27/2/09

ΤΑ ΝΕΑ Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Οπισθοδρόμηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς»
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΕΛΗ φροντίδα χιλιάδων ψυχικά πασχόντων, παρατεινόμενο στρες υπό το καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας και αύξηση του κινδύνου υποτροπών και επανόδου των ασθενών στα ψυχιατρεία, εγκαλεί το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αρμόδια επιτροπή του... υπουργείου!

Συγκεκριμένα, σε πόρισμα που εξέδωσε προχθές η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Ψυχικές Διαταραχές του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο κοινοποιήθηκε στον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο, τον υφυπουργό κ. Μ. Σαλμά και τη γενική γραμματέα κ. Μ. Τροχάνη, επισημαίνεται ανάμεσα στα άλλα:

● Η ειδική επιτροπή «παρακολουθεί με έντονη ανησυχία τα όσα καταγγέλλονται και συμβαίνουν σχετικά με τη χρηματοδότηση των Μονάδων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης».

● Από το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οι «βασικές αρχές φαίνεται να μην τηρούνται σήμερα, με νομικό αποτέλεσμα την παραβίαση της νομιμότητας και ουσιαστικό αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στη χώρα μας».

● Οι περισσότερες μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης του ιδιωτικού μη κερδοσκοπικού τομέα- ξενώνες, οικοτροφεία, κινητές μονάδες ψυχικής υγείας και κέντρα ημέρας- «αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα χρηματοδότησης με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν, να υπολειτουργούν ή και να έχουν αναστείλει την λειτουργία τους. Τα παραπάνω έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στους ασθενείς- χρήστες αυτών». ● Με επείγον έγγραφό της η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Μονάδων Ψυχικής Υγείας Κυκλάδων και του Κέντρου Ημέρας Μελισσίων προς τον υπουργό Υγείας κ. Αβραμόπουλο ανακοίνωσε την αναγκαστική παύση όλων των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που προσέφερε, λόγω έλλειψης κονδυλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: