Ο νέος ελεγκτικός μηχανισμός θα λειτουργεί αυτοτελώς και συμπληρωματικά προς το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ). Οι μονάδες αυτές φιλοξενούν παλαιούς χρόνιους ασθενείς των ψυχιατρικών νοσοκομείων που καταργήθηκαν ή βρίσκονται υπό κατάργηση, βάσει της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς». Μετά την αποασυλοποίησή τους, έπαψαν να λαμβάνουν το συγκεκριμένο νοσήλιο, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των μονάδων αυτών.

Με την τροπολογία προβλέπεται ότι οι φορείς αυτοί θα λαμβάνουν το κλειστό νοσήλιο που προβλέπεται για την περίθαλψη των ασθενών αυτών, και η έναρξη καταβολής του νοσηλίου αυτού θα γίνεται από την επομένη της υποβολής της αίτησης από τους φορείς ψυχιατρικής περίθαλψης, στους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Οσον αφορά την επιτροπή ελέγχου που συγκροτείται στο υπουργείο Υγείας, θα στελεχωθεί με αποσπάσεις υπαλλήλων, οι οποίοι μάλιστα θα χρηματοδοτηθούν και με επίδομα ειδικής απασχόλησης 300 ευρώ.

Η ετήσια δαπάνη για την αποζημίωση των μελών της ΕΔΟΔΕ υπολογίζεται σε 21.600 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: